iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

Månadssammanfattning: Mars 2013

Kategori: Sammanfattningar

Det är den 31 mars och om allt har gått rätt sitter jag nu i en buss på väg till... PAAAAAARIIIIIS!!!! Wi, I'm so excited!!! Okej, halva resan är typ bussåkande men ändå, it's PARIS! Därför kommer jag inte att posta några inlägg den kommande veckan (har inte haft tid att fixa några tidsinställda :( ) eller läsa några bloggar men på lördagkväll är jag tillbaka med massor av nya upplevelser och roligheter! Men tillbaka till det jag är här för, nämligen månadens sammanfattning. Mars har både varit en jäkligt kul månad samtidigt som det varit en jäkligt trist månad men så är det väl lite hela tiden, inte sant?
 
Hänt i mitt liv:
Jag gick och min kära vän gick till en kyrka för att lyssna på en tant som suttit i koncentrationsläger. Det var fruktansvärt deprimerande och hennes historia var helt obeskrivligt hemsk men det känns bra att ha hört någon tala om sina egna upplevelser för snart lever de inte längre (om man inte skulle komma på någon jätterevolutionernade medicin snart men det tror jag nog inte). Hon berättade väldigt detaljerat och jag kan inte ens föreställa mig hur hemskt det måste ha varit för henne. Nej, usch vad hemskt! Men om ni har chansen tycker jag verkligen att ni borde lyssna på någon som suttit i koncentrationsläger för det blir en helt annan känsla att höra en persons personliga berättelse istället för att läsa om det.
♥ Vi hade dansdag på skolan då vi fick lära oss vals, bugg och foxtrot och sedan hade vi danskväll vilket var förvånadsvärt kul (jag är grym på bugg!).
♥ Jag och ett par kompisar gick på föreläsning med Liv Strömquist (det låter så otroligt härligt att säga att man var på föreläsning!) där hon pratade om hur hon blev serietecknare, lite om hennes syn på samhället med feminism, klassamhället och blablabla. Det var sjukt intressant och hon är lätt en av Sveriges coolaste personer!
♥ Jag firade även Internationella kvinnodagen med att sova över hos min kära vän då vi käkade vit choklad och kollade på Disneys mest feministiska film (läs: Mulan). Mys på högsta nivå!
♥ Jag såg Mellofinalen och grät inombords när den värsta av dem alla Robin vann (i vår familj även kallad Pipapan, no offence). Alla mina favoriter hade redan åkt ut men skulle blivit glad om Yohio vunnit också. Bu för internationella juryn :(
♥ Jag var sjuk i en HEL VECKA vilket sög något fruktansvärt. Det enda jag gjorde var att ligga och glo på tv, käka glass och tycka synd om mig själv vilket var hemsk. Enda pluset var att jag hann mig igenom två säsonger av Doctor Who, hehe...
♥ Jag firade Earth hour genom att "mysa med min familj" (läs: tvinga de att stänga av alla elektriska apparater och sitta i köket med tända ljus)
♥ Jag hade avslutningskonsert (musikklassgrej ^^) då jag och några vänner uppträdde med mitt arr av "Some die young" vilket gick toppen! Jag fick sjukt mycket beröm från musiklärarna på skolan och till och med musiklärare på gymnasiet var imponerande av mig. Egoboost!
 
Läsningen:
 
 
Antal lästa böcker: 6 stycken
 
Böcker på svenska: 4 stycken
Böcker på engelska: 1 stycken
Böcker med så lite text att det inte ens gills: 1 st
 
Antal seriealbum och grafiska romaner: 4 stycken
Friestående böcker:  3 stycken
Böcker i en serie: 3 stycken
Påbörjade serier: Ädelstens-triologin (woho, bara en!)
Serier jag fortsatte på: Engelsfors och Across the universe
 
Vuxenromaner: 0 (det var 100 år sen jag läste en riktig vuxenbok, får ta tag i det i april!)
Klassiker: 0 (men "läser" Svindlande höjder (var tvungen att lämna tillbaka den men efter lovet ska jag läsa den på riktigt) och Alice adventures in Wonderland)
Facklitterära böcker: 0 (will it ever change?)
 
Titlar jag läste:
 
Månadens favorit: A million suns var helt fantastisk!
Månadens besvikelse: Berättelser från Engelsfors. Den var absolut inte dålig, jag älskade att man fick veta mer om karaktärerna och saker som hade hänt innan och det var väldigt kul med serieform men det gick alldeles för fort fram och det kändes inte som jag kom in riktigt i berättelsen.
Månadens överraskning: Ja till Liv! är nog det bästa svenska seriealbumet jag har läst! Fy satan va bra det var!
 
Tankar om månadens läsning och läsningen i april:
Den här månanden hade jag rejäla läsproblem då jag var sjuk i en vecka och verkligen inte kunde läsa. Det drog ner min läslust totalt och därför läste jag inte så mycket "riktiga" böcker den här månaden utan mest massor av seriealbum men vad gör det, det var en bra månad i kvalité! Det var ingen bok jag hatade eller så utan alla gav mig något och det är ju positivt!
 
I april planerar jag att läsa ut den feta grafiska självbiografin Marbles som jag läser just nu (så jävla bra!!!), Alice som vi läser i bokklubben och Svindlande höjder som jag borde läst ut för länge sen. På bussen till Paris har jag även med mig två mangaböcker som jag kanske kommer kunna läsa om jag inte mår för illa och så ska jag se om jag hinner läsa ut The scorch trials för nu orkar jag inte vänta mer på att se vad som händer! Jag är osäker på hur mycket läsning jag faktiskt kommer att ha eftersom april är månaden då vi blir bombaderade med nationella prov men iofs är det kanske just då man behöver lite avslappning. Vi får helt enkelt se vad som händer! ^^
 
Film:
Antal filmer jag såg: 8 stycken
Betygssnitt: 3,4375 (skulle det inte varit för alla HP skulle det varit betydligt lägre!)
Svenska filmer: 0
Filmatiseringar: 4 stycken
Biobesök: 0 st (woho, vad duktig jag är!)
 
Sedda filmer:
 
Mulan SETT INNAN! (2.5/5)
Den här såg jag på Internationella kvinnodagen vilket passade bra för den är rätt feministisk när man tänker på den. Mulan är lätt den coolaste av Disneys kvinnliga figurer men ja, när man ser om den upptäcker man att själva storyn är rätt tråkig. Det finns många roliga scener men nja, inte riktigt i min smak (lägg märke till att jag är en surpuppa och 2 är typ 4.5 för normala människor)
 
 
Harry Potter and the Goblet of fire SETT INNAN! (4.5/5)
Jag kan inte riktigt bedöma den här från filmiskt perspektiv för seriöst, det är Harry Potter! Allt som är Harry Potter är awesome, så är det bara. Här var även första gången jag såg David Tennant som The Doctor vilket var lite kul. Älskar honom!
 
Skyfall (2/5)
Tro det eller ej men det här var den första Bondfilmen jag såg. I know, jag är skum. Asså action är ju då inte riktigt min gener men den här var verkligen inte fruktansvärd. Gillde "gaytwisten" på Bond, den var najs och titelssången äger ju, haha men asså är det bara jag som ser att 99% av alla actionfilmer inte har någon poäng över huvud taget?! Det är bara massa PANG, BOOM, GAHH och så en otroligt sexig tjej som man ska komma in till i duschen utan att hon reagerar trots att mannen är typ dubbelt så gammal som henne själv. Fanns flera bra skådisar där dock, sånt uppmuntras!
 
Harry Potter and the Order of the Fenix SETT INNAN! (4.5/5)
Jag tror inte jag behöver kommentera eller?
 
Harry Potter and the Half-blood prince SETT INNAN! (4.5/5)
Usch, jag gråter så mycket till den här filmen! Fast det gör jag i och för sig till varenda HP-film så det spelar egentligen ingen roll.
 
Allt eller inget (4/5)
Det här är en väldigt brittisk film som handlar om ett gäng arbetslösa snubbar som bestämmer sig för att bli strippor och den tyckte mamma var passande och se, haha! Nejdå, den var inte så "avslöjande" precis och det är skönt att inte ha en helt pryd mamma, haha! Ärligt talat blev jag förvånad av den här filmen. Den var skitbra! Bra blandning av feel good och feel bad och väldigt underhållande ibland. Jag har sagt det för och jag säger det igen - brittiskt film is the shit!
 
Monty Python and the Holy Grail (2.5/5)
Lite besviken blev jag på den här. Tycker vissa av Monty Pythons grejer är så sjukt roliga men den här var rätt trist. Fanns vissa scener som verkligen fick mig skratta men nja, det mesta kändes mest tillgjort.
 
Flugornas herre (3/5)
Den här såg vi på SO:n och jag har inte läst boken så jag kan inte direkt jämföra de så men nja, den här var lite knepig. Jag gillade konceptet och så men jag tror den är så mycket bättre i bokform. Den var bra men det var liksom det, den var inte sådär WOW som alla verkar tycka att den är. Hade förväntat mig lite mer blod, hahahaha. Nej, men seriöst trodde de skulle typ äta upp varandra eller något och så var det ju inte riktigt även fast de var ganska hemska ändå. Ska ta och läsa boken någon dag och se vad jag tycker men filmen var lite halv för mig.
 
Tv-serier jag kollade på:
Buffy the vampire slayer - säsong 2. KLAR!
Buffy the vampire slayer - säsong 3. HÅLLER PÅ!
Doctor Who - säsong 2. KLAR!
Merlin - säsong 5. KOLLAR PÅ SVT!
Girls - säsong 1. KOLLAR PÅ SVT I MIN ENSAMHET (är det ingen mer som kollar?)
Doctor Who - säsong 3. KLAR! The feels, the feels...
Doctor Who - säsong 4. KLAR! Epic! Epic! Epic!
Torchwood - säsong 1. HÅLLER PÅ! And it's amazing!
Doctor Who - säsong 5. ENDAST TVÅ AVSNITT KVAR!!! :'(
 
Ja.... jag kollade en del på Doctor Who....
 
 

Två extremt små recensioner

Kategori: Bokrecensioner

Titel: Einsteins fru
Författare: Liv Strömquist
Sidor: 125 sidor
 
Den här läste jag ut i början av mars så mina minnen är väl inte helt färska men jag minns att jag gillade den. Jag har verkligen kommit att tycka om Liv Strömquists album och det här var inget undantag! Det är rått, tydligt och förbannat kul ibland även fast serierna skiftar ganska rejält i kvalité. Vissa är helt klockrena medan andra bara känns tillgjorda eller upprepande.
 
 
Titel: Pebble island
Författare: Jon McNaught
 
Det här är en extremt gullig liten sak som består av tre söta historier, varav bara en innehåller text. Den är betydligt mer färskare i minnet då jag läste ut den för några minuter sen och ja... Den var extremt vacker men i ärlighetens namn fattade jag inte så mycket, haha. Jag tror det är meningen att det ska vara en såndär djup sak där man ska analysera varje bild i flera timmar eller nåt. Eller så är det meningen att man ska tolka "historierna" som man själv vill lite konstnärligt sådär. Det gjorde såklart att jag tyckte jättemycket om den här men förstod jag det djupa filosofiska budskapet? Inte över huvud taget. Men bilderna och stämningen är så vackra att den helt klart är läsvärd (och det tar typ 5 minuter att ta sig igenom den så det är ju ett plus). Jag skulle med glädje gärna läsa något mer av Jon McNaught!
 
 
 
 

Time to wander

Kategori: Bokrecensioner

Titel: Rubinröd (org. Rubinrot)
Serie: Ädelstens trilogin  
Författare: Kerstin Gier
Utgivningsår: 2009
Språk: Svenska (org. tyska)
Sidor: 366
Genre: Urban fantasy (eller vad ska man kalla det?), tidsresor, ungdomsbok
 
Handling:
Ibland är det jobbigt att leva med en familj som har många hemligheter. Det tycker i alla fall 16-åriga Gwendolyn, ända tills hon plötsligt befinner sig i London i en helt annan tid. Det visar sig nämligen att den allra största hemligheten i familjen är Gwendolyn själv!
 
Hon blir indragen i ett spel på liv och död större än hon någonsin kunnat ana, med förräderi, hemliga ordenssällskap och tidlös kärlek.

 
Rubinröd följer 16-åriga Gwendolyn som har en ganska speciell familj där det finns en så kallad tidsresargen. Alla tror att Gwens kusin Charlotte har fått genen men det visar sig tidigt i boken att det är Gwen som har fått den och nu står hon helt förvirrad och oförbered att resa tillbaka i tiden. Det är där ifrån historien drar igång och jag tyckte hela konceptet med tidsresorna var riktigt coolt. Ändå sedan jag började kolla på Doctor Who har jag varit lite smått besatt av tidsresor och jag tycker Kerstin Gier gjorde sin egna tolkning av tidsresorna på ett väldigt bra sätt. Systemet är inte så flummigt som tidsresor ibland kan bli och det var väldigt spännande att se hur hon skildrade de olika tidsmiljöerna (även fast det inte var så många olika). Jag blev lite besviken på att man bara kunde resa tillbaka i tiden (framtiden är 100 gånger coolare) men det skapade i alla fall lite logik vilket var bra. Världsuppbyggnaden (har ingen aning om hur jag ska översätta det till svenska) var definitivit en av bokens starkare sidor och Gier har gjort ett riktigt bra jobb med att skapa en intressant och spännande värld. Den hemliga orden var rätt creepy om jag ska vara ärlig samtidigt som alla hemligheter och mysterier gjorde att man ville fortsätta att läsa. Kerstin Gier beskriver sina miljöer väldigt simpelt men ändå tillräckligt detaljerat för att jag ska få mycket bilder i huvudet och det kändes verkligen som man följde Gwen var hon än gick. Det är verkligen ett stort plus för jag hatar verkligen när man inte kan föreställa sig någonting och det gör mig bara jätteförvirrad. Här fanns det både utrymme för fantasi, samtidigt som man förstod precis vart man befann sig.
 
Sedan kommer vi till den punkt som tyvärr får mig att inte älska den här boken som så många andra gör. Handlingen. Jag tyckte aldrig boken blev seg eller tråkig men det var för lite handling. Det här är helt och hållet min personliga åsikt men jag vill att varje bok i en serie ska kunna stå för sig själv. De ska självklart hänga ihop, jag menar inte så, men jag vill att varje bok ska ha något eget, något som gör just den minnesvärd. Tyvärr kändes Rubinröd bara som en inandning innan andra boken och det håller inte riktigt. Man fick en riktigt bra introduktion till världen och mysterierna bakom den men that was it. Jag fann aldrig att boken hade någon djupare handling än att introducera läsaren till nästa bok. Vissa tycker säkert det funkar utmärkt med jag vill gärna ha lite mer än så för att verkligen tycka om en bok.
 
Gwendolyn är en helt underbar karaktär! Hennes berättarröst är så underhållande och lättsam och garanterat en av de bästa jag har läst på länge! Jag skrattade flera gånger åt hennes tankar och under alla saker hon är med om är man alltid kvar i samma Gwens huvud, något andra författare ofta misslyckas med. Hon är lite smått irriterande ibland och lite barnslig men det gör henne så mänsklig och äkta att jag älskar henne ändå. Hon är väldigt typiskt "tonårsaktig" men det tycker jag är bra för i ärlighetens namn läser man sällan om sådana. Jag tror verkligen att många kan känna igen sig i henne och hon kändes mycket realistisk! Gideon var en bra karaktär till en början. Han var lite kaxig, sur och småelak och om ni läst min blogg ett tag vet ni att jag föll direkt. Men sedan började han att få schitzfrena känslor i slutet av boken. Seriöst, han bytte personlighet på en sida! Min reaktion var typ:
 
Nja, jag gillar karaktärsutveckling men det tar ett tag innan man helt byter personlighet trots att det hänt dramatiska händelser. Det fanns många andra trevliga karaktärer som Gwens mamma Grace som jag tycker var jättesympatisk, hennes ursköna bästa vän Leslie och spöket James. Överlag tycker jag verkligen att karaktärerna i Rubinröd var bra men ja... hon kunde jobbat lite mer på Gideons utveckling...
 
Den här boken är otroligt lättläst och sidorna bara flög förbi. Det var trevligt att läsa något där inte hjärna måste jobba så mycket för att man ska njuta av historien. För den här boken var verkligen underhållande och jag behövde aldrig säga åt mig själv att "Ebba nu måste du läsa lite", det bara blev så automatiskt. Något jag dock tänkte på var vilken målgrupp boken var riktad till för jag kände att jag skulle uppskattat den mer när jag var lite yngre typ 13-14 år. Den funkade utmärkt nu också (jag fyller 16 i sommar), vilket självklart är mycket positivt men om man sänkte ålder på karaktärerna kunde den lika gärna gått som MG enligt min åsikt.
 
Det här är första boken i en trilogi och andra boken Safirblå kom ut på svenska den här veckan och jag kommer helt klart att plocka upp den någon gång för trots att det fanns delar i boken som inte helt föll mig i smaken var det överlag en väldigt intressant och underhållande bok. Och det är väl trots allt det som är viktigast när det kommer till kritan? Jag läser ju för att jag tycker att det är kul och då passade den här boken mycket bra! Det ska bli kul att se när historien verkligen drar igång och i vilken riktning den tar. Spännande värre! Jag rekommenderar den till dig som vill ha en lättsam men väldigt intressant bok om tidsresor trots att den brast lite på vissa punkter.
 
PS! Jag får spuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunk på att de bytte omslag på den här serien! Visst, de nya är inte direkt fula men den gamla serien var så otroligt fin och annorlunda! Jag äger ju inte boken så det är egentligen inget problem så men varför måste de alltid byta omslag till något tråkigare och sämre *host*across the universe*host*? Om man ska byta omslag tycker jag man ska göra det efter hela serien har släpps i orginalomslagen så läsaren själv får välja vad hen tycker är snyggast!
 
Rubinröd
Det nya, inte så fula men mycket tråkigare omslaget. Snyft...
 

Tjallalalla

Kategori: Personligt

Nu kommer ett sånt där fruktansvärt onödigt inlägg men jag är så bloggsugen att jag var tvungen att skriva något, haha! Jag mår grymt just nu och jag är otroligt inspirerad av allt och alla och jag bara... wii! Imorgon är det dags för avslutningskonsert (varje år gör dans- och musikniorna en avslutningskonsert där de sjunger och dansar massor) och det ska bli superkul! Jag har arrat "Some die Young" som jag och ett par tjejkompisar sjunger tillsammans acapella (utan instrument alltså ^^) och det låter helt freaking amazing! Gah, känslan av att se sitt lilla verk bli till liv framför publik är oslagbar! Iii, ooo, aah, jag är så exalterad! :D
 
I skolan skriver vi uppsatser om en valfri etisk fråga och jag har valt "Äta kött" som ämne eftersom jag planerad att bli vegetarian och det hjälper mig verkligen på vägen om man säger så! Så just nu har jag börjat lite smått på vägen med att bara försöka äta "bra kött" om man nu kan kalla det så, alltså svenskt och helst så närproducerat som möjligt. Det går ganska bra och trots att skolans vegetariska mat oftast är halvt oätbar (Linköping lägger minst pengar på skolmaten i hela Sverige, oh happy day!) känns det så mycket bättre än att äta köttet när jag föreställer mig hur det har blivit framställt. När man har en bild i huvudet av förstörd miljö, svältande människor och plågade djur är det faktiskt inte så svårt att välja skolans äckliga veggogryta istället för den (också ganska äckliga)köttgrytan. Det kommer nog ta ett tag innan jag verkligen tar steget mot att sluta äta kött men det är i alla fall en bra början och det är ju alltid något! :)
 
Bokmärket sitter för tillfället i "Rubinröd" och jag har kommit ca 100 sidor in. Det är väl inte fantastisk litteratur ännu men den är verkligen underhållande och väldigt lättläst vilket är skönt. Tidsresor är fett awesome! På tal om tidsresor är jag snart klar med säsong 5 av Doctor Who vilket leder till ett litet problem eftersom det då inte finns fler säsonger på Netflix. Så jag behöver alltså köpa säsong 6 och då är frågan vart gör man det? Det är bäst om det finns någon som har svenskt text eftersom jag ser med min lillebror, någon som vet vart man kan hitta det? Så är jag även smått besatt av Torchwood. Ah, gud så bra det är! Det är inte speciellt likt Doctor Who även fast det är en spin-off- serie men ack, så bra! Det är mycket mer karaktärsbaserat och betydligt "vuxnare" än Doctor Who med mycket drama och en hel del blodigare scener men gah, I love it! ♥
 
Ikväll blir det avslappning på högsta nivå, det behöver jag efter att ha stått och sjungit hela dagen! Förmodligen blir det lite läsning eller något avsnitt av någon serie. Ha det bra! (hehe, det här inlägget var verkligen totalt onödigt)
 
♥♥♥♥♥♥
♥♥♥♥

Det där med olästa böcker...

Kategori: Bokprat

Nu ska jag vara sådär otroligt bokbloggsmainstream och snacka om olästa böcker. "Ååååååå neeeeeeeeej", tänker ni säkert nu men ja,det ska jag göra. Jag hade nämligen tänkt att införa ett sort of köpstopp eller snarare köp- och låne"begränsing". För tillfället har jag räknat att jag har 70 olästa böcker i min bokhylla plus 3-7 i Harry Potter som jag behöver läsa på engelska (har bara läst de på svenska innan). Jag vet... 70 stycken... Alla är inte sådär superviktiga att jag läser just nu. Vissa är superkorta som kommer ta en morgon att läsa ut medan andra är sådana jag har köpt för att kunna läsa lite senare i livet. Men det finns fortfarande en alldeles för stor mängd böcker som bara står där och skriker "läs mig! Älska mig!" och jag kan inte bara lämna dem åt sitt öde! Mitt problem är egentligen inte att jag köper för mycket böcker. Jag läser nog mer böcker än vad jag köper (en normal månad) men problemt är detta - jag lånar alldeles för mycket. När jag har 70 olästa böcker så tänker min hjärna ungefär: "Yay! Let's go to biblan!". Inte bra, inte bra. Därför slutar det med att min TBR bara växer och växer trots att jag läser och läser.
 
Jag har inget jätteproblem med att ha många olästa böcker. Jag tycker om att se vilka möjligheter jag har att utforska i framtiden men det finns en gräns och den gränsen har jag nått för länge sedan. Det är inte längre kul när hälften av de böckerna man äger är olästa och jag vill kunna titta på min bokhylla och känna mig stolt över att jag faktiskt läst böckerna som står där. Om ni följer Ariel Brisett på Youtube har ni säkert sett den här bra videon men om inte, titta på det här:
 
 
 
 Jag tycker hon har helt rätt! Jag vill läsa de böckerna jag har istället för att bara låta de stå där och ruttna i sin ensamhet. Jag har länge funderat på att ha någon slags köpstopp/begränsning och kommit fram till att det kanske inte är helt dumt. Men jag vill inte ha för strängt för då misstänker jag att det kommer sluta med att jag köper massor av böcker, haha. Så däför har jag gjort ett konstigt och komplicerat system för när jag får köpa böcker. "Woho, konstigt och komplicerat system!". Det går i grund och botten ut på att "samla poäng" för att få köpa en bok.
 
För att få köpa eller låna 1 bok behöver jag 5 poäng och för varje bok jag läser får jag olika mycket poäng. Det funkar såhär:
 
Ungdomsbok på svenska: 1p
Ungdomsbok på engelska: 2p
Vuxenbok på svenska: 2p
Vuxenbok på engelska: 3p
Facklitterär bok: 3p
 
Grafiska romaner och seriealbum ger inga poäng alls
 
För att göra det lite mer rättvist kan böcker även få bonuspoäng om de har något "särskilt" t.ex:
Klassiker: +3p
Över 500 sidor: +2p
Över 700 sidor: +3p
Fortsättningen i en serie: +1p
Avslutande delen i en serie: +3p
 
Om vi tar ett litet exempel så läste jag ut A million suns igår. Det är en ungdomsbok på engelska vilket ger 2 poäng plus att den är andra boken i en serie vilket ger 1 bonus poäng. Totalt har jag alltså fått 3 poäng genom att läsa den boken.
 
Så alltså kommer jag samla ihop poäng och när jag fått 5 poäng har jag tillåtelse att köpa eller låna en bok. Jag kommer säkert inte köpa bara för att jag har massor poäng men det är till för att jag ska få lite kontroll över mina olästa böcker och faktiskt minska min enorma hög. Det kommer säkert tillfällen då jag kommer göra undantag (ska t.ex. till Stockholm med bokklubben relativit snart, hehe...) men jag hoppas jag lyckas hålla det så bra som möjligt. Nu kör vi!
 
Har ni något särskilt köpförbud/"begräsningssystem"? Berätta gärna så vi kan stötta varandra genom dessa svåra tider, haha!
 
 
 

Soul wars

Kategori: Bokrecensioner

Titel: A million suns
Serie: Across the universe #2
Författare: Beth Revis
Utgivningsår: 2012
Språk: Engelska
Sidor: 404
Genre: ungdomsbok, sci-fi, kärlek, mysterium
 
LÄS INTE DENNA RECENSION OM DU INTE LÄST FÖRSTA BOKEN I SERIEN! HOPPA DÅ NER DIREKT TILL SAMMANFATTNINGEN!
 
Handling:
Godspeed was once fueled by lies. Now it is ruled by chaos.

It’s been three months since Amy was unplugged. The life she always knew is over. Everywhere she looks, she sees the walls of the spaceship Godspeed.

But there may be hope: Elder has assumed leadership of the ship. He's finally free to act on his vision—no more Phydus, no more lies.

But when Elder learns shocking news about the ship, he and Amy race to discover the truth behind life on Godspeed. They must work together to unlock a mystery that was set in motion hundreds of years earlier. Their success—or failure—will determine the fate of the 2,298 passengers aboard Godspeed. But with each step, the journey becomes more perilous, the ship more chaotic, and the love between them more impossible to fight.

Wow. Asså WOW! Frex, vilken bra bok! Jag läste första boken i julas och älskade den men och hade grymt höga förväntningar på den här och kan man tänka sig - den uppfyllde dem och mer! Det jag verkligen uppskattade var hur A million suns knöt ihop sig med första boken samtidigt som den kändes ny och fräsch. Jag tycker ofta andra boken i en serie kan bli lite upprepande och ett lamt försök att göra en till etta men så var det verkligen inte här. Vi är kvar på Goodspeed och vi har samma karaktärer men det är ett nytt "mysterium" och nya hemligheter som avslöjas. Precis som första boken så tar det ett tag innan historien verkligen kommer igång men när den väl gör det, herregud vilken resa man får åka med. Jag tyckte det var superintressant att se hur Elder byggde upp sitt samhälle och i vilket riktning det tar och det märks verkligen att Beth Revis lagt ner tid på att skapa miljön. Goodspeed är på ett sätt rätt häftigt med all teknologi och coola grejer men samtidigt extremt obehagligt och läskigt. Ju längre fram man kommer i boken, desto mer skruvad men samtidigt spännande bild får man av samhället och jag älskade hur Beth Revis knöt ihop säcken allt i slutet.
 
Across the universe var mer inriktad på filosofi medan A million suns har ett mycket mer politiskt frågeställande men samtidigt finns frågorna om etik och moral fortfarande där. Jag tycker det är otroligt skickligt hur en författare kan väva in så svåra frågor och problem i en ungdomsbok och den lämnar en med massor av svåra tankar och känslor. För om man själv skulle ha styrt Goodspeed, hur skulle man egentligen gjort? Det ligger och gnager på ytan men samtidigt blir inte budskapet övertydligt som jag tycker många andra dystopiliknande böcker tyvärr är. Det finns utrymme för att själv  tolka bokens budskap och jag tror den här boken och den första skulle göra sig utmärkta för diskussion för det finns så mycket mer än det som syns vid första anblicken.
 
Trots att det finns väldigt många djupa och svåra teman lever historien på spänning, mysterium och lite kärlek, en kombo som funkar alldeles utmärkt i sammanhanget. I början är det väl lite halv kul men sedan PANG så kan man inte sluta läsa och jag sträckläste halva boken för att den var så spännande. Jag älskade hur man fick veta mer och mer om Goodspeeds historia och Revis är fantastiskt duktig på att slänga in precis lagom mycket vid rätt tillfälle. Många författare gör misstaget att slänga in alla avslöjande på de 50 sista sidorna och det gör ofta resten av boken lite trist. I den här boken släpper hon lite fakta då och då vilket gör det hela otroligt spännande och på vissa sidor bara satt jag och gapade av förvåning. Något jag däremot tänkte lite på att man fortfarande inte riktigt fått veta varför Goodspeed ens åkte från första början. Eller det kanske man har? Jag kanske bara glömt bort det, haha. Men trovärdigheten brister lite på den punkten. Var det jordens undergång man flydde från? Alienattack? Eller pallade man bara inte vara på jorden? Jag hoppas att man får veta det i bok tre i alla fall! En annan grej som jag upptäckte var att Amy skulle ha åkt år 2022. 2022! Det är ju bara 9 år fram i tiden! Jag anser inte att det skulle vara särskilt trovärdigt att vi om 9 år skulle kunna bygga ett enormt rymdskepp och frysa ner massa människor så de skulle kunna leva 300 år in i framtiden. Nja, inte så troligt va?
 
Jag tycker verkligen om Amy som karaktär för att hon känns så himla mänsklig. Hennes sätt att reagera stämmer så bra in på det som jag tror att många andra skulle ha gjort i hennes situation. Hon har behållt sin karaktär men samtidigt har den utvecklats och hon var mycket mer självständig i den här boken vilket jag verkligen tyckte om. Allt hon tänkte och tyckte var väl kanske inte helt perfekt men hon var alltid "sig själv" eller vad man ska säga. Elder växer också i den här boken och han gick från att vara lite småirriterande till riktigt sympatisk i mina ögon. Det ställs höga krav på honom när han ska bli den nya ledaren och han tar väl inte allt perfekt men han börjar för första gången ifrågasätta vad han själv verkligen tycker och börjar mer och mer kunna stå på egna ben. Tillsammans var Amy och Elder ett riktigt fint par och jag uppskattar hur Beth Revis tar deras relation ganska sakta framåt. Jag tror de flesta inte par kastar sig över varandra direkt när man träffas utan det tar ett tag att bygga upp en relation även fast både gillar varandra.
 
Btw, så fick man reda på att Harley var fyra år äldre än Elder. SAY WHAT?!?!! Det var nog säkert bara jag men jag hade föreställt mig honom som... gammal... Han var minst 50 i min hjärna och sedan visar det sig att han var 20! Haha, det där händer mig HELA tiden! Jag föreställer mig en karaktär jättetydligt och sedan visar det sig att den inte alls är så.T.ex. president Snow i Hungerspelen hade jag föreställt mig som typ 25 och snygg av oklar anledning. Hehe, snacka om att jag blev förvånad när jag såg filmen...
 
De sista hundra sidorna bokstavligt talat dödande mig lite grann och det var så mycket drama och spänning att jag inte visste vart jag skulle ta vägen! Slutet var perfekt och jag kan inte vänta tills jag får tag i tredje och sista boken. Det finns så ofantligt många vägar den här serien skulle kunna ta nu och jag har ingen aning vilken Revis valde att ta för den sista boken men det ska bli så kul att få se!
 
SAMMANFATTNING: En fantastiskt bra uppföljare! Det här är en rysligt spännande sci-fi roman men som är full med tunga teman och frågor om filosofi och politik. Det finns även en liten dos romantik och mysterium i det hela vilket höjer helhetesupplevelsen. Har du inte plockat upp första boken än tycker jag verkligen att du ska göra det för enligt mig är både den och den här helt underbara!
 
Tidigare böcker i serien:
 
 

Äntligen! Äntligen! Äntligen!

Kategori: Bokrecensioner

 

Titel: Berättelser från Engelsfors
Serie: Engelsfors #2.5
Författare: Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg, Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam
Utgivningsår: 2013
Förlag: Rabén & Sjögren
Språk: Svenska
Genre: Seriealbum, urban fantasy, ungdomsbok
 
OMG!!! GAHH!!! II!!! OOO!!! Ni anar inte hur taggad jag var inför det här albumet och nu har jag äntligen läst ut den (det är något speciellt med att köpa en bok samma dag som den kommer ut och sedan läsa ut den direkt)! Min kärlek till Engelsfors-serien började sommaren 2011 när jag var på vårt sommarställe och behövde en bok. När jag är där läser jag ungefär dubbelt så snabbt som vanligt så självfallet var böckerna jag hade med mig slut. Så jag följde med mamma till Ica Maxi för att se om de möjligtvis hade något intressant. Så stod den där. Cirkeln. Jag var sjävklart skeptisk, för det är jag alltid när det kommer till hyllade och hajpade böcker men jag beslöt mig för att plocka upp den. Inom 24 timmar var den utläst. Sedan dess har jag övertalat ungefär hela min klass plus massor av andra människor att läsa den här fantastiska serie för det är var den är - fantastisk! Om ni inte ens testat Cirkeln vet jag inte vad ni har gjort för den är så bra! Men back to själva boken vi talar om nu. Berättelser från Engelsfors är en samling små historier som utspelar sig både före Cirkeln och efter Eld så jag rekommenderar inte att ni bara läser den här för det finns en del riktigt stora spoilers.
 
Historierna är skrivna i serieform vilket jag är liten kluven över. Det är väldigt lättläst och speciellt vilket alltid är ett plus och mycket lämnas till fantasin. Trots att det är tre olika tecknare har hela albumet en snygg harmoni och samma stämning genom hela. Men ändå hade jag lite problem med att det var just ett seriealbum. För det första får man nu verkligen se karaktärerna vilket är lite synd. Vissa tycker jag de fångat riktigt bra (som t.ex. Rebecca och Ida) medan andra är lite sådär (typ Minoo och Vanessa (bara jag som aldrig kunnat acceptera att Vanessa är blond, haha?)) fast det är väl bara hur jag har föreställt mig dem. Jag har även lite problem med att tempot för böckerna går ganska sakta framåt medan seriealbumet bara rusar fram. Man hinner inte riktigt med och jag vet inte om det är meningen att man mer ska "reflektera över bilderna" men det kändes så konstigt. Så nja, jag tror jag skulle uppskattat det mer om det var en riktig bok och inte ett seriealbum men det är trots allt en riktigt kul idé när det kommer till att skapa en mellanbok.
 
Jag älskade att man fick veta mer om karaktärernas förflutna och även lite småglimtar på vad som händer i Nyckeln. Vissa historier var superbra medan andra var lite halvt tråkiga men det kunde jag leva med. Hela albumet i sig tog typ en kvart att läsa ut eller något, vilket inte var helt fel för en upptagen människa som jag (seriöst, vad händer med all tid?!) men man fick inte riktigt kontakt med alla historierna och ja, det kändes lite för snabbt tempo. Det står inga sidonummer men det är förvånatsvärt kort och många av sidorna består enbart av bilder. Men herregud, vissa av historierna fick verkligen mitt fangirlhjärta att dö lite grann! Ahh, jag kommer bli galen innan Nyckeln kommer ut! Blev galet frusterad på den lilla "romansdelen" (alla som läst Eld fattar). Kan ni inte bara bli tillsammans?!?!
 
Kort sagt så gillade jag det här albumet men det är nog bara för att jag är ett sådant galet fan av den här serien. Annars skulle nog mina känslor vara lite mer ljumma. Men det var kul att återse mina älskade karaktärer och miljön och det ska bli galet spännande att se vad som händer i Nyckeln!
 
Annat läst av författarna:
Mats Strandberg: Cirkeln, Eld
Sara Bergmark Elfgren: Cirkeln, Eld
Lina Neidestam: Zelda
 
 
 

Karaktärer

Kategori: Tankar

Jag läser och tittar på galet många bokrecensioner. Alla har sina egna sett att recensera och har olika åsikter om hur en bra bok ska vara och vad den ska innehålla. Jag brukar precis som många andra gå efter tre huvudpunkter då jag recenserar en bok: HANDLING (då även saker som takt, spänning och utveckling ingår), SPRÅK (och allt mer "tekniskt" som världsuppbyggnaden, berättarteknik osv...) och KARAKTÄRER. Som ni ser på rubriken är det just dessa karaktärer jag vill prata om idag för jag tycker många verkar ha fått det lite om bakfoten vad som egentligen är en bra karaktär. Det här är självklart bara min personliga åsikt men få saker i bokvärlden stör mig så otroligt mycket som när en recensent ger en bok väldigt dåligt betyg/omdöme för att huvudkaraktären var irriterande. Enligt min åsikt är en dålig karaktär inte samma sak som en störig karaktär. Jag tycker inte man kan total dissa boken bara för att en av karaktärerna inte är exakt perfekt och kanske gör lite dumma val ibland. Jag brukar kalla det mänsklighet men sådant får tydligen inte finnas. Så låt oss nu gå in på djupet inom ämnet karaktärer och utforska vad en bra och en dålig karaktär egentligen är. Vi börjar från början!
 
En historia kan utspela sig precis var som helst. I nutida Kina, 1800-tals London, en helt alternativ värld där magin styr samhället eller i framtiden då vår miljö har blivit helt förstörd. Det finns egentligen inga begränsningar för hur en värld kan vara uppbyggd. Framtid, dåtid (eller baktid som min brorsa säger, hehe) eller nutid, realism eller fantasi, allt är möjligt för en fiktiv historia! Idag saknar även språket begränsningar (nåja, nästan i alla fall) och en författare kan göra i princip hur hen vill för att bygga upp en historia. Men så har vi karaktärerna. Karaktärerna är de som påminner oss om oss själva. Trots att vi nu befinner oss i en helt annan värld i en helt annan tid finns det fortfarande människor med tankar och känslor som vi kan identifiera oss med och lära oss av. Även fast karaktären i sig kanske inte är mänsklig brukar den oftast ha mänskliga känslor annars tror jag boken skulle bli ganska tråkig (fast tipsa gärna om ni vet någon där huvudkaraktären verkligen inte ALLS har mänskliga tankar och känslor, skulle vara intressant!). Det är därför jag värderar mänsklighet högst när jag reflekterar över en karaktär. En människa är inte helt perfekt. Tro det eller ej men INGEN är perfekt inte ens den där Bettan i 6B eller den där sexiga sångaren du lyssnat ihjäl dig på. INGEN är perfekt och så ska det vara även i böcker enligt mig, annars klarar jag inte av att läsa det. Alla egenskaper kommer också ofta med både onda och goda saker och det tycker jag ska skildras i karaktärens uppenbarelse (fina ord jag använder här). Låt oss examplera med några vanliga egenskaper!
 
Snäll
Alla älskar väl en riktigt snäll och osjälvisk karaktär eller hur? Men en person som är riktigt riktigt snäll är också ganska ofta rätt så mesig och vågar inte stå upp för sig själv för att det skulle kunna "såra" andra människor (källa: verkligheten). Jag tror alla vi har mött kompisen som inte vågar säga att hon inte tycker om gurka bara för att inte göra oss ledsna när vi lagat tsatsiki. Hen skrattar ofta fast hen inte alls tyckte det var kul och kan ibland verka lite fejk och sånt ska visas när det gäller en "överdrivet" snäll karaktär.
 
Kreativ
Här källar jag mig själv! Jag är (vad man skulle kunna beskriva) extremt kreativ och ja, det där lät skrytigt men det är sant, haha. Jag får storslagna idéer ungefär lika ofta som andra ungdomar tänker på sex (perspektiv!). Jag gör alltid helt orginella projekt i skolan, har de roligaste födelsedagsfesterna och kommer på vad vi ska hitta på i helgen på en sekund. Fint låter det, jag vet. Men med kreativitet kommer också problemet att jag är extremt och då menar jag EXTREMT tankespridd. Jag kan seriöst sitta mitt i en konversation och sluta lyssna bara för att jag kom på det perfekta sättet att lösa Tysklands miljöproblem. Jag går in i min helt egna värld och vissa dagar kan jag knappt prata med andra människor för att jag är så inspirerad. Så brukar det ju även sägas att kreativitet är princip i gränsen till galenskap och ja, det stämmer nog ganska bra för många kreativa människor är ganska "all over the place" om man säger så. Jag säger ofta saker som helt saknar mening bara för att jag kan ungefär. Jag är alldeles för ambitiös för mitt eget bästa och min mardröm är att sluta med något simpelt kontorsjobb (typ Apple VD). Detta mina vänner, speglar en kreativ karaktär. (jag har även extremt dålig humor som ni kanske märkt, hehe)
 
Smart
Wow, hela bokbloggsvärlden - hej! Ni är ju så smarta att jag kan höra hela hjärnvågor jobba ändå har ifrån! Att vara smart är förbannat kul för allt blir så lätt. Läxan går på en halvtimme istället för två timmar, man kan få relativt högt betyg utan att ens anstränga sig (folk borde så lära sig att improvisera och RITA! (alla lärare är besatta av små töntiga teckningar som förklaring)) och man kan lista ut saker även fast de inte står klart och skriker en i pannan. Smarta människor äger! Men så är det skillnad på att vara lite småsmart som jag och de flesta andra eller värsta geniet som typ... Einstein eller nåt. När man är riktigt och då menar jag RIKTIGT smart behandlar man inte omgivningen på samma sätt (källa: personliga upplevelser och reflektioner, källkritiken får ni sköta själva). Alla runt om en är inte glada trevliga fina personer - de är idioter. Jag träffar en del såna människor ibland som verkligen ser ut som de LIDER för de har ingen att prata med (tänk ATMOS- killen i Doctor Who, såna finns på riktigt!). Detta gäller självklart inte ALLA smarta människor men många lider av faktumet är de faktiskt är mycket, mycket smartare än genomsnittet.
 
Så en egenskap kan alltså ge både negativa och postiva konsekvenser på en karaktärs personlighet. Men nu till det viktigast - det måste synas! Det finns inget som stör mig så otroligt mycket som när en karaktär beskrivs som rolig men så är den aldrig det minsta rolig. Eller smart men så löser den ändå inga av bokens problem. Say what?! Man samlar inte på egenskaper som på bokmärken! De är en del av den man är - ens personlighet och personligheten syns, även om man själv väljer att visa vissa sidor och dölja andra.
Detta är också otroligt frustrerande när författare säger att karaktären t.ex. BRINNER för läsning men så läser den ingenting. Om en persons absoluta största intresse är att läsa ska den personen ta mig fan läsa! Den ska tänka på böcker, älska doften av böcker och alltid gå in på biblioteket när den kan. Om man har ett intresse man verkligen brinner för speglar det ens liv och ens personlighet! Det ska synas i en riktigt bra karaktär!
 
En annan sak som påverkar vår lilla hitills plågade karaktär är historia och bakgrund. Även små saker som om man hade hund som liten eller växte upp i en villa påverkar hur man är som person. Vi har vissa egenskaper från början men det är vår miljö som bestämmer vilka vi visar och inte (psykologen Ebba förklarar). Jag vet att jag garanterat skulle varit en helt annan person om jag gått på en annan skola än jag gör. Allt, från kontakten med föräldrar, kompisar och uppväxtmiljö påverkar oss och eftersom vi är karaktärerna ska det vara samma sak med dem. Det måste inte uttryckligen stå varenda historia för varenda liten karaktär men om en karaktär är t.ex. väldigt elak brukar det finnas en grundande orsak till detta och den borde komma fram under boken eller seriens gång, annars finner jag det inte tillräckligt utvecklat.
 
Mitt viktigaste budskap till er nu är: SLUTA KLAGA PÅ KARAKTÄRER BARA FÖR ATT DE INTE ÄR PRECIS SOM ER SJÄLVA! Äkta människor är elaka, sluga, själviska, korkade, tröga lika mycket som de är modiga, snälla, roliga och självständiga. Bara för att du råkar tycka att en karaktär gör den inte till en dålig karaktär. Låt oss examplera! Jag läste Mitt perfekta liv för några månader sedan och tyckte huvudkaraktären Macy var ganska irriterande. Det kan bero på att jag har seriösa problem med folk som hela tiden pressar sig med att behöva vara precis perfekta. När detta slog mig förstod jag att Macy var en fantastisk karaktär för hon var precis som så många jag känner och vet om. Tänk på hur mycket de skulle kunna relatera till hennes karaktär. Det var ju fullkomligt brilljant! En annan karaktär som jag vet andra hatar och då menar jag verkligen HATAR är Tally från Uglies. Och ja, jag håller med hon är irriterande men enligt mig är det inte så konstigt att hon klagar på att hon är ful när hela hennes liv går ut på att folk pekar ut vilka som är fula och vackra och hon tillhör den fula gruppen. Seriöst, om du skulle leva med ugliesarna (heheh, ordval...) skulle inte ditt självförtroende svaja ibland? Det skulle mitt i alla fall! Så jag tyckte att Tally var en riktigt bra karaktär plus att hon visade hur dagens tonårstjejer faktiskt beter sig. Men mitt stora Uglies- problem var de andra karaktärerna för var fan var dem?! Jag såg absolut ingen personlighet i någon av de andra karaktärerna och de skulle bokstavligt talat kunna gå och dött utan att jag hade brytt mig. De är inte bra karaktärer! Bra karaktärer gör intryck på oss, de lär oss något om verkligheten och visar oss hur livet kan gå till för de är precis som oss. En annan sak som jag har tänkt på är skillnaden mellan hur folk bedömer kvinnliga och manliga karaktärer. I dagens recensioner framgår det ofta att en kvinnlig karaktär ska vara modig, rolig, tuff, självständig, osjälvisk, kick-ass och lösa absolut alla problem medan en kille bara kan stå i ett hörn och vara snygg. Har jag rätt eller har jag rätt?!
 
Som avslutning på detta groteskt långa (och ganska pessimistiska) inlägg vill jag nämna några av mina favoritkaraktärer från litteraturen: Linnéa (Engelsfors), Parker Fadley(Cracked up to be), Severus Snape (Harry Potter), Katniss Everdeen (Hungerspelen), Haymitch (Hungerspelen), Albus Fucking Dumbledore (Harry Potter), Charlie (The perks of being a wallflower), Isaac (The fault in our stars), Karou (Daughter of smoke and bone), Hazel (The fault in our stars), Sam (The perks of being a wallflower), Alaska (Var är Alaska?), Will Grayson - den sure (Den andre Will Grayson), Patrick (The perks of being a wallflower), Villane - eller hur det nu stavas (Passionen), Chance (Finnas till), Magnus Bane (The mortal instruments), Arthur Dent (Liftarens guide till galaxen) osv.....
 
+ varenda jäkla Harry Potter karaktär måste nämnas för om det är någon som vet hur man skapar karaktärer så är det Rowling ♥
 
Jag skickar kakor till alla er som orkat läsa igenom allt det här! De avnjutes bäst ihop med ett kallt glas mjölk och ett avsnitt Doctor Who. Jag vill påpeka att detta inlägg enbart består av mina egna åsikter (och lite fakta jag hittade på, hihi) så ni kanske har helt andra åsikter om hur en bra karaktär ska vara. Håller du med mig eller inte? Hur tycker du att en bra karaktär ska vara?
 
 

Tv- serier jag kollat/kollar på

Kategori: Film och TV

Nu kan jag äntligen definera mig själv som frisk, eller, ja tillräckligt frisk i alla fall. Så jag tänkte göra en liten lista på de tv-serier jag följer eftersom jag nu blivit lite inne på sånt även fast jag fortfarande inte ser så många. Om ni kommer på någon annan ni tror jag skulle gilla så säg gärna till för det är superkul att börja se på nya grejer. Enjoy! ^^
 
Ugly Betty (2006-2010)
 
Befinner mig: Sett alla säsonger
 
Ugly Betty är så mysig att jag dör! Jag tror jag kommer att älska den här serien för evigt för den är så otroligt underbar! Den handlar om den töntiga "fula" Betty som får jobb på världens största modetidning och hennes kamp om att få vara sig själv och hennes resa. Den här serien har lite sterotypiska, färgstarka och galna karaktärer som är omöjliga att inte älska och Betty är universums coolaste människa. Serien är inte superbra hela tiden, det finns avsnitt som känns lite väl tillgjorda och överdrivna men överlag är det en väldigt bra serie om att våga vara sig själv och våga lite på det. Om ni inte sett något avsnitt måste ni verkligen göra det!
 
Buffy the vampire slayer (1997- 2003)
 
Befinner mig: Somewhere i början av säsong 3
 
Titeln säger allt. Buffy handlar om en tjej som heter Buffy som är en vampyrjägare. Simple as that. Det finns även massor av vanliga tonårsproblem som en undrande mamma, vänskap och kärlek i en härlig liten blandning. Jag har en liten blandad känsla inför Buffy. Vissa avsnitt är verkligen helt amazing medan andra är lite mer ljumma. Ibland känns det som de upprepar samma historia om igen vilket jag inte riktigt gillar. Men i grunden är det ändå en väldigt mysig och spännande serie men härliga karaktärer och mycket humor.
 
How I met your mother (2005- )
 
 
Befinner mig: All over the place! Jag har seriöst ingen aning om vart jag är i den här serien! Jag vet att jag har sett hela säsong 1-3 och jag tror jag sett hela fyra. Men sedan har jag sett totalt random avsnitt från fem och kanske sex med, jag har verkligen ingen aning. Så jag vet egentligen ganska mycket vad som händer men jag har ingen aning om vart, haha!
 
Den här har nog alla hört talas om! Det handlar om Ted som berättar för sina barn om hur han träffade deras mamma och det tar ett tag kan man säga. Den här serien är förbannat rolig och vissa avsnitt dör man bokstavligt talat av skratt. Även här är det väldigt blandad kvalité på avsnitten men de håller alltid stämningen. Måste börja kolla vart jag egentligen är så jag kan fortsätta kolla! :)
 
Glee (2009- )
 
Befinner mig: Har sett säsong 1-3
 
Här är jag en såndär tönt som köper alla säsonger så därför har jag inte sett något på säsong fyra och så kändes det skönt med en liten paus. Jag gillar verkligen den här serien men jag tror jag skulle föredragit (hur böjs det???) om de drog säsong 3 mot ett slut. Jag tyckte första och andra säsongen var mycket bättre medan trean kändes lite lam. För mycket karaktärer med för mycket saker runt omkring och nja, det blev lite mycket. Dock är musikdelen i det hela väldigt trevlig och det gör den verkligen till en annorlunda serie så bonuspoäng för det!
 
Merlin (2008- )
Befinner mig: Mitten av säsong 5, kollar på SVT ^^
 
Den här serien är epicness när det är som mest epic! Jag är fullkomligt förälskad i Merlin! Det är verkligen en serie som växer! De första säsongerna är bra men mest bra men sedan blir det helt otroligt och man bara: WOW!!! Ja, ungefär så. Den är så otroligt välgjord också, med fantastiska skådespelare och helt galet snygg scenografi så att bara se någon karaktär gå runt ett helt avsnitt är en upplevelse! Serien lider ibland av upprepningsfaktorn men på grund av hur mycket tid som är nedlagd på den gör det inte så mycket. Men nu var det länge sedan det blev något halvtrist avsnitt och allt är så galet spännande! Iii!!
 
Girls (2012- )
Befinner mig: Avsnitt 5 eller möjligtvis 6 kanske på första säsongen, ser på SVT
 
Det här är en serie som jag nyligen börjat följa på SVT och den är så jädrans bra att jag inte vet vad jag ska ta mig till! Den är extremt rå, inte speciellt lycklig och totalt ocensurerad men det är det som gör den så bra. Det är realism på högsta nivå utan att varje avsnitt ska ha något tema där alla karaktärerna råkar ut för "stress" eller nåt utan bara fyra helt vanliga tjejers liv. Underbart uppfriskande och så sjukt bra!
 
Young Indiana Jones (oklart, fattar inte)
Befinner mig: Ingen aning! Jag vet inte ens om det är en eller två serier jag har sett! XD Men någonstans vid första världskriget!
 
Här har vi en serie som är ganska okänd men förbannat bra! Egentligen finns det två delar, en när han är liten (typ 10) och reser med sin familj jorden runt och en när han är typ 20 och krigar i första världskriget. Vissa avsnitt är snarare filmer än serieavsnitt på grund av den groteska längden och de senare jag har sett har i ärligthetens namn varit lite halvt trista (krig är inte riktigt min grej) men det finns flera avsnitt som är sjukt bra. De när han var liten är jättefina! Riktigt välgjorda och man lär sig mycket om historien! Någon mer än jag som har sett!
 
Doctor Who (2005- )
Befinner mig: Har sett Beast bellow som är andra avsnittet på femte säsongen
 
Asså gah! Jag har blivit totalt besatt av Doctor Who! När jag var sjuk låg jag bara och kollade på Doctor Who hela dagarna (två säsonger, hehe...) och när min broder sen blev sjuk började han med och nu kollar vi tillsammans. Mycket roligare! Jag har inte riktigt vant mig vid den nya doktorn och allt men det kommer väl, I guess, men det är en helt galet bra serie! Alltså det sista avsnittet i säsong fyra (inte julavsnittet, det andra) var så bra och epic att jag bara dog! AH!!! Jag är helt förtrollad! Kan inte sluta tänka på Doctor Who! ♥♥♥
 
Torchwood (2006- )
Befinner mig: Har sett hela TVÅ avsnitt av första säsongen
 
Jag började kolla på Torchwood i igår kväll för ja, det är en spin-off på Doctor Who och den fanns på Netflix, taget! Så jag kan inte direkt säga vad jag tycker om den men Jack Harkness är med vilket ger typ 783 bonuspoäng och så finns det aliens vilket också ger några. Så förhoppningsvis kan det bli en bra serie, hoppas på det! :D
 
Nu har jag även sett typ en miljon barn/tonårserier som jag såg för jättelänge sedan men jag har ingen aning om vilka säsonger det var och knappt vad de hette heller så jag räknar inte med dem. I fall ni undra om läsningen så nja, det går väl inte superbra. Jag har ju som sagt varit sjuk i en vecka och då kunde jag inte läsa och nu orkar jag fortfarande inte. Suck, hatar det. Men jaja, ha en bra dag! Ses! :)
 
 

Liten uppdatering

Kategori: Övrigt

Ja, jag vet. Jag har inte skrivit något sedan i torsdags men det har sin naturliga förklaring. I fredags sov jag över hos en kompis vilket gjorde att jag inte kom hem förrän på lördagen och då var jag så trött att jag inte orkade fixa något. Sedan på söndagsnatten var det ungefär: PANG och jag blev jättesjuk. Nu är jag fortfarande sjuk och det är inte kul ska jag säga. Usch, usch. Det värsta är att jag knappt kan göra någonting! Jag orkar inte läsa och jag pallar inte att sova hela dagarna så istället har jag sett på ohälsosamt många avsnitt av Doctor Who (är på säsong 3 nu, awesome!) vilket i och för sig inte är helt fel men ändå. Att vara sjuk är inte kul och jag missar massor! Hoppas jag blir frisk tills imorgon för då är det premiär för bokklubben jag och några vänner startat på skolan. Hoppas, hoppas!
 
 
Hehe, ganska onödigt inlägg men nu vet ni att jag inte är död i alla fall!
 

Två lånade böcker...

Kategori: Lånat, köpt eller fått

... jag är ett hopplöst fall....
 
Böckerna är dock några jag är sååååååå taggad på att läsa och jag vill bara kasta mig i sängen direkt och börja läsa men det går inte för sig (ska på "danskväll", som är obligatoriskt för alla nior. Jag är faktiskt riktigt pepp, vi lärde oss vals, bugg och foxtrott på förmiddagen idag och det var fett kul även fast vissa totalt saknar taktkänsla, haha!). Böcker är i alla fall dessa (ni kan nästan höra mitt excited-skrik, eller hur?):
 
 
A million suns (Across the universe #2) - Beth Revis
AAAAAA!!!!! JAG DÖÖÖÖR!!! IIII!!! HURRAY!!! WIIII!!! Jag reserverade den här och nu är den i mina händer! Jag verkligen ÄLSKADE den första boken i serien (hitta recensionen här) och jag har hört att den här ska vara ännu bättre! Gah, jag svimmar! Så fort jag läst ut Svindlande höjder hoppar jag direkt in till denna och det ska bli sååååååå gryyyyyymt! AAAAAA!!!!
 
 
Rubinröd - Kerstin Gier
När man är på biblioteket är det ju en aning svårt att inte råka göra det välkända spontanlånet och den här gången blev det denna lilla godbit. Jag är riktigt taggad på att läsa den här för jag har läst och sett riktigt bra recensioner plus att den handlar om tidsresor! Jag har aldrig läst en bok om tidsresor men sedan att jag börjat titta på Doctor Who har jag blivit jätteintresserad så det ska bli superkul! Världens finaste omslag har den också, jag kan inte fatta att de byter omslag på tvåan! Samma sak med Across the universe- serien! VAD ÄR GREJEN?! Om ni vill byta omslag, gör det när hela serien publicerats i ett omslag! DUMMA FÖRLAG! :'(
 
 
Har ni läst någon av dessa böcker? ^^

Buffy the vampire slayer - säsong 2

Kategori: Recensioner på tv-serier

För ett par dagar sedan såg jag klart andra säsongen av Buffy the vampire slayer och här har ni mina tankar!
 
Äventyren i Sunnydale fortsätter och vampyrerna och monsterna blir fler och fler samtidigt som Buffy och gängets personliga problem blir allt mer komplicerade. Jag tyckte de allra första avsnitten i serien var grymt spännande och jag såg verkligen framemot att se ett nytt avsnitt. De kändes som de verkligen hängde ihop med varandra och saker från tidigare avsnitt kom in i nya osv... Mycket bra! Även slutet på andra säsongen tyckte jag riktigt mycket om men några av avsnitten där i mellan var tyvärr inte lika bra. Eller bra var det ju självklart men jag tycker att det ibland blev lite tjatigt och det hände egentligen inte så supermycket. Det var liksom: monster kommer, Buffy vet inte vad det är för monster, hon dödar lite vampyrer, de kommer på vad de är för monster och sedan dödar Buffy monster i sista sekund. Slut. Det blev liksom ingen krydda till det! De första och sista avsnitten var helt underbara men några där i mitten blev lite tråkiga tyvärr.
 
Något jag gillade mer med andra säsongen var hur deras "vanliga" liv speglas med kärleksbekymmer, föräldraproblem och kompisar som ja, förvandlas till monster eller blir uppätna. Jag tycker alla kärlekrelationer var urgulliga och jag gillar verkligen hur de blev ^^
 
 De gamla karaktärerna är sig ganska lika. De är väldigt sterotypiska och i vissa fall ganska jobbiga men det är det som är lite charmigt tycker jag! Buffy är verkligen en cool karaktär men hon beter sig ändå inte så vuxet vilket jag uppskattar. Jag hatar verkligen när alla tonåringar beter sig som de är 35 (eller 5, fast det är iofs ganska trovärdigt..haha!) men så är det inte i den här serien. Mycket bra! Alla karaktärer är så älskvärda och man vill bara vara kompis med alla! Det kommer några nya karaktärer till säsong två och min favorit var helt klart Oz. Så jäkla gullig att jag dör! Han är så chill och så söt och så underbar och ah, jag älskar Oz!  Jag tyckte Spike var en väldigt intressant och lite speciell karaktär och särskilt i slutet blev han en riktig favorit! Något som dock fortfarande gäller är att alla som får reda på övernaturligheterna verkar ta det som en självklarhet vilket är lite skumt. Jag tror de flesta skulle freaka ur ganska rejält om de fick reda på att det fanns vampyrer och liknande.
 
Om alla avsnitt hade varit som de allra sista (och Passion! Gah, så bra!) så skulle den lätt ha fått en femma men nu är det tyvärr inte riktigt så. Men jag gillade ändå verkligen den här säsongen och jag är redan igång på trean och den är grymt bra! :D
 

Måndagsmys #2

Kategori: Måndagsmys

 
 
(dock i ett skittråkigt omslag, inte det här fina :'( )
Läser just nu: Svindlande höjder av Emily Brontë
Jag har bara kommit ca 80 sidor i den här och det är först nu jag fattar vilken pow det är ur! Hahaha, det underlättar läsningen lite om man ska säga så. Nu börjar den faktiskt bli riktigt bra och jag tror det kan bli riktigt givande läsning. Det är otroligt skönt att läsa något någon vuxenbok för jag har nästan enbart läst ungdomsböcker nu i säkert två månader vilket blir lite tjatigt. Inte för att jag har något emot dem, de är oftast skitbra men jag behöver lite variation i mitt läsande! Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att läsa ut men förhoppningsvis blir den utläst i veckan. Man kan ju hoppas i alla fall! ;)
 
Lyssnar på:
 
Kärlek till den här låten! Gah, älskar rytmerna! ♥
 
 
 
Bandets namn är ju klockrent och musiken likså. Vissa saker var faktiskt bättre förr.
 
Åh! Bronze radio return är bara för underbara! Jag älskar dem! Helt klart ett nytt favoritband! :D
 
Tittar på: Det vanliga om man säger så. Såg Merlin i lördags och dog en smärtsam död som vanligt. Har börjat se på tredje säsongen av Buffy (recension på andra säsongen kommer någon gång!) och säsong två av Doctor Who som jag avgudar! Den nya Doktorn funkar utmärkt och allt är allmänt awesome! Girls rullar på på SVT och jag följer det med. Japp. Trevligt, trevligt. Det skulle vara kul att börja med någon ny serie, bara för att det är kul att börja med en ny serie. Jag skulle vilja ha någon superrandom! Finns det ingen jättekonstig serie som verkligen INGEN ser? Som man lätt får tag på???? Det skulle vara toppen! Tipsa gärna om ni vet någon konstig (typ om köttätande jättekaniner eller något annat skumt)!
 
 
Gör: Igår var jag på "föreläsning" där en tant som hade suttit i koncentrationsläger pratade. Det var fruktansvärt hemsk och man kan inte ens föreställa vad hon gått igenom men jag är väldigt glad över att jag gick för ja, snart är de som satt där döda och det känns bra att faktiskt ha hört en riktigt överlevares historia.
 
Idag testade jag delar av mitt arr på "Some die young" på mina mysiga sångfåglar. Och det lät grymt! Okej, inte genom hela, det kanske var lite svårt ibland (hehe) men med lite träning tror jag det kan bli riktigt bra. Lite läskigt att vi ska uppträda för hela skolan plus alla i nians föräldrar men ja, det går säkert bra! ;)
 
Den här veckan ska jag försöka överleva kemiprovet och sedan har vi dansdag på torsdag. No offense to dans, jag älskar att dansa (har gått på street sen jag var 10 ^^) men det är på kvällen med massor av random skumma skolar som man måste dansa med. Vals, foxtrott och bugg.  Och det är obligatoriskt också... suuuuuck... Men på fredag blir det kul för då ska jag på föreläsning med Liv Strömquist (älskar att säga att jag ska på föreläsning, låter sjukt fancy!) och sedan sova över hos min lilla friend. Mys! ^^
 
(och ja, jag skrev aldrig något Lördagstankar men jag orkade verkligen inte. Jag ska nog ändra det till bara tankar som jag skriver lite då och då när jag faktiskt vill. Då kommer det förmodligen bli både bättre och mer genomtänkta inlägg! :) )
 
Ha en myyyyyyyysig måndag!
 
 
 
 

ABC, du är mina tankar

Kategori: Bokrecensioner

Titel: Ja till Liv!
Författare och tecknare: Liv Strömquist
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2011
Sidor: 140
Genre: Seriealbum, samhället, feminism
 
"Handling":
Ja till liv! är en ABC-bok som ser ut som en LSD-karta. Från A till Ö diskuterar hon olika ämnen, allt från kristdemokratiska barn och nazisttjejer, till nördar och queerposörer i en skruvad skolbok, fylld med politisk satir, pedagogisk plakatpolitik och svaret på frågor som: Hur dog moderaterna ut? Varför är varje hallåa på TV4 förbunden att bli ihop med Niklas Strömstedt? Och vad tillför Robert Gustafsson till evolutionsteorin? Ja till Liv! innehåller flera av Liv Strömquists allra mest älskade serier, som aldrig tidigare varit utgivna i bokform, till exempel Kulturtanter, Tolv tröttsamma typer, Månadens manshora och Tjejkväll i tredje riket.
 
 
 
 
Det här är mitt andra seriealbum av Liv Strömquist och nu kan jag verkligen säga att jag tycker hon är bra. Jag läste Prins Charles känsla i december och den var bra men det var väl ungefär det. Men Ja till Liv! var mycket mer än så! För det första tycker jag det här albumet är mycket bredare. Det finns många olika teman, ett för varje bokstav och jag föredrar variation så det här var perfekt! Det är mer samhällskritik än vad det är feministiksnack, till skillnad från Prins Charles känsla och jag tycker det blir lite roligare att läsa plus att hennes ord känns mycket fräschare. Hennes tankegångar är väldigt underhållande och även fast jag inte håller med om allt har hon väldigt intressanta tankar och jag tycker definitivt att fler borde läsa denna typ av seriealbum. Det är rått, tydligt och förbannat kul och Strömquist få mig skratta högt flera gånger. Det är ganska... hmm... utpekande och i många fall kanske hon "drar alla över en kam" om man säger så trots att mycket hon skriver är sant. Jag gillar dock hur hon använder väldigt tydliga nutidsmarkörer och hela albumet har en väldigt genomtänkt känsla. Mycket stiligt!
 
Jag älskar att det här albumet är i färg! Så otroligt mycket snyggare! Liv tecknar ganska grafiskt och "seriaktigt" vilket jag verkligen gillar och många bilder och mixade med fotografier vilket är supertjusigt. Hon får fram sina budskap väldigt tydligt och på ett mycket underhållande sätt. Jag tycker mycket mer om den här än vad jag tyckte om Prins Charles känsla för temana (???) var mer intressanta och detta var helt enkelt roligare. Jag ska definitivt plocka upp fler seriealbum av Liv Strömquist i framtiden för det här albumet var rikigt, riktigt bra!
 
TIPS! På Internationella kvinnodagen (8/3) kommer Liv till Linköpings statsbibliotek och snackar klockan 18.30-19.30. Jag ska dit med ett par kompisar och jag rekommenderar att du också kikar in om du är i trakten! ^^
 

Book haul- Bokrean 2013 och annat smått och gott

Kategori: Lånat, köpt eller fått

Då var det äntligen dags att visa vad jag köpte på årets bokrea samt lite annat smått och gott som råkar glida med de senaste två veckorna. Jag vet- två veckor!!! Hur i alla världens namn lyckades jag att köpa så har mycket på bara två veckor?!?! Till mitt försvar får jag väl säga att det var billigt... Det mesta i alla fall....
Jag tyckte faktiskt utbudet på årets bokrea var ganska bra (till skillnad från vad alla andra verkar tycka, haha). Årets satsning blev klassiker och fina omslag och jag fick hem några riktiga godbitar som jag är så sugen på att läsa. Men först tänkte jag visa två härliga böcker jag köpte förra veckan lite spontant!
 
City of Glass (The mortal instruments #3) - Cassandra Clare
Tjoho! Äntligen har jag den tredje boken i The mortal instruments-serien. Jag har tyckte jättemycket om både den första boken och den andra och alla säger att trean är den absolut bästa i serien så jag är galet pepp på att läsa den! Den är över 500 sidor men jag tror det kommer att gå snabbt för Cassandra Clare skriver väldigt lätt och spännande. Iiii, taggad!!! Läs min recension på andra boken i serien här!
 
The jungle book - Rudyard Kipling
Som jag nämt innan ska jag börja samla på riktigt fina klassiker och när jag såg den här för en billig penning inne på Bokia tänkte jag ungefär: varför inte? Jag är otroligt förtjust i det söta omslaget och den är väldigt kort också så den går förhoppningsvis snabbt att läsa ut!
 
I tisdags började bokrean och jag kom snabbt dit eftersom vi slutade 12 den dag (kompensation). Mycket passande! Först stack jag ner till Bokmedia som är en fin liten bokhandel här i Linköping och där kostade alla pocket på svenska bara 40 kr. Gissa vem som gick loss och köpte fem stycken?
 
En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie (godis till den som kan uttala det namnet!)
Jag har velat läsa den här hur länge som helst för jag har hört så galet mycket bra om den. Verkligen alla säger att den är helt otrolig plus att jag är mycket förtjust i böcker om modern historia så kan det bli bättre? Omslaget är knappast något att klaga på heller! Det var evigheter sedan jag läste en riktig vuxenbok vilket är synd eftersom jag ofta tycker att de är grymma så det ska bli kul att läsa lite mer sånt.
 
Hela Utvandrar-serien av Vilhelm Moberg
Woooooohooo!!! Jag fick dem!!! Hela den klassiska svenska serien i den galet vackra omslagen som ser broderade ut!!! Den perfekta delen i min lilla samling! Jag är inte jätteinsatt i just svenska klassiker så det ska bli superkul att läsa de här för de ska vara väldigt bra. Och att bara titta på dem är en upplevelse i sig... ahh....
 
Med en full kasse trippade jag vidare till Bokia för att se vad de hade att erbjuda!
 
Processen - Franz Kafka
Det här var ett toalt spontanköp! Snyggt omslag, billig, inbunden klassiker, jag kunde inte stå emot okej?! Jag vet inte så mycket om vad den handlar om men vad jag har uppfattat så är det något slags rättegångsaktigt (?) och ja, det kan väl vara intressant, haha! Men helt ärligt skulle det kännas awesome att säga att man läste Kafka när man var 15 right? I och för sig kommer det nog sluta med att jag läser den när jag är 55 om jag ska hålla på att köpa och låna böcker på det här sättet....
 
Sedan kom ett mysigt litet paket från Bokus där jag hade beställt två böcker från deras rea med pappas pengar, tihi!
 
Kaninhjärta - Christin Ljunqvist
Gahh!!! SÅ TAGGAD!!! Jag har varit helt galen efter den här ända sedan den kom ut i höstas men aldrig köpt den för den varit så j*vla dyr men nu kostade den bara 45 spänn så jag bara: tjoho, let's buy it! Jag tror den handlar om två systar med någon typ av övernaturliga förmågor och sånt. Haha jag vet inte riktigt men seriöst, vem kan motstå en bok som heter Kaninhjärta?! Ska bli sjukt kul att läsa en svensk ungdomsbok i alla fall, det var ett tag sedan!
 
Emma - Jane Austen
Hur duktig får man vara? Jag har ju bara massa klassiker och grejer här. Kulturpoäng! Jag har Stolthet och fördom i bokhyllan men har inte läst den än (förvånad?) så nu har jag två stycken som förhoppningsvis är riktigt bra! Omslaget är bara för vackert och jag är supersugen på att se hur Jane Austen skriver! Spännande!
 
Nightshade (Nightshade #1) - Andrea Cremer [LJUDBOK!]
På påsklovet ska vi åka till Paris med buss (!!!!) så idag gick vi till biblioteket för att låna hem några ljudböcker som vi sedan kan tanka in i de små telefonerna (OCH DET ÄR HELT LAGLIGT!!! SAY WHAT?!). Jag hittade den här godbiten och om jag ska vara ärlig är jag lite rädd för (1) Det är en ljudbok och jag har aldrig testat det (2) den är på engelska och jag är rädd att inte fatta. Men jag har hört så mycket gott om den här boken att jag inte kunde motstå! Hoppas det funkar bra att lyssna!
 
The perks of being a wallflower [FILM]
WII!!! Tack mamma, I löööööööv juuuuuu!!! Jag har redan sett den här fimen och älskade den (recensionen hittar du här) så nu kan jag se den hur många gånger jag vill, när jag vill! WIII!!! ♥♥♥
 
Det var alla böcker. Pust. Som ni ser blev det en del, hehe... Men ganska mycket annorlunda vilket är skoj enligt mig! Säg gärna till om det är någon bok ni tycker är extra bra och jag ska prioritera eller som ni helt enkelt bara är sugen på att se en recension på! Jag har groteskt mycket olästa böcker så det är bra att veta lite vad man ska välja, haha! Ha en bra dag så ses vi! Puss!
 
 

Sammanfattning: Ferbruari 2013

Kategori: Sammanfattningar

Då var februari över och vi är inne i mars. Mars! Gud, vad fort det ska gå hela tiden men när jag kollar tillbaka på vad jag gjorde i början av månaden märker jag att det var rätt länge sedan. Det har trots allt varit en mycket trevlig liten månad och jag har fått mycket gjort både inom my private life, läsningen, filmtittande, tv-seriandet (XD) och resten. Mycket trevligt! Här kommer en liten sammanfattning!
 
Hänt i mitt liv: (otroligt intressant)
 
Jag hade en supertrevlig Hunger Games- fest tillsammans med mina mysiga kompisar!
♥ Efter ett liv som trogen brunett var jag otroligt yolo och blev blond. Jag har börjat vänja mig vid det och jag trivs riktigt bra.
♥ Jag var sjuk några dagar :'(
♥ Jag hade nationella prov i svenska!
♥ Vi hade friluftsdag... spännande...
♥ Jag hade sportlov och gjorde supermycket trevligt och kul. Läsning,kompisar,  Doctor Who, bloggande, biobesök och besök på favoritrestaurangen, det kunde inte blivit bättre!
♥ Jag var på bokrean och samlade ihop en hel del godbitar (book haul kommer snarast! Får se om det blir video
eller bara bilder men den kommer i alla fall!)
 
Hela månaden var jag ovanligt kreativ och allt kändes inspirerande! Jag började starta en miljon små projekt som fortfarande känns inspireande och skoj! Har gått runt och känt mig som värsta entrepenören hela månaden, haha. I mars ska jag bland annat ska jag göra vår lilla bokklubb till en skolverksamhet och så arrar jag Some die young som jag och ett par tjejer ska sjunga på vår avslutningskonsert i slutet av månaden. Jag planerar en liten fantasyberättelse och fixar och donar inför stora skolprojekt samtídigt som jag är pepp på att bli vegitarian eller i alla fall äta betydligt mindre och bättre kött. I mars är mitt mål att börja göra vegitarianresarch och se över möjligheter och vad jag vill med det osv... Ska ta mig an och läsa Äta djur och förhoppnigsvis börja gå i den riktigningen Vi får se hur det går med allt men jag ska hur som helst läsa mer om det och fördjupa mina kunskaper. :)
 
Läsningen:
 
Antal lästa böcker: 5 stycken
 
Böcker på svenska: 3 stycken
Böcker på engelska: 2 stycken
 
Antal seriealbum och grafiska romaner: 1 st
Friestående böcker: 2 stycken
Böcker i en serie: 3 stycken (räknar med Mamette)
Påbörjade serier: De utvalda och Castor Chronicles
Serier jag fortsatte på: Inga :(
 
Vuxenromaner: 0 (oj, då...)
Klassiker: 0 (men nu läser jag Svindlande höjder!)
Facklitterära böcker: 0
 
Titlar jag läste:
 
Månadens favorit: Ingen tvekan. The fault in our stars!
Månadens besvikelse: Tankeläsaren var tyvärr inte alls så bra som jag trodde. Jag hade förväntat mig en häftig fantasybok men jag tyckte att den saknade spänning och handlingen kändes platt.
Månadens överraskning: Jag hade inte höga förväntningar på Beautiful creatures men den visade sig vara riktigt bra! Jag ska helt klart läsa fortsättningen!
 
Tankar om månandes läsning och mars läsning:
Det blev inte supermånga böcker den här månaden men två riktiga tjockisar var av en av dem var på engelska så jag är riktigt nöjd ändå! Det blev flera riktigt bra böcker och från helt olika genrer . Bra jobbat Ebba! I mars hoppas jag däremot på liten tyngre läsning. Jag har läst väldigt mycket ungdomsböcker på senaste tiden vilket inte har varit fel för de har varit många otroligt bra böcker men jag är sugen på att läsa lite svårare läsning. Så i mars kommer jag klämma in åtminnstone en vuxenbok, förmodligen One day eftersom jag behöver lämna tillbaka den till en kompis. För tillfället läser jag Svindlade höjder tillsammans med en drös seriealbum så förhoppningsvis blir det bra! :) TfiOs var den första boken på länge från min egen bokhylla och efter Svindlande höjder och One day blir det direkt in på fler av mina ägda böcker (förrutom seriealbumen för de lånar jag). Det ska bli otroligt skönt att börja beta av min groteska mängd olästa böcker och jag har grymt mycket spännande som väntar! Och juste- 20 mars kommer Berättelser från Engelsfors ut!!! GAHHH!!! SJUKT PEPP!!!!
 
Film:
Antal filmer jag såg: 8 stycken (ovanligt bra!)
Betygssnitt: 3,125 (inte helt värdelöst. En bra filmmånad!)
Svenska filmer: 0 :'(
Filmatiseringar: 5 stycken
Biobesök: 2 stycken
 
Filmer jag såg:
 
The Hunger Games SETT INNAN! (4/5)
Jag älsar verkligen den här filmatiseringen och jag tycker de har fått med helt rätt grejer! Snyggt gjord, skitbra skådespelare och en rättvis film av boken. Mycket bra!
 
Jane Eyre (3.5/5)
En snyggt gjord filmatisering av en av mina favoritböcker. Tjusig scenografi och kostym men de var vissa saker jag saknade i filmen som jag tycker är väldigt viktiga för bokens karaktär. Läs min recension här!
 
The perks of being a wallflower (4.5/5)
Så otroligt fin filmatisering av en helt fantastisk bok! Älskar den här filmen och jag kommer se om den många gånger! Jag skrev en recension som du hittar här
 
The Rocky Horror pitcure show (4/5) SETT INNAN!
Den här filmen är egentligen totalt värdelös men det är det som är så underbart med den! Jag älskar låtarna och den är så konstig och galen att man inte kan låta bli älska den. Så fruktansvärt dålig att den blir asbra, haha!
 
Cinema paradiso (3/5)
Jag hade superhöga förväntningar på den här men tyvärr var den inte riktigt så bra jag hade hoppats. :( Den var fortfarande bra men sjukt lång (typ tre timmar eller nåt) och ganska seg. Men fin och med ett bra budskap. Italienska är ett otroligt vackert språk också!
 
Les Misérables (4/5)
Wow! Den här filmen var bra! Musik från början till slut, vacker historia, snyggt skådespeleri (Helena Bonham Carter! ♥) och otrolig kostym och scenografi (vann Oscar för bästa mask och smink eller vad nu den kategorin heter men ni fattar). Jag blev otroligt pepp på att läsa boken eftersom själva historien var så fantastisk och storslagen. Alla skådespelare var bra även fast sångkvalitén kanske brast lite ibland, haha men överlag var det en väldigt bra film som jag helt klart rekommenderar.
 
Time bandits (1/5)
En pojke som får åka med tidsresande dvärgar låtar väl alldeles underbart eller hur? Men nej, den här filmen var verkligen värdelös. Jag har inget emot konstiga filmer, snarare tvärtom men det är stor skillnad på bra konstigt och dåligt konstigt och den här tillhör den senare kategorin. Nej fy, vad dålig! Jag varnar er, se den inte!
 
Beautiful creatures (1.5/5)
Asså... nej... tyvärr... Ingen höjdarfilm precis. Blev jättebesviken. :( Se recensionen här!
 
 
Tv-serier jag har kollat på:
Buffy the vampire slayer - säsong 2 HÅLLER PÅ
Allt faller KLAR
Doctor Who - säsong 1 KLAR
Merlin - säsong 5 KOLLAR PÅ SVT ^^
Kontoret - säsong 2 SER LITE DÅ OCH DÅ NÄR JAG PALLAR
Young Dracula - säsong 1 HAHA, NOSTALGI!
Doctor Who- säsong 2 HÅLLER PÅ! ♥♥♥
 
 
 
 Oj, vilken lång sammanfattning på en kort månad.... Men jaja! En riktigt bra månad när det gäller allt egentligen är jag är sjukt pepp inför mars för jag har massor av skoj på gång! Ha de gött! Imorgon tänkte jag visa vad jag köpt på bokrean och skriva Lördagstankar om trender! Ses! :)
 

Allt för nu

Kategori: Bokrecensioner

Titel: The fault in our stars
Författare: John Green
Språk: Engelska (men finns även på svenska under titlen Förr eller senare exploderar jag)
Utgivningsår: 2012
Sidor: 313
Genre: Realism, kärlek och sorg
 
Handling:
Diagnosed with Stage IV thyroid cancer at 13, Hazel was prepared to die until, at 14, a medical miracle shrunk the tumours in her lungs... for now.

Two years post-miracle, sixteen-year-old Hazel is post-everything else, too; post-high school, post-friends and post-normalcy. And even though she could live for a long time (whatever that means), Hazel lives tethered to an oxygen tank, the tumours tenuously kept at bay with a constant chemical assault.

Enter Augustus Waters. A match made at cancer kid support group, Augustus is gorgeous, in remission, and shockingly to her, interested in Hazel. Being with Augustus is both an unexpected destination and a long-needed journey, pushing Hazel to re-examine how sickness and health, life and death, will define her and the legacy that everyone leaves behind.
 
Igår läste jag ut den.Boken med stort B. Båda böckerna jag har läst av John Green tidigare har varit väldigt bra men av någon anledning var jag lite orolig för att börja läsa den här boken. För något jag känner att många författare misslyckas med när de ska skriva en så kallad "sorglig bok" är att de vräker på med sorg på sorg på sorg och då tappar den trovärdigheten. Det händer hela tiden, särskilt i ungdomsböcker och jag var rädd att The fault in our stars skulle vara på samma sätt. Det var den inte. Den är inte 100 % trovärdig i alla sammanhang men om vi ska vara helt ärliga - behövs det verkligen? John Green berättar en historia om kärlek, vänskap, hopp och döden men framför allt är det en historia om livet och om känsla att vara där. Historien om Hazel och Augustus är vacker men rå och jag uppskattar verkligen hur John Green beskriver hur deras relation utvecklas. Berättelsen har hela tiden flyt och sidorna flyger förbi utan att jag behöver tänka på det. Jag ville hela tiden veta hur det skulle gå och trots att det inte direkt är någon "actionpackad" bok på det sättet rör den sig hela tiden och känslorna åker en berg- och dalbana. Jag skrattar, jag blir upprörd och jag gråter. Bara en enda mening kan stå för så mycket. Budskapen är många och jag gillar hur de inte är skriva rakt i pannan på läsaren utan finns i bakhuvudet hela tiden.
 
Handlingen är sannerligen fantastsisk trots att den egentligen inte är en superorginell historia blir den orginell på sättet den är berättad och dess fantastiska karaktärer. Vår huvudkaraktär Hazel (=världens vackraste namn) är en annorlunda 16-åring som är drabbad av lungcancer. Hon är smart, rolig och söt men hon är också otroligt mänsklig. Hazels syn på världen är en av de sakerna som får mig att verkligen älska den här boken! John Green fick verkligen fram hennes karaktär på ett otroligt sätt och Hazels berättarröst är en av de bästa jag någonsin läst. Trots att vi är väldigt olika kan jag verkligen sympatisera med henne och jag förstår alla hennes tankar och känslor och hon är en så inspirerande karaktär! Något som jag också uppskattade väldigt mycket var att Hazels förhållande med hennes föräldrar fanns där. I många ungdomsböcker verkar föräldrarna vara något tråkigt och onödigt (typ toalettbesök) och som bara är i vägen för historien. Så fungerar det inte i verkligen livet! När man är 16 år är fortfarande föräldrarna en av de viktigaste personerna i ens liv och det tycker jag verkligen att John Green fått fram. Deras vårdnad över Hazel känns väldigt verklighetstrogen och jag kan bara föreställa mig hur det kan vara när ens dotter sitauation ser hopplös ut.
 
Sedan har vi vår andra stora karaktär, nämligen den otroligt charmiga Augustus som blivit botad från cancern och älskar metaforer. Jag vet att många av er avgudar Augustus och jag tycker också väldigt mycket om honom! Han är också väldigt speciell och alldeles underbar! Jag kan tycka att han inte är helt realistisk för att vara 17 år men han tillför så mycket bra till historien att det inte spelar någon roll. Han och Hazels relation är en av de vackraste jag någonsin läst om och den känns så äkta. De är som gjorda för varandra och jag förstår verkligen alla som snackat om dem för de är verkligen det perfekta paret. Men min absoluta favoritkaraktär var Isaac! Herrejösses vilken karaktär! Han inte som någon jag har läst om men trots det är han någon man kan stöta på när som helst (personligheten alltså). Jag tycker hans tankar var väldigt vackra och vänskapen med Augustus och Hazel är så fin och äkta.
 
Jag har märkt att många har olika uppfattningar om vad som är grejen med boken. Många skulle säga att det var den fina kärlekshistorien, de trovärdiga karaktärerna eller det tydliga budskapet. Ja, jag tyckte om handligen. Ja, karaktärerna var helt otroliga och budskapet var perfekt. För mig var tankarna i boken inte nya men de satte ändå ett spår och jag vet att den inte kommer glida ur minnet. Men det som verkligen fick mig att älska The fault in our stars var inte något av det. Det var spårket. Jag har aldrig läst något som denna. Jag har läst böcker med snyggare formuleringar och bättre språklig struktur men jag har aldrig någonsin läst något där författaren lyckas kombinera det lätta och friska takten från en ungdomsbok med det djupa och tankevärda språket från en vuxenbok. Det har sagt förrut men det förtjänas att sägas igen - John Green är en fullkomligt utomordentlig författare. Han är så bra att jag kan stirra på en helt vanlig mening och tappa andan. Han skulle kunna skrivit att Hazel var en ko, jag skulle seriöst inte bry mig för den här boken är skriven på ett sätt som är bortom den här världen. Överdriver jag? Kanske lite men John Greens språk är alldeles underbart och jag tror att den här boken kommer bli en sådan som man då och då plockar upp och läser några sidor i, bara för att den är så fantastisk. Och slutet guys! Den absolut sista meningen var så fantastisk att jag bara stirrade på sidorna och visste inte var jag skulle ta vägen. Obeskrivligt precis som resten av boken. Jag vet knappt vad jag ska säga. Om ni inte har läst den så rekommenderar jag er att göra det direkt för den är fantastisk. Bästa boken jag har läst? Nej. En fantastiska uppslukande underbar känslokarusell? Ja. Kommer jag läsa den igen? Definitivit. För när jag stängde pärmarna till The fault in our stars fanns bara ett ord på mina läppar. Obeskrivlig.