iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

The elements book cover tag

Kategori: Listor, enkäter och annat kul

 
Jag blev taggad av Nelly att göra en här skojiga lilla taggen och här har ni videon! Hope you'll like it! Jag taggar Anna, Rebecca och Cecilia . För tillfället är väl mitt liv inte fruktansvärt intressant, jag är sjuk vilket suger för jag vill verkligen inte det just nu men ja, inte så mycket att göra åt det. Troligen får jag vara hemma från skolan imorgon vilket är sämst i tajming urgh, varför ska jag alltid bli sjuk när jag inte borde det?! Annars är saker och ting bra. Jag trivs så galet bra med mina nya klass och jag har fått helt fantastiska nya vänner som jag bara vill vara med 24/7! Sista Broadchurch sändes i torsdags vilket var sjukt bra och spännande och jag tänkte skriva en recension på den snart! Ikväll ska jag försöka bli frisk (även fast det nog inte lyckas) och kanske titta på någon mysig film eller något, vi får se. Ha det så bra!

The Artist

Kategori: Filmrecensioner

Titel: The artistRegi: Michael HazanviciusManus: Michael HazanviciusSkådespelare: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman m.fl. År: 2011Speltid: 1 h 40 min 
Någon gång varje år kommer det en film som verkligen sticker ut och som alla pratar om. 2011 var det The artist som vann 4 Oscars och blev hyllad av kritiker och publik världen över. Jag såg den inte då men när jag kom på den smarta idén om att man faktiskt kan låna film på biblioteket när man är 16 år så såg jag att den här fanns inne och jag norpade den direkt. Mycket bra beslut.
Anledningen till att The artist är en så väldigt speciell film är enkel. Det är en stumfilm. Svart-vit och gjord helt i stil med hur de gamla filmerna på 20-talet såg ut. Vi får följa våra två huvudpersoner George Valentin och Peppy Miller i deras skådespelarkarriärer när stumfilmen går över till ljudfilm. Jag har aldrig sett en hel riktigt stumfilm någon gång utan bara enstaka scener så i början var det väldigt skumt och lite smått förvirrande men man vande sig efter ett tag och kunde fokusera på handlingen och den fina musiken. När man tar bort ljudet måste man fokusera mer på handlingen och vad filmen verkligen handlar om. Jag blev helt förälskad i det och jag är så taggad på att se någon orginalfilm från den tiden för den här var bara så fin och mysig. 
Handligen påminner mycket om Singing in the rain (som jag älskar) och vi får följa en skådespelare som vinner på ljudfilmen och den andra som det inte går sådär jättebra på. Blandat med filmens historia får vi även perspektiv på hur 20-talets lycka gick över till 30-talets depression och det hela var mycket intressant. Det är fantastiskt hur man lyckas berätta en sådan känsloväckande och spännande historia helt utan ord och jag är så imponerad över hur filmen var utförd. Musiken var helt otroligt bra och skådespelarna gjorde ett grymt bra jobb trots att de förmodligen aldrig filmat än stumfilm tidigare. Scenografin och kostymerna skrek dåtid och jag älskade hur medveten den var. Den här filmen var enligt min mening helt fantastiskt och jag kommer definitivt se om den någon gång. Den är kanske inte något för alla för den är mycket speciell men alla borde ge den en chans! Det är en underbar hyllning till filmens historia och en film som värt förtjänar alla sina 4 Oscars. Se den! Jag ger den 4.5 stjärnor på grund av den lite sega början men när jag ser om den slår jag vad om att det blir en 5:a! AH, jag älskar den så himla mycket! ♥  PS! Det kan vara så att inlägget ser lite konstigt och jag är ledsen för det, blogg.se krånglar

No more losing the war

Kategori: Bokrecensioner

Titel: Ender's game (sv. titel: Enders spel)
Serie: Ender's saga #1
Författare: Orson Scott Card
Sidor: 324
Utgivningsår: 1994
 
Handling (idag var jag lat):
In order to develop a secure defense against a hostile alien race's next attack, government agencies breed child geniuses and train them as soldiers. A brilliant young boy, Andrew "Ender" Wiggin lives with his kind but distant parents, his sadistic brother Peter, and the person he loves more than anyone else, his sister Valentine. Peter and Valentine were candidates for the soldier-training program but didn't make the cut—young Ender is the Wiggin drafted to the orbiting Battle School for rigorous military training.

Ender's skills make him a leader in school and respected in the Battle Room, where children play at mock battles in zero gravity. Yet growing up in an artificial community of young soldiers Ender suffers greatly from isolation, rivalry from his peers, pressure from the adult teachers, and an unsettling fear of the alien invaders. His psychological battles include loneliness, fear that he is becoming like the cruel brother he remembers, and fanning the flames of devotion to his beloved sister.
 
Jag hade velat läsa den här boken så himla länge när jag äntligen plockade upp den på biblioteket. Alla sa att den var så fruktansvärt bra och filmen har premiär i november. Min nuvarande besatthet för science fiction- litteratur gjorde inte valet svårt.
 
Ender's game är en av de mest teknoboostade sci-fi romaner jag har läst och då har jag läst en hel del vid det här laget. Den klingar av hårda elelement, hyperteknologi, rymdskepp och aliens. Det jag tycker är så härligt med miljön i Ender's game är att det är som en blandning av mer naturvetenskapligt riktad science fiction och samhällsriktad science fiction. Vi får våra rymdskepp, laservapen och annat kul samtidigt som vi får politiska draman och ett samhälle som håller på att kollapsa. För mig gick det rakt in i hjärtat och romanen var så otroligt faschinerande.
 
Boken är byggd med mystisk och hela tiden undrar man vad som egentligen pågår och varför de gör som de gör. Efter att ha läst serier som The hunger games, Across the universe och The maze runner är jag van vid upplägget och försökte tänka ut alla möjliga förklaringar till hur hela det stora kriget hade gått till och ändå blev jag ständigt överraskad. För mig hade boken en lite seg början. Den var intressant och så men egentligen inget särskilt. Jag kände att det skulle bli en average sci-fi bok med lite tuffa element och så. Men hola baloa, när man börjar närmar sig de 100 sista sidorna drar det igång som fan och herregud vad jag älskade slutet! Från att ha varit en bra men inte så speciell bok blev den helt galet fantastisk och jag skrek, grät och skrattade av förtjusning för FY FAN VILKET BRA SLUT!!! Det vände hela boken för mig och jag totalt AVGUDADE DET! Boken är 300% värd att läsa bara för de sista 50 sidorna, seriöst. Jag kände mig helt tom efter jag hade läst den och visste knappt vad jag skulle ta mig till. Däremot fattar jag inte varför det är tvunget att vara en serie för första boken slutade perfekt för att vara fristående. Om det är någon som har läst uppföljaren får ni gärna säga till om det är värt det för om det inte är det har jag gärna kvar minnet av den här boken.
 
Ender är en så fin karaktär och jag verkligen älskade honom. Visst, det är inte specielllt realistiskt att en massa barn är så himla smarta men ey, det är framtiden, allt kan hända! Dock kände jag att vissa andra karaktärer kanske var lite bleka ibland och man fick inte lära känna dem så jättebra. Jag tyckte att det var supersynd att man inte fick läsa mer ur Valentines perspektiv för både hennes karaktär och hennes story-line var sjukt intressanta. Jag älskade den politiska biten i hennes få kapitel och jag tror boken skulle blivit mycket mer intressant om man såg mer av det (kan iofs bero på att jag älskar politik men ja...).
 
Som vissa av er kanske vet har Orson Scott Card sagt en del homofobiska utalande och har blivit känd för att inte vara en särskilt trevlig person. Många har bestämt sig för att inte läsa hans böcker och se filmen när den kommer ut av den anledningen. Själv tror jag på att man kan skapa bra grejer fast man är en hemsk person och Ender's game är ett bra exempel för det är en sjukt bra bok. Kan man märka homofobin i boken? Asså de flesta i boken är under 12 år och har inte direkt några romantiska föreställningar än eller vad man ska säga. Så nej, jag tycker inte de märks. Det finns ingen romantisk relation i hela boken så då kan man knappast anklaga själva boken i sig för att vara homofobisk. Däremot har den även fått klagomål om att vara sexistisk vilket man kan säga lite vad man vill om för face it or not, science fiction och fantasy är nästan alltid mansdominerande och antigen blir man sur eller så skiter man i det och läser det ändå. I Ender's game finns två viktiga kvinnliga karaktärer som är tuffa och får ta en del plats och ja, det suger men det är knappast unikt. Man kan ställa sig frågor som "Hur kommer det sig att det bara finns en tjej som är tillräckligt smart för Battle school?" lika gärna som man kan fråga varför det inte finns en enda kvinna nämnd i Hobbiten men sådan är tyvärr den typ av litteratur. Det är därför jag älskar den nya science fiction vågen med böcker som Hunger Games och Divergent där starka kvinnliga karaktärer får ta störst plats.
 
Boken var bara bra i början tills slutet slog till och gjorde mig förälskad i den. Om du funderar på att läsa den tycker jag absolut inte att du ska tveka för den är helt klart värd det! Om du tycker om The maze runner- serien av James Dashner så tycker jag du ska plocka upp den här med för de är väldigt lika varandra. Den åttonde november har filmen premiär och ärligt talat är jag inte helt såld på idén. Jag tycker trailern ser lite sådär ut och det känns som att den gör sig bättre i bokform. Men jag ska självklart se den ändå och se vad jag tycker!
 
 
 Rubrik: No more losing the war - Half moon run
 

Ny Harry Potter- film

Kategori: Övrigt

Vid det här laget har ni nog alla fått reda på att det kommer att bli en filmatisering  av boken "Fantastic beasts and where to find them", en bok skriven av J.K. Rowling och som handlar om olika varelser i HP- världen. Rowling kommer själv att skriva manuset och det kommer troligen vara del i en ny filmserie som utspelar sig i Harry Potters värld.

Journalisterna blev galna, bloggarna blev galna men galnast av de alla blev fansen. Jag dog verkligen igår när jag fick det säkra beviset på att det verkligen skulle bli en till film. Ryktena har svävat i luften ett bra tag men nu är det bekräftat, VI FÅR EN TILL HARRY POTTER FILM!!! Jag är så otroligt glad men samtidigt lite rädd för jag vill verkligen inte att de ska förstöra den och göra den "bara för pengarna". Men med Rowling vid ratten tror jag att det kommer bli hur bra som helst! Nu väntar en lång lång väntan innan vi lär få mer nyheter men herregud vad taggad jag är. VI FÅR EN NY POTTER FILM, IIIIII!!!!
<333333 

Hur reagerade ni på nyheten? Är det bra eller dåligt med mer Potter? 

Tagg: 5 frågor

Kategori: Listor, enkäter och annat kul

Jag blev taggad av Nelly att göra den här taggen så må så bli! Det handlar egentligen bara om att svara på 5 frågor så det kan jag nog klara av ganska bra!
 
1. VEM INSPIRERANDE DIG/UPPMUNTRADE DIG TILL ATT BÖRJA BLOGGA?
Det var väl inte direkt någon specifik person men jag hade läst bokbloggar i ungefär ett halvår och var så sugen på att starta en och göra det till en liten egen grej. Idag är det fortfarande bara jag och två av mina vänner som vet det och det är hur skönt som helst att bara kunna skriva av sig lite om saker jag älskar!
 
 
2. HUR VÄLJER DU ÄMNEN ATT BLOGGA OM?
I början var det tänkt att bara vara en bokblogg men ja, det failade ju uppenbarligen ganska rejält! Men jag tycker inte om att hålla mig till några mallar utan skriver om såna saker jag gillar och brinner för. Dock försöker jag att inte göra det alltför politiskt även fast jag gärna vill det ibland. Men det får bli en politisk blogg när jag blir lite äldre eller skapar en helt anonym blogg där ingen kan hitta mig!
 
 
3. VAD VET DE FLESTA INTE OM DIG?
Jag är sjukt filosofisk och samtidigt som de är lite läskigt och märkligt, älskar jag det! Det har även ihop lite med att jag alltid måste hålla mina morala ståndpunkter exakt vilket är både bra och irriterande, typ bra när man behöver välja hur man ska göra saker och ting och jobbigt för jag måste hela tiden tänka i tusen led och jag vet aldrig riktigt hur många led som jag ens skulle kunna leva efter. Nu fattar ni säkert ingenting och det gör väl inte riktigt jag heller men sån är jag, haha!
 
 
4. VILKA TRE ORD BESKRIVER DIN STIL BÄST?
Alla verkar ha haft problem med den här. Vilken stil? Jag kör lite olika så blir det kul!
 
Bokstil: varierad, djup, framtid
Klädstil: galen, personlig, kreativ
Musikstil: random, anti-mainstream, bäst
 
 
5. VAD TYCKER DU OM ATT GÖRA NÄR DU INTE BLOGGAR?
Well, läsa och se på film obviously. Jag dansar även street dance, ser på tv-serier och hänger med mina vänner. Fast det bästa i hela universum är att skriva egen musik, det är förmodligen det jag brinner mest för. Så gillar jag även gamla kläder (min garderob svämmar över) och att träna fast det gör jag mest för att det är bra, inte för att det är sådär superkul. Ofta får jag för mig random saker jag vill göra och så gör jag det (med varierande resultat) så man vet aldrig vad som händer när jag har en ledig stund över!
 
Kommer jag vara en duktig tjej och tagga några människor? Ja, vi kör på tre fina människor som gärna får göra den om de känner för det!
 
 
PS! Ni kanske undrar varför det här inlägget är fyllt med bilder på katter som svävar i rymden? Tro mig, det undrar jag med...
 

Titelmusik

Kategori: Bokprat

Just nu kände jag att det var dags att prata lite om musik. Som många av er säkert har märkt döper jag inte mina bokrecensioner efter bokens titel utan efter något lite mer annorlunda, nämligen än låttitel. Ibland är det bara orginaltitel och ibland citat från låten men sedan ett bra tag tillbaka heter alla mina recensioner någon låt. Ofta försöker jag hitta en riktigt bra låt vars titel är kopplad till boken men det är inte alltid det går. Ibland blev det ABC med Anna Book liksom. Men ibland, ibland lyckas jag hitta den alldeles perfekta titeln och hela recensionen känns på ett vis bättre. Mina personliga favorittitlar är Allt för nu som jag satte till The fault in our stars och Soul wars som var för A million suns. Superbra låtar vars titlar passa perfekt till böckerna. Men för att jag har varit så lat och aldrig berättar vart titeln kommer ifrån tog jag mig idag tid att skriva ner de recensioner som har en låttitel och vilka låtar det är. Gå och lyssna för 90% av dem är låtar jag älskar (t.ex. ABC är inte en av de 90%)! Länkar till alla riktiga recensioner kan du hitta här! 
 
Across the universe: Life/universe - Dektektivbyrån
Alice's adventures in Wonderland: Dream a Little Dream about me - Ella Fitzgerald och Louis Armstrong
A millon suns: Soul wars - AWOLNATION
Beautiful creatures: Seven devils - Florence + the machine
Cinder: I'm not a robot - Marina and the diamonds
Cracked up to be: Under cover of the darkness - The Strokes
Dash och Lilys utmaningsbok: Winter wonderland
Daughter of smoke and bone: Demons - Imagine Dragons
Elin under havet: Under ytan - Uno Svenningsson
Himlen börjar här: Vackert väder - Jakob Hellman
Ja, till Liv: ABC - Anna Book
Mamette - Änglar och duvor: På gatan där jag bor - Laleh
Marbles: Crazy for you -Best coast
Rubinröd: Time to wander - Gypsy and the cat
Prins Charles känsla: What is love? - Haddaway
Scarlet: Wolf - First aid kit
Shades of Earth: A whole new World från Alladin
Tankeläsaren: The brainwasher - Daft punk
The fault in our stars: Allt för nu - Alice B
The great Gastby: Below my feet - Mumford and sons
The scorch trials, The Death cure och The kill order:Kill your heroes - AWOLNATION
The wrong Place: Some nights - Fun
This is for you: Love is all - The tallest man on earth
Uglies: Beautiful - Christina Aguliera
Utvandrana: America från West side story
Var är Alaska?: Magic night - Salem al Fakir
Zelda: Run the World (Girls) - Beyoncé
 
I framtiden ska jag börja länka låtarna jag använder! Är det någon mer än jag som inte skriver bokens titel som rubrik? Vet att ett par skriver lite humoristiska titlar och sånt är ju alltid kul men finns det någon som kör på något annat? Siffror? Karaktärsnamn? Favoritcitat från boken? Känslan man hade när man läste den? Jag är nyfiken om du kör på något annorlunda!
 
 
 
 

Sommarläsning (1/6) - Kill your heroes

Kategori: Bokrecensioner

Jag läste väldigt mycket böcker i somras som jag aldrig recenserade av olika själv så nu tänkte jag göra en liten serie i 6-delar där jag skriver kort om mina åsikter om de böcker jag läste. Idag recenserar jag de två sista delarna i Maze runner- trilogin och prequelen The kill order. Eftersom det var väldigt länge sedan jag läste vissa av böckerna är recensionerna ibland lite tunna.
 
 
 
Titel: The scorch trials
Serie: The maze runner #2
Författare: James Dashner
Sidor: 359
Utläst: 25 maj 2013
 
SPOLIER-VARNING FÖR DIG SOM INTE HAR LÄST DEL ETT I SERIEN!
 
Handling: Thomas och de andra Gladersarna trodde att problemen skulle vara över när de hade tagit sig ut ur den stora labyrinten. Men det visar sig bara vara början på ännu större utmaning och ingen av dem förstår varför de nu är tvungna att genomgå The scorch trials och ta sig igenom ett öken landskap fullt med människor som är smittade med den vansinnighetsdrivande sjukdomen The Flare. Kommer han kunna överleva ännu än utmaning och om han gör det - är livet som väntar på andra sidan verkligen bättre?
 
Jag var otroligt taggad på att läsa fortsättningen på den spännande serien The maze runner. Del två är minst lika actionfylld och James Dashner slänger cliffhanger på cliffhanger efter varandra. Handling blir mer intressant då vi får veta mer och mer om världen omkring The Glade och det är omöjligt att lista ut hur saker och ting hör ihop. Ibland kan andra boken kännas som en stor upprepning men här är det nya grejer hela tiden och mysteriet trappas bara uppåt. Jag kunde aldrig sluta läsa den och sidorna flög fram! Det enda som jag personligen känner är ett stort problem för Dashner är att många av hans karaktärer totalt saknar personlighet. Eller visst, det har väl personlighet men alla har samma personlighet och det är helt omöjligt att skilja på de flesta av The Gladers. Vi träffar på ett par nya riktigt intressanta karaktärer som jag tyckte mycket och som hade lite annorlunda röster. Jag tror att boken skulle blivit så bra om fler karaktärer blev lite speciella men i överlag var det en fantastisk uppföljare till första boken!
 
Titel: The Death cure
Serie: The maze runner #3
Författare: James Dashner
Sidor: 329
Utläst: 20 juni 2013
 
SPOILERVARNING FÖR DIG SOM INTE LÄST BOK ETT OCH TVÅ!
 
Handling: Utmaningarna är över för Thomas och hans vänner och WICKED planerar att återställa deras minne för att skapa det slutgiltiga botemedlet för The Flare. Men Thomas litar inte på WICKED och tänker inte låta sig lura ännu än gång. Hemligheterna avslöjas och mysterierna lös upp. Varför hamnade han ens där från början?
 
Sista delen i en fantastisk trilogi och jösses Amalia, vilket slut! Man kan nästan skratta till Suzanne Collins Revolt när man avslutat den här för det är förmodligen en av de mest deprimerande böckerna i världshistorien (och sen läste jag The kill order...). Det här är verkligen en dystopi i sin fulla bemärkelse och tanken på att mänskligheten någonsin skulle kunna göra något sånt här är helt fruktansvärd. Boken är lite annorlunda uppbyggd än de tidigare och jag kan förstå varför folk inte tycker om den här sista boken men jag tycker att det blev ett annorlunda men riktigt bra slut. En trilogi som verkligen håller sig från början till slut!
 
 
Titel: The kill order
Serie: The maze runner #0.5
Författare: James Dashner
Sidor: 331
Utläst: 26 juni 2013
 
Handling: Vad som hände innan The maze runner- serien börjar
 
För dig som funderar på att börja läsa den här serien så börja inte med The kill order för den avslöjar allt intressant och spännande! För dig som däremot har läst böckerna så nja, jag kan inte säga att man direkt måste läsa den här boken. Den har helt andra karaktärer och har en liten "jag måste sälja fler böcker" känsla över sig. Men är du ett fan som jag så visst, kör på. Jag varnar dig dock att det här är en av de mest deprimerande böckerna du någonsin kommer att läsa i hela ditt liv och det finns i princip noll ljuspunkter i hela boken. Väldigt annorlunda YA och det kunde gjorts så bra men tyvärr kände jag att det inte riktigt hängde ihop och historien blev mest rörig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Månadens sammanfattning: Augusti 2013

Kategori: Sammanfattningar

 Septemer has arrived och här är min måndassammanfattning över augusti!
 
Ja... Jag har verkligen var sjukt oproduktiv när det kommer till läsningen i augusti och i princip har jag knappt läst någonting alls. Mitt humör passade inte för något och jag började läsa massor olika böcker utan resultat. Men ja, så är det ibland och jag lyckades i alla fall läsa en bok den här månaden och den var förbannat bra.
 
1984 av George Orwell
Den enda boken jag läste i augusti blev dock en av mina absoluta favoritböcker någonsin! Så otroligt spännande, skrämmande och fantastiskt utformad. För er som tror att klassiker bara kan vara tråkiga och sega - läs 1984 nu för den är helt otrolig! Jag hade tänkt att börja skriva korta recensioner på alla böcker jag läste under sommarlovet i sammanslagningar så den här kommer förhoppningsvis komma upp som recension när jag skrivit om alla de andra.
 
Antal lästa böcker: 1
Svenska/engelska: 1/0
Klassiker: 1
 
Ja, ingen vidare läsmånad men jag fick läst en riktig klassiker vilket aldrig är fel! Jag har en hel del böcker "on going" som jag hade tänkt att läsa ut i september bland annat Ender's game (så bra!), About a boy som vi läser för skolan och Ghost World som jag aldrig tycks vilja läsa ut fast den är ett superkort seriealbum. Vi får hoppas att jag hinner med lite mer läsning i september fast ärligt talat, hellre en skitbra bok en fem tråkig!
 
Månaden blev betydligt mer innehållsrik i filmväg och jag hann både se och se om ett par riktigt bra nya och gamla filmer.
 
The great Gatsby (1974)
När vi var inne på Maxi såg mamma den här och köpte den åt mig vilket gjorde mig mycket glad. Jag hade velat se den här äldre filmversionen av en av mina absoluta favoritböcker (klicka på kategorin BOKRECENSIONER A-Ö för att hitta alla mina bokrecensioner jag har skrivit). Den är väldigt, väldigt annorlunda mot den nyare versionen trots att manuset är i princip lika dant och istället för extremt överflöd som den nya är den mycket smaksammare och försiktigare. Jag tyckte mer om den här versionen eftersom att jag tyckte att den kunde stå bättre på egna ben och jag rekommenderar den verkligen både till dig som har läst och inte har läst boken!
 
Mitt betyg: 4/5 - mycket bra
 
 
Dumma mig (2010)
Jag har vanligtvis problem med lite nyare familjefilmer för jag tycker att de ofta saknar charm och poäng men herregud vad jag älskade den här filmen! Så otroligt söt, rolig och underbar och jag förstår verkligen varför alla hypar den så mycket! Jag skrattade högt många gånger och den var helt otroligt gullig! Gah, SÅ BRA! Även fast jag inte är ett jättefan av uppföljare (snarare: jag hatar uppföljare) men jag har hört att den ska vara skitbra så jag hoppas att jag håller med!
 
Mitt betyg: 4/5 - mycket bra
 
 
Cabaret (1972) SETT INNAN!
Ibland när man ser om filmer så blir väldigt mycket sämre men när jag såg om Cabaret, HERRE MIN ÅSNA VAD DEN HÄR FILMEN ÄR BRA!!! Jag är seriöst besatt av den! Den är musikalisk, den är galen, den är konstnärlig, den är PERFEKTPERFEKTPERFELKT!!! AAAAAAAH!!! Om ni inte har sett den - GÖR DET NU! Det kanske inte är en film för alla men för mig är den helt perfekt, jag avgudar den!
 
Mitt betyg: 5/5 - helt fantastisk!
 
 
The perks of being a wallflower (2012) SETT INNAN, HITTA MIN RECENSION HÄR!
När jag såg den här filmen första gången var den fantastisk. När jag såg den andra gången var den ännu mer fantastisk. Jösses Amalia, två 5-filmer efter varandra är i princip omöjligt men ja, det hände och jag älskade det! Det är en av mina favoritböcker och en av mina favoritfilmer och jag bara gråter, gråter och gråter för att den är så underbar! BUWÄÄÄ!
 
Mitt betyg: 5/5 - helt fantastisk!
 
Vägen till El dorado (2000) SETT INNAN!
Det här var en av mina favoriter som barn och det var väldigt kul att se om den! Inte den bästa teckande filmen men mycket underhållande och charmig!
 
Mitt betyg: 3.5/5 - bra
 
 Jalla! Jalla! (2000)
Jag hade velat se den här filmen superlänge (mest för att Laleh är med, jag älskar henne). Den var ganska kul men ärligt talat blev jag lite besviken, jag hade förväntat mycket mer.
 
Mitt betyg: 2.5/5 - helt okej men inget mer
 

Jag har tittat på väldigt mycket tv-serier den här månaden som vanligt!
 
Skrivet i kursivt= avsnitt jag har sett innan
 
 
Sherlock
I början av augusti tog jag tag i andra säsongen av Sherlock tillsammans med min mor och min bror och herrejösses vilket slut! Varför måste du göra så mot mig Moffat?! Jag hade tänkt att skriva en recension på andra säsongen, precis som jag gjorde med den första men det blev aldrig av så om någon vill se det så är det bara att säga till så fixar jag det. Sjukt bra var den i alla fall och jag är så taggad inför säsong 3 (såg ni den pyttekorta trailern? Omg!)
 
Sedda avsnitt: A scandal in Belgravia, The hounds of Baskerville och The Reichenbach fall
 
Ugly Betty
Jag såg om några avsnitt ur en av mina favoritserier någonsin. Seriöst, Ugly Betty är så otroligt mysig och jag fattar inte varför de är så få som vet vad jag talar om när jag snackar om den. De gjorde bara fyra säsonger men det är fyra helt underbara säsonger fyllda med humor, sorg, intriger och viktiga budskap. Se första säsongen NU BUMS om du inte redan har gjort det!
 
Sedda avsnitt: A nice day for a Posh wedding och  I see me I.C.U
 
Doctor Who
Vad är en månadssammanfattning utan Doctor Who? I augusti såg jag halva säsong 7 (part 2 kommer i brevlådan om ett par dagar, GAH!) och ett par jag redan hade sett. Moffat tog mig igen, why did you have to end part 1 like this? Jag grät som en stucken gris! Så himla hemskt men så himla bra! Jag älskade varenda avsnitt (när gör jag inte det i och för sig?) och jag är så taggad på att se hur det fortsätter!
 
Sedda avsnitt: Asylum of the Daleks, Dinosaurs on a spaceship, A town called Mercy, The Power of Three, The angels take Manhattan, The end of the World, The unquiet dead och Aliens of London
 
Merlin
Det blev bara ett avsnitt av Merlin för mig och min gode väns omtittning men självklart lika mysigt som alltid!
 
Sedda avsnitt: The curse of Cornelius Sigan
 
 
Broadchurch
Wow, följer någon av er Broadchurch som sänds på TV4? Om inte gör det! Jag ville bara se den för att David Tennant och Arhur Darvill var med (hehe) och hade inga jätteförväntningar men herrejösses, det här är överlägset den bästa kriminalserien jag har sett! Nu har jag väl i och för sig inte sett sådär överdrivet många men den är så otroligt bra. Den är så äkta och folk bryr sig faktiskt om vad som händer vilket inte direkt händer i varje kriminalserie. Fantastiskt skådespeleri, urtjusigt manus och det är helt omöjligt att gissa vem mördare är. Ni måste bara se den!
 
Sedda avsnitt: Episode 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 och 1.5
 
Star trek
Jag såg ett avsnitt av den klassiska Star trek den här månaden och det är det första som jag inte har halvsomnat till! Det var faktiskt riktigt spännande och intressant även fast det var lite sjukt (bilden säger typ allt). Om fortsätter på samma spår tror jag det kan bli något jag verkligen kommer att uppskatta!
 
Sedda avsnitt: Charlie X
 
Det var allt jag läste och såg i augusti månad! Det var en galen månad när jag började gymanasiet vilket hitills är helt underbart! Jag älskar varenda minut och jag har hittat ett par riktigt härliga kompisar. Jag tror det kommer att bli tre fantastiska år och jag är så sjukt taggad! Nu ska jag dra och plugga lite så hörs vi snart i någon form, förhoppningsvis i första delen av mina sommarrecensioner!
 
Har du läst eller sett någon av dessa böcker, filmer och tv-serier så lämna gärna en kommentar om vad du tyckte! ^^
 
 
 
 

Filmrecension: City of Bones

Kategori: Filmrecensioner

VARNING! Den här recensionen kommer att innehålla spoilers för dig som inte läst City of bones eller sett filmen
 
Jag hade väntat och väntat och väntat. Trailers, bilderna och snacket gjorde förväntningarna riktigt höga. Så fort den kom ut undvek jag alla typer av recensioner förutom det kritikerna i tidningen hade att säga och jag har fortfarande inte läst eller sett en enda recension av någon som har läst boken. Igår såg jag filmen tillsammans med tre av mina nördigaste kompisar och här är bara min egna åsikt om vad jag tyckte.
 
Handling och tolkning utifrån boken: För nästan exakt ett år sedan läste jag "City of Bones" och tyckte mycket om den. Sedan dess har jag hunnit läsa fram till bok tre och det är en skön underhållande läsning även fast det inte är något litterärt mästerverk. Filmen är precis likadan.
 
I första halvan av filmen var jag helt chockad för att den var så jäkla bra gjord. De följer i princip boken till punkt och pricka och jag tyckte att de tog bort och lade till precis rätt grejer. I andra delen började de däremot experimentera lite mera och några av mina favoritscener togs bort (VAR ÄR MIN RÅTTA?!). De spoilade även tredje boken för de som inte har läst den (som t.ex. mina vänner) vilket var väldigt onödigt och förstörde stor del av boken och filmens spänning. Jag kan stå ut med att det är varulvarna som har motorcyklar och att Simon inte blev en råtta även fast det är synd men det var så fruktansvärt onödigt att lägga till sekvenser som avslöjade tredje boken och jag förstår inte varför.
 
Det märks att filmen är väldigt anpassad för ungdomar och action, kärlek och övernaturliga fenomen blandas till en mix som jag tror skulle tilltala många unga  idag. Det finns något för alla att hämta och överlag tyckte jag stämningen passade in väldigt bra på boken vilket jag personligen tycker är det viktigaste när man överför en bok till bioduken. Jag bryr mig egentligen inte jättemycket om en bikaraktär tas bort eller att en extra scen läggs in men om de ändrar hela poängen med historien blir jag sur. Jag skulle dock gärna ha sett att de fokuserade mer på de mysiga och färgstarka karaktärerna som enligt min mening är bokens absolut starkaste sida. Handlingen som fick ta plats i filmen är för det mesta ganska intetsägande och de missade mycket potenital i karaktärerna.
 
 
Filmen hade ett trevligt flyt och jag var aldrig uttråkad. Jag tror att personer som inte läst boken kan förstå Shadowhunter- världen bra och de lämnade inga stora frågetecken i luften (i alla fall inte vad jag minns). Boken är i sig väldigt passande för film och den låg överlag väldigt nära historien i boken även fast det själklart fanns lite saker som de ändrade.
 
Casting och skådespelarinsatser: Mycket tjusigt, mycket tjusigt. Jag vet att många störde ihjäl sig när det blev klart att Jamie Campbell Bower skulle spela Jace men enligt mig är han perfekt! Jag tyckte att han verkligen fick fram Jace dryga sida och han blev inte bara den otroligt heta killen som alla faller för vilket lätt kunde ha skett. Hans dialekt är skum men funkar förvånadsvärt bra till rollen. Dock så tyckte jag att det var lite för lite härlig Jace-sarkasm med och Simon tog mer roll som filmens komiker. Men gud, Robert Sheehan är den bästa Simon som man någonsin kunnat få. Gud, vad jag älskade Simon i den här filmen! Även Godfrey Gao var ett riktigt kap för rollen som min absoluta favoritkaraktär Magnus Bane. Men sedan har jag lite och säga om de andra skådespelarna´. Lilly Collins var bra men för mig känns hon lite väl "snygg" för att vara Clary och hon glänste över i princip alla i snygghet vilket kanske inte riktigt var meningen. Jag fastande inte riktigt för Kevin Zegers som Alec heller. I första boken är Alec ganska osäker, svag och lite mesig vilket inte visade sig i filmen. Jag tycker Alec är en betydligt mer intressant karaktär i boken och det var synd att de inte lät de träda fram. Men min största irritation för casting var Valetine. HUR SVÅRT KAN DET VARA ATT TA NÅGON VÄLDIGT LJUSHÅRIG TYP 40-ÅRIG SKÅDESPELARE?! Han var alldeles för ung, alldeles för fel utseende och alldeles för lite Valentine! Visst, det var inget större fel på hans insatser men Valentine är en så sjukt cool karaktär så varför kunde de inte satsat på att få honom lite mer lik beskrivningarna?
 
Kostym och scenorgrafi: Personligen tycker jag scenografien är det som de verkligen fick till i filmen! Wow, vad snyggt det är! Institutet var så snyggt att jag höll på att dö och scenen i växthuset eller vad det nu ska föreställa? Magisk. Det märks att de inte bara tänkt praktiskt utan på färger, känsla och stämning och jag vill ge mest cred till de som har arbetat med scenografin, fy sjutton vad bra det var! Kostymerna var också bra även fast de gärna kunde brett på lite mera. Jag hade gärna sett Alec i  mer Alec- kläder (tolkningen av Alec var verkligen sämst) och de kunde gått så mycket mer crazy när det kom till Magnus Bane. När ni väl har chansen att sätta på regnbågsbyxor och rosa ögonskugga på en mystisk snygg man - gör det! Annars tycker jag de lyckades med kostymerna bra och alla Shadowhunters hade en sammanhållen stil vilket gjorde sig väldigt snyggt på duken (men asså Alec, Alec, Alec).
 
 
 
Musik, ljussättning, effekter och annat tekniskt: Musiken var tråkig, effekterna medelmåttiga. Man märker hur lätt sånt där är för de nu för tiden och det var inget överdrivet snyggt tekniskt även fast scenen i växthuset måste få lite uppmärksamhet. Snyggt som in i attan. Men ni kan inte ana hur otroligt glad jag är över att den här filmen inte är i 3D. Herregud, vad jag skulle ha hatat den då! Det var skönt att de höll ner på effekterna för det kunde lätt blivit alldeles för mycket i en sådan här film och det mesta kändes sparsmakat och snyggt. Ljussättningen var ljuvlig och jag älskade hur de smälte ihop allt med varandra.
 
 
I helhet: För mig landar filmen ungefär som boken, bra men inte fantastisk. Första delen var verkligen helt fantastiskt bra men sedan gick det tyvärr nerför och det blev sämre. Slutet tycke jag kändes väldigt klyschigt och trist. Överlag tycker jag att de fick till de bra och jag ser framemot kommande filmer. City of Ashes kommer att spelas in och det är då det enligt mig börjar bli riktigt spännande! Skulle allt varit som i början av filmen skulle jag älskat den men nu slutar det på ett medelbetyg. En bra film men inte så mycket mer än så, dock bonuspoäng för de skitsnygga miljöerna!
 
Betyg:
 
 
 
Vad tyckte du om filmen? Levde den upp till dina förväntningar eller inte?