iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

Böcker som förändrat mig

Kategori: Bokprat

Alla har vi dem. De där böckerna som både varit helt awesome samtidigt som de förändrat något hos en. De är de böckerna som man älskar extra mycket och som har en alldeles särskild plats i våra hjärtan. De som man inte kan sluta tänka på när man väl läst ut dem. De här är böckerna som fått mig upptäcka nya delar av litteraturen, världen och mig själv.
 
Sofies värld av Jostein Gaarder
Den här boken är halvt skönlitterär halvt facklitterär och handlar om filosofins historia. Det är en tjock bok proppad med ren fakta men plötsligt var det som jag fann livets mening. Jag älskade ju filosofi! Det var det som jag äntligen hittat det som alla människor hade gemensamt. Jag började tänka, reflektera och ifrågasätta mina egna och andras tankar. Jag började bilda min uppfattning om hur jag tänker mig jorden och universum. Det var frågor som aldrig tog slut men vad underbart det var att känna sig så mänsklig och enad med jorden. Den har även hjälpt mig otroligt mycket i skolan, när ingen annan fattar när de rabblas namn på filosofer har jag stenkoll. Det här är förmodligen den boken som både lärt mig mest och jag tänkt mest på någonsin.
 
Momo eller kampen om tiden av Michael Ende
Jag läste den här boken första gången när jag var 10 år och läst om den för bara några månader sedan. Den var lika otrolig som förra gången. Den här boken är också djupt filosofisk och gav mig perspektiv på livet, tiden och en riktigt bra saga. Huvudkaraktärer Momo är en av mina idoler och jag vet att jag kommer älska den här boken i många år fram över.
 
Flyga drake av Khaled Hosseini
Böcker kan berätta om verkligheten. Vad mycket det är som jag inte förstår. Vad viktigt det är att lära sig om världen. Hur jävla underbar en bok kan vara. Det var det jag lärde mig när jag läste Flyga drake.
 
Passionen av Jeanette Winterson
Den här boken lärde mig inte direkt någonting om världen eller mig själv. Men den fångade mig som så få böcker gjort genom hela mitt liv. Den var i perfektion. Jag hade aldrig läst någon som skrev så enkelt men samtigt så vackert. Att litteratur kunde påverka mig på det sättet som den här boken gjorde kunde jag inte förstå. Den träffade mig direkt. Den var helt jävla underbar helt enkelt.
 
Harry Potter och De vises sten
Jag lärde mig läsa när jag var sju år. Under det året läste jag bara de allra enkelaste lätt att läsa- böckerna. Men i början av sommaren när jag precis fyllt åtta år så sneglade jag lite mot bokhyllan och såg den där fina boken mamma läst högt för mig och som jag älskat. Så när jag stod där och knappt hade läst någonting alls innan sa jag till mig själv: Nu läser jag Harry Potter. Resten är historia...
 
Vilka böcker har förändrat er mest?
 
 
 
 

Vitlök, fält och sju liv

Kategori: Det är utsidan som räknas

 
 
 Är det bara jag eller är inte omslagen till årets nobelpristagare Mo Yan typ det snyggaste någonsin?! Jag dör! Funderar seriöst på att läsa Vitlöksballader bara för att omslaget är så jäkla grymt, haha. Den verkar kanske inte direkt bra men omslagen... ahh.... ge mig.... ahh....

En månad!

Kategori: Övrigt

Nu har jag haft den här lilla bloggen i en hela månad! Woho, det trodde jag inte om mig själv. Nästan varje dag har jag skrivit någonting också, hurra för mig! Bokbloggare är verkligen de coolaste och snällaste som finns, jag blir alltid lika glad när jag får en kommentar eller en ny läsare. Att starta den här bloggen var verkligen ett av de roligaste besluten jag har gjort även fast jag kanske egentligen inte läser tillräckligt mycket eller så. Men underbart kul är det i alla fall! ^^
 
(bild från någonstans)
 
 
 

Allt om ingenting

Kategori: Bokprat

Nu kommer ett sånt här knäppt random inlägg som inte har någonting men någonting att göra. Eller lite kanske.... Just nu läser jag i alla fall The maze runner av James Dashner och har bara kommit strax över hundra sidor men jösses, vad grym den är! Jag blir alldeles till mig och kan inte sluta tänka på den! SÅ SJUKT BRA! Ah, tacka gud för dessa underbara böcker. Men en sak jag tänkte på är hur ni där ute som läst boken uppfattar The Glade? Av någon oförklarig anledningar inbillar jag mig att de står ett stort jävla träd i mitten av allt ihop. Det känns så... rätt, hahaha. Men jag vet inte, det är ju ingen jättebeskrivande bok vilket jag också gillar för då kan man själv hitta på allting.
 
När jag kom hem blev jag alldeles överlycklig när jag upptäckte att skaparglädjen frödade i min kropp och jag satte mig direkt vid pianot (att skriva låtar är förmodligen det bästa jag vet). Jag lyckades sätta en grym brygga till låten jag håller på med, woho! Okej, ni kanske inte bryr er men den blir sjukt bra. Låten alltså. Måste bara ändra lite i refrängen och lägga till ett stick eller två och sen är den klar. Tjoho! Förmodligen min konstigaste låt hitills och det säger en del för de som hört någon av dem.... Ett litet smakprov på vers 2: ^^
 
Tvättar mina köttsår för allt som har hänt.
Ser till att det är med aceton.
Det äter min brända hud, myggor och annan skit.
Jag tvättar mina köttsår igen.
 
Laddar mina vapen för allt som ska ske.
Ser till att de skjuter perfekt.
Jag tänker på kärlekt, spagetti och annan skit.
Jag laddar mina vapen igen.
 
Ja, det ser skitkonstigt ut utan melodin men ja, ni fattar. Just nu är jag väldigt inne på blod och sånt, ju äckligare desto bättre. Att ha hela kroppen täckt av brännskador och köttsår fyllda med döda myggor... Nej, nu ska jag skärpa mig! Jag är helt enkelt lite knäpp när det kommer till sånt här, haha. Jag skyller på konsten.
 
Igår var jag på bio med min gulliga lillsyster och såg den animerade filmen Modig. Ganska söt och prinsessan var cool. Och hennes hår!!! <3 Men ja, ingen favorit precis men den var ju riktad till lite yngre, haha. Ikväll ska jag försöka hinna med lite SO (kul) och kanske plugga lite till matteprovet imorgon (inte kul...). Men ja, jag kan det mesta så det går säkert bra ^^ Okej, det här inlägget var ganska onödigt men ibland behöver jag skriva av mig lite! Hoppas ni har en bra dag! :)

Olästa böcker i min bokhylla - del 4

Kategori: I bokhyllan

Här är del 4 i min lilla tur genom mina olästa böcker i bokhyllan! Om det är någon särskild ni rekommenderar så säg till, det är alltid kul att veta! ^^
 
The maze runner av James Dashner
Det här är den boken jag läser just nu. Jag har bara kommit några få sidor men herregud vad spännande den är! Jag kan redan nu säga att det är en av de mest annorlunda böckerna jag har läst. Jag är sjukt spänd på att se vad som händer i den här boken för jag vet ungefär lika mycket som Thomas själv. SPÄNNANDE!
 
En shopahollics bekännelser av Sophie Kinsella
Ännu ett second hand- fynd som jag inte riktigt vet varför jag köpte. Den var billig i alla fall... Men asså chic-lit och Ebba går inte riktigt ihop. I och för sig har jag kanske läst en eller två böcker så det kanske är lite dömande, haha. Många säger trots allt att den här är väldigt rolig så man kanske ska ge den en chans?
 
Imorgon när kriget kom av John Marsden (dock med ett jättefult omslag)
Jag har hört nästan enbart gott om den här boken och är jättepep på att läsa den. Om jag gillar den har jag ju en hel serie att läsa! Mycket spänning, bra karaktärer och cool handling, ja, vad mer kan man begära av en bok? Ska bli grymt kul att plocka upp den!
 
A game of thornes av George R.R. Martin
Det är lite pinsamt att jag inte har läst den här trots att mitt bloggnamn speglar på seriens namn (A song of ice and fire)... hehe.... Jag har inte sett tv-serien så egentligen har jag ingen aning om vad den handlar om men alla som faktiskt läser boken verkar älska den så förhoppningsvis gör jag det också, jag gillar trots allt klassisk fantasy väldigt mycket. Dock är jag lite rädd... Den här boken är typ 800 sidor, jag skojar inte. Tänk om språket är jättesvårt och hela boken är superseg? Nej, skärp dig nu, den här boken kommer vara grymt bra och du kommer älska den. Punkt slut.
 
Vampire academy av Richelle Mead
Oj, vad är det här för bok?! Konstigt, konstigt. Japp, jag gick lite mainstream och köpte Vampire academy eftersom så sjukt många älskar eller snarare avgudar den här serien. Jag har faktiskt aldrig läst en vampyrbok innnan (yeah, I know), alltså en som enbart har vampyrer (The mortal instruments räknas inte). Jag har lite spännande bloggplaner för den här boken om allt gå rätt till så det ska bli kul att läsa den! ^^
 
Den dag jag blir fri av Lawen Mohtadi
Den här boken fick min pappa men eftersom han nästan enbart läser jobbrealterade grejer gav han den till mig och vem tackar nej till gratis böcker?! Inte jag i alla fall. Ja, asså just nu är jag väl kanske inte jättesugen på att läsa den men ja... det lär väl hända någon gång... kanske... aldrig.... JO! Nu får den bli läst även fast det kanske dröjer ett år... eller två.... eller tre... eller forever....
 
 
 
 

I en håla i marken bodde det en hobbit...

Kategori: Bokrecensioner

(inte mitt omslag tyvärr men hittade ingen stor bild på det andra)
 
Titel: Hobbiten (org. The Hobbit)
Författare: J.R.R. Tolkien
Sidor: 277
Utgivningsår: 1937
 
Bilbo är en helt vanlig hobbit som en dag får besök av trollkarlen Gandlaf som ber honom följa med på ett äventyr tillsammans med 13 dvärgar. Han vill att Bilbo ska följa med dem för att hämta en stor skatt som vaktas av den hemska draken Smaug.
 
Av någon märklig anledning läste jag första boken i Sagan om ringen- serien innan jag läste Hobbiten, jag tänkte nog att man kunde "hoppa över" Hobbiten (vilket man egentligen kan) men nu när filmen har premiär i slutet av december kände jag mig tvungen att läsa ut den här.
 
Hobbiten är ganska handlingslös. Som min mamma säger: han går och går och hittar en ring och träffar en drake. Ja, det är ungefär det som boken handlar om. Bilbo hamnar i en del trubbel och faror men då klarar han sig oftast ur dem i samma mening. Det gör att boken aldrig blir riktigt spännande för man fattar redan innan att han inte kommer dö eller ens skadas. Eftersom jag läst Ringens brödraskap innan kan jag säga att den är betydligt mer intressant och spännande och mycket mer mörkare än vad Hobbiten är. Det beror väl huvudsakligen på att Hobbiten är en barnbok vilket inte de andra böckerna riktigt är. Ändå är boken väldigt mysig läsning, särskilt för mig som älskar fantasy men det är sant att den är lite seg trots sina få sidor. Det händer liksom aldrig något som får en att reagera särskilt mycket, i alla fall inte jag.
 
Bilbo är en jättehärlig karaktär som jag tyckte om att följa även fast han är lite väl "super hero"- style ibland, haha. Precis när de hamnar i en viss knipa råkar Bilbo vara expert på det och liknande vilket blir lite tjatigt. Ändå tycker jag om att han inte är överdrivet modig utan faktiskt är lite tveksam till äventyr ibland (han är ju trots allt en hobbit). Mysig och ibland ganska rolig att lyssna på. Thorin är en annan karaktär jag gillade, han är sur och ganska underhållande men de andra dvärgarna! Herregud, jag blandade ihop dem hela tiden! Till och med i slutet fattade jag ingenting när vissa karaktärer kom in i bilden och jag bara: WTF?! Vem är det här?! Så nej, många kändes bara totalt onödiga för berättelsen och jag såg ingen mening med att det fanns där. Det kunde gott och väl har räckt med fem dvärgar.
 
Trots boken seghet går det inte att förneka att Tolkien verkligen har ett fantastiskt språk, trots att det är översättningen jag håller i mina händer. Det är så mysigt och varmt och jag tycker verkligen inte att det är för mycket miljöbeskrivningar. Men jag önskar som sagt lite mer handling, spänning och att det kanske inte alltid gick så bra för Bilbo men det är väl det många barnböcker går ut på, att veta att huvudpersonen alltid kommer klara sig (vilket den i och för sig oftast gör i de flesta böckerna). En annan sak jag lade märke till under min läsning var bristen på kvinnor. Om jag inte misstar mig så finns det inte en enda kvinnlig karaktär i hela boken. Inte en enda! Fantasy över lag har ganska brist på kvinnor men jag har aldrig läst något som var såhär dåligt! Han kunde väl åtminnstone skrivit att Bilbo hade en mamma eller vad som helst, men nej, det ska tydligen inte vara några kvinnor här. En riktigt bra sak med boken dock var de urgulliga illustrationerna som Tolkien själv målat och jag blev alltid lika glad när en av dem kom fram och det gjorde den ännu sötare. Stort plus enligt mig!
 
Så nja, ingen superbra bok precis även fast den var mysig och ganska underhållande på sina ställen. Men Ringens brödraskap är så mycket bättre (måste ta tag i tvåan snart) så ge inte upp bara för att du tyckte Hobbiten var tråkig. Nu är jag dock jättepepp på att se filmen men fattar inte hur de ska dela upp den i tre delar. TRE DELAR!!! Det händer ju typ ingenting i hela boken! Men det ska bli intressant och se hur de har löst denna pyttelilla detalj. När jag sett filmen kommer det upp en recension och jämförelse här på bloggen kan jag lova!
 
 

Kära författare där ute!

Kategori: Bokprat

Som läsare letare jag ständigt efter nya koncept och idéer som författare hittar på. I vuxenlitteraturen kan man hitta det mesta men vissa ämnen tycker jag att allt för få tar upp. Det är ju precis in den här åldern man behöver läsa om annat än den perfekta kärlekshistorien. Jag hade därför tänkt att sammanställa en liten lista på saker fler borde ta upp eller som jag helt enkelt är intresserad av. Jag slänger in lite awesome bilder för att det inte ska bli för deppigt, haha!
 
 
1. Självplågeri
Det må låta hemsk men det är något som det lider stor brist i ungdomslitteraturen. Det är så otroligt många ungdomar som faktiskt gör det på olika sätt även fast det kanske inte märks. Därför skulle jag se att några fler författare faktiskt vågade skiljdra de och inte vara rädda för att det ska låta äckligt eller så för det är det ju. Även få med att det inte är något man gör för uppmärksamhetens skull utan de ungdomar som skär sig (eller liknande) har allvarliga problem.
 
 
2. Transsexualitet
 Det finns säkert någonstans där ute men det borde släppas fler både för att få folk att känna igen sig och för att få andra att förstå. Även böcker där åtminnstone NÅGON karaktär är transsexuell kunde vara trevligt.
 
3. Knark (hehe, de här bilderna till ämnena är lite kul)
Japp, knark. Skriv om unga narkomaner författare! 99 % av alla ungdomsböcker innehåller någon form av alkohol eller tobak men det är få som skildar droger och särskilt när de är beroende, något som faktiskt drabbar många unga. Så skriv på författare där ute!
 
 
4. Homo- och bisexuallitet
Ja, jag vet det är inte brist på ungdomsböcker som har homosexuella förhållande men enligt mig kommer det ändå för få. Särskilt med osterotypiska karaktärer, speciellt för alla som är "emot" homosexuallitet så att de faktiskt ser att det inte alltid är så tydligt och att man inte kan dra alla över en kam. Det behöver bli mer neutralt, att man faktiskt inte klassar HBTQ som en genre och lägga in det i alla typer av böcker (Cassandra Clare är grym!). För erkänn att många böcker skulle bli betydligt mer intressanta då?
 
 
 5. Obotliga sjukdomar
De är alldeles för få böcker som skildrar ungdomar med sjukdomar där det faktiskt inte finns något hopp. Det måste inte vara så allvarliga, de behöver bara finnas där. Som en krydda till karaktären och handlingen som gör boken så mycket mer intressant. Så skulle det vara coolt om någon författare även skrev om allvarliga psykiska sjukdomar på riktigt, inte bara om en psycomördare.
 
Det var några saker jag tycker författarna där ute borde ta tag i. Håller ni med? Vad tycker ni behövs i ungdomslitteraturen eller finns det redan tillräckligt?
 
 
 

5 mysiga lästips i novembermörkret

Kategori: Boktips

Jag tror vi alla kan hålla med om att vissa böcker faktiskt passar bättre att läsa på hösten. Tillsammans med en kopp varm choklad under en filt när man hör regnet smattra på rutan utanför... behöver jag säga något mer? Här är 5 böcker som jag skulle rekommendera till detta!
 
Nyckelväktarna- serien av Julia Sandström
Det här är en svensk fantasyserie som det inte verkar som så många ha läst men den är riktigt bra! Handlingen är lite utdragen men det gör inte så mycket för den är så himla mysig. En annan anledning till att läsa den är att Sandström bara var 16 år när den första boken gavs ut vilket jag tycker är grymt imponerande! Hon skriver betydligt bättre än många andra erfarna författare. Så om du gillar fantasy tycker jag helt klart att dú ska ge den här boken en chans.
 
Bryta om av Åsa Anderberg Strollo
Mysig är väl kanske fel ord för att beskriva den här boken men den är otroligt bra och hemskt och förtjänar att hamna här. Den handlar om en tjej vars mamma har psykiska problem och hon har fattig och blablabla, ja läs boken så förstår ni! En bok om en verklighet som kanske inte alltid märks, helt klart läsvärd för dig som gillar mörkare ungdomsböcker.
 
The book thief av Markus Zusak (sv. titel: Boktjuven)
Den här boken har nog alla hört talas om men den förtjänar att nämnas igen för den här boken är otroligt bra. Jag grät, skrattade och grät igen för den är så vacker samtidigt som den är så hemskt. Alla måste läsa den här boken någon gång i livet, alla!
 
Septimus Heap- serien av Angie Sage
Jag älskade den här serien när jag var yngre och har läst fem och de sju böckerna (den sjunde ska väl släppas på svenska snart antar jag). De första tre är faktiskt riktigt bra men sen... ja, det blir lite för mycket upprepningar och man fattar ju ändå att ingen direkt kommer dö eller så. Men serien är otroligt mysig även fast jag nu känner mig lite stor för den (jag "läser" sjätte boken men det går sådär...) med gulliga karaktärer och mysiga miljöer. Så om du är runt 10-13 år skulle jag definivit rekommendera den här serien, i alla fall de första böckerna!
 
Strimmor av hopp av Ruta Sepetys (eng. titel: Between shades of grey)
Det här är en annan bok som de flesta i bokbloggsvärlden (fint ord där) verkar ha läst och även fast jag själv inte avgudar den är den mycket läsvärd! Den handlar om en vanlig litauisk tjej som under 40- talet får uppleva Stalins utrensning, en historia har stått i skymunda av nazisterna under andra världskriget, i alla fall när det kommer till litteratur. Den är hemsk men också väldigt väldigt fin och om du inte har läst den tycker jag att du ska göra det direkt! Jag är inte helt såld på berättarstilen men handlingen tar över och gör den till en mycket bra bok. Och är inte det här typ det finaste omslaget någonsin?! Jag tackar den som gjorde det för annars skulle jag aldrig plockat upp boken i första hand.
 

Kära jultomten

Kategori: Bokprat

Ja, jag vet det är jättelångt kvar till jul men det är aldrig för tidigt för att börja snickra på julklappslistan enligt mig! I år är det egentligen inget som jag känner att jag "behöver" på det sättet så vad passar då bättre än att önska sig massor av böcker?! Här är några som jag inte skulle tacka nej till att se under granen!
 
*dregel, dregel, dregel*. Jag tror seriöst jag börjar gråta om jag inte får dessa! Så sjukt snygga att jag bara dör! Måste,måste, måste HA!!!! Ah... *dregeldregeldregel*
 
Jag har läst de två första delen i The mortal instruments- serien och verkligen älskat dem så när det ändå är jul tycker jag gått att jag kan få resten av serien. Det kunde vara trevligt att läsa alla innan sista boken kommer ut, i alla fall försöka hinna. Hoppas det är en serie som växer och växer!
 
Sedan hade jag nog tänkt att önska mig ett "presentkort" på Adlibris , alltså att jag får göra en beställning därifrån för en viss summa pengar så jag själv kan välja vad jag är sugen på ^^. Då finns det en hel del alternativ att välja mellan och om jag har tur får jag en liten bokhög med nya och underbara böcker... mm.. Här är tre böcker jag just nu är sugen på att beställa!
Anna and the French kiss - Stephanie Perkins
Hm.. vad är det här för bok? Den har vi aldrig sett! Den här boken har blivit hyllad till höjderna på nästan varenda bokblogg men om jag ska vara ärlig vet jag inte för den här verkar var en typisk "bok som Ebba hatar". Men många har sagt att den är mycket bättre än sitt omslag och baksida så jag kanske ska ge den en chans. Jag är dock extremt sugen på den fristående fortsättningen Lola and the boy next door när jag läser det här:
Budding designer Lola Nolan The awesome girl Ebba doesn’t believe in fashion . . . she believes in costume. The more expressive the outfit—more sparkly, more fun, more wild—the better. Alla som känner mig fattar hur träffad jag kände mig, haha!
 
The fault in our stars - John Green
Åh, den här vill jag läsa så himla mycket! Det är ju också en bok som blivit tokigt hyllad och många har den som en av deras absoluta favoritböcker någonsin. Jag har läst Den andre Will Grayson som John Green skrivit ihop med David Levithan och tyckte mycket om den så jag tror jag kommer älska den här boken. Snygg är den också...
 
Adaptation - Malinda Lo
Om jag ska vara ärlig har jag inte jättekoll på den här men handlingen låter grym så jag känner, varför inte testa? Någon måste ju testa! Den har helt okej betyg på Goodreads (även fast jag oftast inte litar på det) och omslaget är skitcoolt så why not? YOLO, haha!
 
Det var lite böcker jag är sugen på att köpa, vad önskar ni er i julklapp om ni hunnit tänka så långt? ^^

3 små söta

Kategori:

3 mini-recensioner på böcker jag läste innan jag startade bloggen!
 
Finnas till av Jerzy Kosinski (läste den på svenska men det fanns ingen bra bild på det svenska)
Det här är en bok som ingen verkar ha läst. Verkligen ingen. Det är synd för denna lilla bok är så himla gullig! Den handlar om Chance som växer upp hos en miljonär och det enda han vet om är hans trädgård och tv:n. När miljonären dör kastas Chance ut i världen och skaffar sig av en slump en framgångsrik politsk karriär på bara några dagar. Den här boken är bara strax över hundra sidor men så gullig och rolig att jag bara vill krama om den. Chance är så otroligt söt och en av mina favoritkaraktäer någonsin. Det är dock väldigt mycket politiksnack på bokens få sidor, jag älskar det men jag vet att inte alla är lika förtjusta i det. Men slutet. Ah, detta slut! Den här boken mina vänner har ett av de bästa sluten jag någonsin läst. Boken i sig är lite kort men jag rekommenderar den starkt. Filmen Välkommen Mr. Chance bygger på den här boken och den ska jag förhoppningsvis se snart. ^^
 
Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling
Det här är en väldigt annorlunda bok. Den handlar egentligen inte så mycket förrutom om de två tjejerna Mary och Lovely och vad de säger till varandra och planerar men i största drag händer nästan ingenting. Men ack, vilken underbar bok! Det är språket som lägger grunden för hela den här boken. Näsling blandar svenska och engelska hit och dit, humor, poetiska formuleringar och så på med massa litterära referenser. Alldeles underbart. Jag svävade på moln efter att ha läst ut den här. (Sedan måste jag ju även påpeka hur otroligt sött omslaget är <3)
 
Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll av Linda Belanner och Fredrik Persson
(typ universums längst titel ever)
Det här handlar om en kille som heter Mattias och han är Dödens "medhjälpare" eller vad man ska säga. Den enda anledningen till att jag läste den här var för att min mammas kompis fru har skrivit den (lite långsökt där) så jag fick den i present. Nja, det här var ingen bok för mig. Karaktärerna är larviga och extremt orealistiska och jag vill bara slå de flesta av de i huvudet. Det händer typ ingenting i hela boken fast själva idén är ganska cool men nej, det här var ingen bok för mig. Den riktar sig mer till 10-12 åringar och jag tror helt klart att jag skulle gillat den mer då. Dock får boken ett litet plus för flytet, för den var väldigt snabbläst.
 
 

Om hela världen faktiskt kretsade runt dig

Kategori: Bokprat

Såg precis klart Trueman show för andra gången och den var precis lika mysig som förra gången. Är inget jättefan av Jim Carreys filmer överlag men den här tycker jag är riktigt bra. Har ni inte sett den tycker jag definitivt att ni ska göra det. Den handlar om en kille (Truman) vars hela liv är en tv-show som sänds 24 h om dygnet och han är den enda som inte vet om det. Sakta börjar han förstå vad som händer runt om honom. Jättefin och mysig! ^^
 
 
För tillfället kan jag säga att jag läser Hobbiten inför premiären i december och det går ganska bra, jag har kommit drygt hälften även fast den är lite seg. Jag fattar inte varför jag läste första Sagan om ringen- boken innan jag läste Hobbiten men ja, nu blev det visst så. Ni som följer Merlin förresten - någon mer än jag som dog igår?! AHH!!!! KAN INTE VÄNTA TILLS NÄSTA LÖRDAG!!!
 
Ikväll blir det mys framför säsongens sista Babel *sad face* och kanske lite mer läsning. Jag hoppas jag blir frisk imorgon för det suger att vara hemma från skolan. Hoppas ni har det bra! ^^

Enkät: 15 galna bokfrågor

Kategori: Listor, enkäter och annat kul

1. Du sitter i ditt rum och drömmer när det plötsligt kommer in en våldsam galen alien som endast kan bli stoppad genom att du kastar en bok på den. Vilken bok ur din bokhylla kastar du och varför?

Det får nog bli Harry Potter och Fenixorden eftersom den är så enorm och det skulle säkert ge snabb effekt. Den faller ändå sönder i bitar så det skulle inte vara så hemskt om den hamnade på en alien.

2. J.K. Rowling ska komma till din skola och för att hedra henne har du fått den stora äran att spela en låt för henne när hon kommer in i aulan. Du har hittat den perfekta låten men det finns bara ett lite problem. Spotify har hackat sig och det finns bara tre låtar att välja mellan: Skaka rumpa, Gangnam style eller Sexy and I know it. Vilken väljer du?

Oj, svårt. Jag måste nog välja Skaka rumpa för den texten förstår hon i alla fall inte. Kul att komma in till "Eeyyy sexy lady" liksom... Nej, Skaka rumpa får det bli även om jag kommer hata mig själv och Spotify för alltid.

3. Din mamma kommer på dig med att läsa hennes pinsamma dagböcker från 80-talet och hon blir helt vansinnig och låser in dig i ett avlägset rum i huset i en vecka. Du får bara äta pannkakor (det enda som går igenom dörrspringan) och dricka lite vatten i ett sugrör genom nyckelhålet. Du får dock ta med dig EN bok att ha under hela veckan. Vilken väljer du?

Någon riktigt tjock som tar jättelång tid att läsa ut. Det får nog bli A game of thrones av George R.R. Martin, den verkar väldigt bra men ändå extremt tjock så det passar nog perfekt för en veckas ensamhet.

4. Du kastas in i Hungerspelen och blir en av de 24 deltagarna som ska slås för livet. Du är inte helt förtjust i idén och det finns ett sätt att rädda dig! Du kan välja att hångla med Hamitch, Effie eller president Snow för att slippa! Vem väljer du?

Effie, utan tvekan! Hamitch skulle bara lukta massa sprit och Snow är äckligt gammal... urk... Effie får det bli även fast hon inte heller är det optimala valet (jag menar Gale...)

5. Din familj har äntligen gått med på att ge dig ett husdjur, 10 år försent! Det finns bara ett krav – djuret måste vara taget från en bok. Vilket fiktivt djur tar du hand om?

Den coola draken Brandsprutan från Septimus Heap får gärna flytta in hos mig, vem vill inte ha en drake liksom?! Kan dock bli liiiiite jobbigt att sköta om men jag får väl skaffa en drakskötare. Någon frivillig?

6. Din granne ska flytta och du vet att hon har en enorm samling böcker i din smak och frågar om du får ta några. Du får ta högst 10 böcker, vilka som helst. Det finns bara ett pyttelitet problem, din granne läser bara böcker vars titel börjar på bokstaven F. Vilka 10 böcker väljer du? (grannen har allt)

Frost av Maggie Stiefvater skulle jag inte tacka nej till, Flugornas herre av William Golding, Feast for crows av George R.R. Martin (jag kan ju köpa de andra delarna sen), Ful av Scott Westerfeld, Förnuft och känsla av Jane Austen, (det här var jättesvårt) Forsaken av Jana Oliver, Fever av Lauren Destefano (jag har första boken hemma så då kan jag lika gärna äga andra också ^^), Fallen av Lauren Kate (jag är desperat), Far from you av Lisa Schroeder och slutligen Frostbite av Richelle Mead eftersom jag äger första delen ^^.

7. Top model kommer till din skola/ ditt jobb och söker efter nya deltagare. Men du är sjuk och de ber dig skickat ett bokomslag där tjejen/killen på framsidan ser lite ut som dig. Vilken väljer du?

Ja... jag kan ju inte säga att jag är sådär superlik någon karaktär från en bok men med lite fantasi och lite längre hår som inte var rött så är jag nästan lik den här tjejen! Nästan... typ... jaja, det gäller ju att sälja in sig!

8. Tredje världskriget bryter ut och ett land tar över världen. Från och med idag får du bara läsa böcker, se filmer, lyssna på musik, äta mat osv... från det här landet! Vilket väljer du?(Sverige, Storbritannien och USA räknas inte! Mohahaha!)

Jag måste nog säga Frankrike för de språket kan jag redan lite. Fransk kultur är det ju inget fel på heller och maten är god (om man avstår från det slemmiga) så det skulle jag nog överleva.

9. Din absolut största fiktiva crush står utanför ditt fönster och ropar ut ditt namn. Men plötsligt upptäcker du att du lever i en musikal och du kan bara sjunga ut din kärlek till hen. Vilken låt sjunger du?

Songbird av Fleetwood Mac är så himla fin! Älskar den låten!

10. Telefonen ringer och det är Suzanne Collins på tråden. Hon har ingen aning om vad hennes nästa stora bok ska handla om och hon behöver DIN hjälp. Vad säger du till henne?

Du borde skriva om en tjej som växer upp på ett mentalsjukhus i någon slags alternativ värld! Det skulle bli awesome!

11. Du går inne på biblioteket tillsammans med din icke läsande kompis Tina och plötsligt vill hon ha ett lästips. Hon gillar inget över 300 sidor, med för mycket beskrivningar och det måste vara SPÄNNANDE! Gärna lite kärlek, vänskap och magi på det. Vad rekommenderar du till Tina?

Hungerspelen är ju nästan det optimala valet. Jag vet massor av "icke läsande" människor som älskat den så Tina: LÄS DEN!

Katniss in my <3

12. När du sitter på ditt rum och läser en riktigt spännande bok kommer din mamma in och börjar fingra på bokhyllan. Hon tar upp din mest pinsamma erotiska bok och frågar om den är bra. Du får panik och erbjuder henne än annan bok som är ”så mycket bättre”. Vilken får hon låna?

Mamma är ett fantasy-freak så jag tror faktiskt hon skulle älska City of Bones! Plus att då har jag någon i min närhet att disskutera filmen med sedan (ingen verkar fatta att det är den boken man ska läsa nu!). Annars tror jag även hon skulle älska The perks of being a wallflower, den skulle nog alla älska!

13. Du vinner en tävling i växtkunskap och får åka till Hollywood för att spela in en film om växternas liv. När du kommer dit så ser en stor manager dig och kommer på att du är perfekt för den bästa tv-serien som någonsin gjorts. Vilken tv-serie blir du inskriven i?

Glee! Jag skulle passa in perfekt!

14. Du är ny i klassen (på jobbet) och din svenskalärare (din chef) frågar om du kan berätta lite om dig själv. Men när du står där framme får du panik och inte ett ord kommer fram. Det enda sättet att presentera dig är genom att sträcka fram en bok. Vilken tar du?

Hm... en bok som beskriver mig. Jag har inte direkt hittat den ultimata boken ännu men jag kan ju alltid presentera min ultimata kärlek: HARRY POTTER! <3

15. En ond häxa kommer in till ditt rum och trollar in dig i boken du för tillfället läser i. Vilken bok fastnar du i förevigt och vad tycker du om det?

För tillfället sitter bokmärket i Hobbiten så det skulle inte vara så hemsk! Ganska awesome att hamna i Midgård istället! Ja, gärna för mig!

 

Det var lite knäppa frågor som jag skapat, om du känner för att göra de själv så är det bara att kopiera! ^^

Ge mig!

Kategori: Bokprat

Jag tittade runt på lite olika book hauls på youtube under min sjukdom och på en av Littlebookowl's (tror det var hon i alla fall) så hade hon köpt ett skitsnyggt seriealbum av Snövit som Camille Rose Garcia illustrerat. Jag jag dör. Måste ha! Kolla på dessa bilder! Så sjukt snyggt att jag nästan svimmar. Kostar 99:- på Adlibris så det är ju inte jättehemsk men ska nog önska mig det i julklapp tillsammans med ett gäng andra böcker. Är det någon mer än jag som bara dör när de kollar på det här?

Olästa böcker i min bokhylla - del 3

Kategori: I bokhyllan

Deluxe av Anna Godbersen
Det här är nog det fulaste omslaget jag någonsin sett på en bok. Så. Fruktansvärt. Hemskt. Den här boken var ett sånt där spontant second hand- fynd och jag köpte den mest för att den var billig. Det ska tydligen vara lite Gossip Girl fast i historisk form  och efter som jag gillar historiska romaner så kanske det inte blir helt fel i alla fall. Men omslaget... bläääää....
 
Ondskan av Jan Guillou
Nämen vad är det här?! Den har vi aldrig sett! Men jag kände att den här boken lite ingår i svensk allmänbildning och den verkar väldigt bra så varför inte?
 
Halleljua liksom av Bob Hansson
Den här boken är bara så gullig! Jättefint omslag och så är den supertunn och bara så GULLIG! Det här är någon typ av poesi och efter att ha bläddrat i den lite kan jag säga att det verkar vara helt i min smak. Ska bli kul att läsa någon gång snart, den lär nog gå väldigt fort att läsa ut.
 
Drömmar om rosor och eld

Drömmar om rosor och eld av Eyvind Johnson (inte mitt omslag)
Den här tyckte mamma att jag skulle läsa så visst, det gör jag väl någon gång. Han har ju fått nobelpris och allt om jag inte minns fel så helt värdelös kan det ju inte vara. Det är någon slags historisk roman som utspelar sig i Frankrike men mer än så vet jag faktiskt inte. Ska bli intressant någon gång i framtiden... hehe...
 
 
Different seasons av Stephen King
Så  har vi en novellsamling av allas vår Stephen King. Jag har faktiskt inte läst någonting av honom men jag såg filmen Nyckeln till frihet (om ni inte har sett den måste ni göra det!) och den bygger på en av novellerna i den här boken. Så min kära far tyckte att jag borde läsa den här och ja, jag säger aldrig nej till böcker. Ska bli kul läsning!
 
Sandor slash Ida av Sara Kadefors
Sist men inte minst har vi den här lilla boken. Om jag ska vara ärlig är jag inte jättesugen på den här, jag har blivit lite trött på svenska ungdomsböcker men många säger att den ska vara bra så man kan ju hoppas på det bästa. Snabbläst är den nog i alla fall! ^^
 
Det var allt för den här gången! Kolla gärna del 1 och del 2 om ni inte redan har gjort det! ^^ Är det någon särskild den här gången ni tycker jag borde läsa snarast? Let me know! :)

Lördagsgodis: 10 låtar som bor i mitt hjärta just nu

Kategori: I mina lurar

Bild av Bronze Radio Return
1. Shake, shake, shake - Bronze radio return (hittade bara konstiga videos)
Äntligen några som förstår sig på dubbelverser! Thank you! Dessa verser är så underbara att jag bara vill skrika ut min glädje: AAHHHHHHH!!!!! Så nu var det gjort. Älsar den här låten. Punkt slut.
 
Bild av Imagine Dragons
"When you feel my heat
Look into my eyes
It's where my demons hide"
KÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄRLEEEEEEEEEEEEEEEEEEK!!!!!!!!!
3. Shorline - Anna Ternheim (skum liveversion...)
Jag var tvungen att ta skivomslaget bara för att det är så jäkla fint. Med det, hennes fina röst, melidin och textrader som: "I'm not the boy I used to be" är jag såld.
 
Bild av Bob Dylan
4. The times they are a-chaning -Bob Dylan (nu får ni söka själva, jag hittar inte rätt version!)
Jag har upptäckt att Bob Dylan är ett geni! Ja.. jag vet... Den här låten är otroligt bra och den går på repeat hela tiden! Älskar den!
Bild av Ella Fitzgerald & Louis Armstrong
Ebba goes jazz eller blues eller vad det nu är (har aldrig riktigt fattat skillanden brukar gå efter att blues är deppigt men det är kanske är helt fel... förlåt musiklärare!). Hehe, älskar Louis Armstrongs face på den här bilden asså...
Bild av P!nk
Fin. Bra. P!nk. Me like.
Bild av Mando Diao
Den här låten 6:40 minuter. Det är den värd. Eller... kanske lite lång...
Bild av Indigo Girls
8. Galieo - Indigo girls (hittade inget bra :/)
Älskar den här rytmen! Älskar stämmorna! Älskar låten!
9. Flying on the windscreen - Vince Clarke och Ane Brun (det här är ju omöjligt att hitta rätt!)
Den här låten är helt knäpp. Jättekonstig. Inte lite konstig, JÄTTEKONSTIG! Men jäkligt bra.
Bild av Mumford & Sons
Hur kan man inte älska Mumford and Sons är frågan!? Jag lyssnar på deras nya skiva Babel typ hela tiden och den här låten är den som fick vara med den här gången. Men lyssna på Babel, Whispers in the dark och I will wait för de är ännu bättre enligt mig!
 
Det var lite mysig låttips från moi. Vad lyssnar ni på just nu? ^^

Vad hände med alla päron och bananer?

Kategori: Bokrecensioner

(inte det omslaget jag har men hittade inte den bilden)
Titel: Det finns annan frukt än apelsiner
Författare: Jeanette Winterson
Sidor: 249
Typ av bok: Själbiografisk roman (är dock osäker på hur mycket som är sant och inte men grundstoryn är över hennes barndom)
 
Beskrivning från bokens baksida som kan avslöja lite för mycket så om du är superkänslig, hoppa över beskrivningen!
Så länge Jeanette kan minnas har hon vetat att hon är speciell. Hon växer upp hos adoptivföräldrar i en regning industristad i norra England. Den dogmatiskt frireligiösa modern säger till Jeanette: "Denn världen är full av synd. Du kan förändra världen". Dotter ska med alla medel uppfostras till att bli missionär. Konflikter löser man genom att be eller ta en apelsin. "Den enda frukten", som modern säger.
För att bevara sitt eget jag måste Jeanette göra uppror mot sin dominanta moder. En dag blir hon döv, men det tar tre månader innan man förstår att hon inte är uppfylld av Anden utan sjuk. Då flykten in i sjukdomen inte påverkar omgivningen, bryter hon mot det största av alla tabun; hon blir förälskad i en annan kvinna.
Katastorfen är ett faktum. Modern och vännerna i kyrkan dömer henne hårt: Jeanette är besatt av Demonen och hänger sig åt Onaturliga Passioner. Man samlas för att driva ut Satan ur henne. Jeanette börjar förstå att världen inte är så enkel som man har lärt henne. Finns det kanske annan frukt än apelsiner...?
                                                                                   -
Det här är en sådan bok jag har velat läsa sedan första gången jag hörde talas om den (vilket iofs inte var så länge sedan...) så att äntligen hålla boken i händerna var underbar. Jag var tvungen att gå hem från skolan igår för jag blev sjuk *sad face* och när jag läst ut Ninas resa kastade jag mig över den här. Mina förväntningar efter att ha läst Passionen var skyhöga och nej, den här är inte lika bra men ändå en helt fantastisk bok.
 
Det här är alltså Wintersons debutroman där hon berättar om sin uppväxt hos pingstkyrkliga adoptivföräldrar där Gud är det viktigaste av allt. Jag tycker det är väldigt intressant att läsa om hur hon förändras under bokens gång och sakta börjar upptäcka världen utanför sin näst intill galna mamma. Det är sjukt att de faktiskt höll på med exorsism (hur stavas det egentligen?) för att driva ut Djävulen och att sådant fortfarande pågår i världen idag. Deras ideal är så sjuka och det är läskigt hur troende de är i boken och särskilt eftersom det faktiskt är en sann historia. Handlingen varvas med små sagor vilket jag tycker var mycket trevligt och man får en resa till Wintersons sagovärld som jag bara älskar. Boken är djup och en riktig tankeväckare men samtidigt ganska kul för vissa hennes mammas uttalande är så knäppa och hon är inte den enda i boken som säger konstiga saker. Jag är dock osäker på hur mycket som är sant, jag menar hon kan väl ändå inte ha kommit ihåg konversationer från när hon var sju år?! Hon har säkerligen lagt till och kanske tagit bort lite för att mer måla upp stämningen än exakta ord.
 
Trots att handligen är det återigen språket som gör mig förälskad. Det är inte riktigt lika bra som i Passionen men det här är hennes debut så hon utvecklats som författare mellan böckerna. ^^ Den här boken innehåller mycket mer handligen en Passionen och jag personligen tycker hon är som bäst när hon beskriver tankar och känslor inte händelser. Men språket är helt jävla fantastiskt. Jag säger bara det. Det är djupt koncentrerat och drömskt men ändå så lekande lätt att sidorna bara flyter fram (Ebba leker litteraturkritiker). Jag är fullkomligt förälskad i det vilket också gör mig helt förälskad i den här boken. Jag vet inte hur jag ska beskriva det bara... underbart! Om du inte har läst någonting av Winterson och är intresserad så måste du verkligen göra det för det är helt insane hur bra hon skriver. Jag ska dock säga att det här är så långt ifrån en ungdomsbok man kan komma och gillar du inte vuxenböcker så är det här nog inget för dig, haha. Men som alltid när det kommer till litteratur: en utmaning skadar aldrig, särskilt inte när det kommer till en underbar sådan!
 
Den här boken är inte lika bra som Passionen, det är den inte men det är en fantastisk historia och skriven på ett sätt som jag bara avugudar så jag älskar den här boken ändå. Nu känner jag att jag måste läsa fler böcker av Winterson direkt för om hon fortsätter såhär har vi en favoritförfattare pågång! Sedan kunde det vara kul att se om jag får tag i tv-serien. BBC gjorde en tredelad tv-serien av den här boken som jag är mycket pepp på att se nu efter att ha läst boken! Ska bli spännande att se hur den är.
 
Från tv-serien ^^
 
 
 
 

Imorgon är en annan dag

Kategori: Bokrecensioner

Titel: Ninas resa
Författare: Lena Einhorn
Sidor: 221
Teman: Biografi, andra världskriget
 
Ninas resa är Nina Einhorns berättelse skriven av hennes dotter om hur hon lyckades lämna Warszawas getto och överleva andra världskriget som jude. Det är en mörk och hemsk berättelse men handlar också mycket om hopp och kärlek.
 
I skolan har vi som uppgift att på svenskan läsa en bok om andra världskriget och reflektera lite om den och hålla på. Jag började först läsa drygt 200 sidor i Historien men hade varken tiden eller orken att ta mig igenom en så tjock bok (typ 650 sidor med pytteliten text) så då bytte jag till den här för att... ja, den var kort. Det här är faktiskt den första biografi jag läser ut (läste drygt Anne Franks dagbok men det kanske inte räknas?) så det var med både spänning och fasa jag öppnade bokens pärmar för att se vad insidan dolde.
 
För det första: Den här historien är 100 % sann. Jag har som de flesta andra läst otroligt mycket om och från andra världskriget och vet precis hur fruktansvärt och hemsk det var men det är så annorlunda att faktiskt läsa det från en persons synvinkel (eller ja typ...) särskilt när personen i fråga faktiskt överlevde. Hela historien är fruktansvärt hemsk men också helt otrolig med tanke på att hon överlevde. Det finns hur många situationer där Nina precis lyckas ställa sig på rätt sida av tåget, välja att inte gå på tyskarnas löften eller hamna längst bak i kön. Jag tycker man får ett otroligt perspektiv på hur stor skillnad ett litet val kan göra, i Ninas fall var det hennes liv som stod på spel och många gånger visste hon det inte ens själv. Det är också otroligt fint att hon lyckas uppfylla sina drömmar (det står på baksidan) och göra det hon ville med sitt liv trots de hemska händelserna i hennes liv. Därför är det här en viktig historia på många sätt, en historia som måste bli berättad.
 
Men jag är ändå inte helt såld på den här boken. Det måste vara något fel på mig men jag gillar verkligen inte skrivsättet. Einhorns språk är det absolut inget fel på men jag gillar inte riktigt det där: sedan gjorde hon så, Nina berättar om händelsen, sen gick hon dit... Det blir så konstigt när en person berättar om en annas liv (även fast personen är ens mamma) men det kanske bara är en grej jag kan lära mig tycka om. Jag kommer helt klart läsa fler biografier i framtiden men då skulle jag hellre se att det är en person som berättar om sitt liv och vad den tyckte och tänkte om det. Nackdelen med sådanna biografier är ju dock att de kan bli lite ensidiga och inte så breda i tanken men jag hittar säkert några godbitar i sjön.
 
Det här ändå en bok som jag tycker att man borde läsa för att få en perspektiv på hur det faktiskt var under den tiden för de utsatta men också se att det går och gå vidare i livet och uppfylla sina drömmar trots att man har alla odds emot sig. Det är det jag kommer ta med mig efter den här läsningen och att man faktiskt aldrig kan veta vart livet bär en oavsett vem och vart man är. Valen man ständigt gör i livet kan handla om ren tur och förändra hela ens framtid men också på ett bra sätt. Så om jag skulle sätta ett ord på den här boken så skulle det vara det: hopp.
 
 
 
 

Let's do the time warp again!

Kategori: I mina lurar

Idag har jag gått runt och konstant lyssnat på soundtracket till The Rocky Horror picture show. Over at the frankenstain place. Time warp, Dammit Janet, Sweet transvestite... Jag älskar de alla! Om ni inte har sett filmen så tycker jag definitivt att ni bör göra det (den är så dålig att den blir bra) för det är en av tidernas största kultfilm och den är totalt vansinnig. Helt galen! Vilket betyder att jag gillar den!
 

Nej! Nej! Ta inte slut!

Kategori: Bokrecensioner

 
 
Titel: The perks of being a wallflower
Författare: Stephen Chbosky
Sidor: 332
Genre: Uppväxt, vänskap, kärlek, vardag
 
Baksidetexten:
Charlie is a freshman and while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkwad, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it. Charlie is attempting to navigate his way trough uncharted territory: the world of first dates and mixed tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinitie. But Charlie can't stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.
 
Jag är stum. Seriöst. Jag vet inte vad jag ska skriva. Hur kan jag skriva om den här boken utan att den dras ner till botten. Jag vet inte om jag kommer lyckas. Men jag ska försöka. Andas. Andas. DEN HÄR BOKEN ÄR SÅ J*VLA BRA!!!!
 
The perks of being a wallflower är en bok som ALLA verkar ha läst så när jag såg den på Pocketshop kunde jag inte låta bli att köpa den men jag var misstänksam. Böcker alla älskar har en tendens att göra mig besviken. Den här gjorde inte det. Den överträffade för f*n alla mina förväntningar! Jag vet inte var jag ska börja! Handlingen är så enkel men så vacker på något vis. Man får lära känna Charlie och se honom växa upp genom brev han skickar till en hemlig person. Han som alltid varit ensam får vänner han kan lita på och älska och får uppleva en helt ny värld. Han blir en person som betyder något för andra. Men det finns problem också och trots boken gullighet är den fruktansvärt hemsk ibland. Ganska ofta faktiskt. Jag gråter, jag skrattar, jag lever med den här boken!
 
Charlie är nog en av de bästa karaktärerna jag har stött på någonsin i litteratuern (fattar inte hur de kunde välja Logan Lerman till rollen!) Han är så söt och omtänksam, så smart och så... äkta. Hans språk är så enkelt men så vackert och jag vill bara krama om honom! Patrick och Sam är också helt underbara karaktärer och dialogerna är så fina och underbara att jag bara vill skutta runt hela dagen samtidigt som det alltid finns ett allvar bakom. Jag lyckas dock blanda ihop alla karaktärer på B! Bill, Bob och Brian (heter han Brian? Eller var det nåt annat? Hehe) var typ samma person för mig så det blev alltid jättekonstigt, haha! Tycker dock att det är konstigt att de knarkar så jäkla mycket. Visst alkohol och tobak och sånt men droger när de är typ 17-18? Okej, det är säkert jättemånga som gör men det kändes lite väl "vardagligt". Kanske bara USA, haha!
 
SPRÅKET! SPRÅKET! SPRÅKET! Chbosky har ett enkelt men så vackert och välskrivet språk och jag ryser ibland för att det är så vackert. Det är sällan jag stöter på författare som lyckas skriva så enkelt med ändå träffa läsaren precis rätt. Breven är korta och jag tänker hela tiden "bara ett till, ett till!" vilket är ett mycket gott tecken för boken blir aldrig seg.
 
Den här boken åker upp på listan över mina absoluta favoritböcker precis som jag vet att den gjort för så många andra. Jag ser både fram emot att se filmen samtidigt som jag är rädd att den ska dra ner boken totalt. Om du inte redan har läst den här boken så vill jag bara slänga den i ansiktet på dig för det här är bok som inte är lik någon annan. Det är en bok om att växa upp, hitta sig själv, uppleva kärlek och äkta vänskap. Man borde seriöst läsa den här boken i skolan för det skulle den passa för. Förlåt för en ganska rörig recension, egentligen skulle jag bara kunna säga två ord: LÄS DEN!
 
 
 
 

Lördagsgodis- 9 böcker jag skulle läsa bara för att omslaget är så coolt (inte nödväntigtvis snyggt)

Kategori:

Incarnate (Newsoul, #1)
The Fault in Our Stars
MILA 2.0 (MILA 2.0, #1)
Splintered
Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (Miss Peregrine, #1)
Across the Universe (Across the Universe, #1)
Wintergirls
Adaptation (Adaptation, #1)
 
Sisters Red (Fairytale Retellings, #1)

Olästa böcker i min bokhylla - del 2

Kategori: I bokhyllan

Hur kär får man bli? av Katarina von Bredow

Jag har läst två böcker av Bredow innan (Som jag vill vara och Flyga högt) och har väl egentligen tyckt att de varit helt okej men inga mästerverk precis. Lite för förutsägbara för min smak och de ska ändå vara hennes mest utstickande böcker. Den här handlar om kärlek (WTF?!) och bara kärlek är väl inte min favoritgenre precis men ibland kan det vara skönt med en bok som man inte behöver tänka så mycket medan man läser.

The Carrie diaries av Candace Bushnell (på svenska!)

Ehm... just det.... Asså det här är väl inte heller direkt min typ av bok om man säger så men ja, det kan säkert vara skönt någon gång... Typ.... Ryggen är snygg i alla fall....

 The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky

Den här boken håller jag på med just nu och den är så himla söt! Charlie! <3 Så måste jag ju även påpeka att det här omslaget är så sjukt fint och jag inte kan sluta glo på det! Det är ännu snyggare på riktigt. Jag kan knappt vänta tills jag kan fortsätta läsa för den är så mysig men ändå med en allvarlig ton. Jag kan redan rekommendera den!

Middlesex av Jeffrey Eugenides

Den här boken ser jag faktiskt jättemycket fram emot att få läsa! Jag har egentligen ingen större koll på den exakta handlingen (hehe) men jag vet att den handlar om någon som varken är man eller kvinna och det var därför jag köpte den. Förhoppningsvis kan jag sluka den snart och se vad jag tycker!

Metaforer och cigaretten efteråt av Horace Engdahl

Jag hittade verkligen inte rätt omslag så då fick det bli en paintbild, mobba mig inte. Det här någon typ av poesi och jag har ingen aning om det är bra eller inte men man får ju hoppas på det bästa. Det ger åtminnstone höga kultupoäng, haha XD

 Anne Franks dagbok

Det här är en av få böcker jag inte orkat läsa ut (det har väl hänt med kanske 5 böcker totalt i hela mitt liv) för att den var så otroligt tråkig. Fruktansvärt tråkig. Men nu har jag ju kommit hälften så jag måste ju läsa ut den, eller hur? För den här boken måste man ha läst för allmänbildningens skull. Someday!

Det var de 6 nästa böckerna i min bokhylla. Ser ni något ni definivitivt tycker jag borde läsa eller någon ni är nyfikna att se en recension på? Tell me! ^^

Första hjälpen mot de värsta (bok)sjukdomarna som finns

Kategori: Bokprat

 
Klassikofobi
Symtom: Du är vettskrämd för alla böcker som går under genren klassiker. Helst vill du inte läsa något över huvud taget som är skrivet före år 2000. Du ryser varenda gång någon nämner böcker som Stolthet och fördom, Jane Eyre eller Jorden runt på 80 dagar för klassiker är sega, tjocka och tråkiga!
Botemedel: Testa! Hur kan du veta att klassiker är så hemska om du aldrig provat att läsa någon?! Du måste lära dig att klassiker egentligen inte är en genre och det finns klassiker för alla tycken och smaker. Romantik, spänning, skräck eller historia? Det är bara att välja och vraka! Det kan dock vara en fördel att INTE läsa klassiker på orginalspråket eftersom nyöversättningarna ofta kan vara lättare att förstå men det varierar väldigt mycket från bok till bok. Något som också varierar är kvalitén, vissa är extermt sega och tråkiga medan andra kan vara hur bra som helst. Ta tag i en klassiker nu och inte imorgon!
 
Läsvacka
Symtom: Vi har alla varit där. Den tiden när vi inte ens kan kolla på en bok utan att må illa och inte ens en liten Kalle Anka- pocket kan få oss på gott humör. Det kan hålla på i allt från 2 dagar till ett halvår.
Botemedel: Satsa på ett säkert kort. Första Harry Potter boken tillsammans med en kopp varm choklad och din lurviga katt? Annars är seriealbum en bra grej att satsa på, snabblästa och oftast mycket underhållande. Om du är riktigt desperat kan det dock krävas tuffare metoder. En riktigt tuff läsvacka kan kräva att du köper/lånar hem lite nya spännande böcker du länge varit intresserad av för att se den där vackra ryggen i stå i bokhyllan och skrika ditt namn är svårt utan att plocka upp den.
 
Bekvämomani
Symtom: Du läser samma sak hela tiden. Dina kompisar tror att du hela tiden läser om samma bok hela tiden när du egentligen har en ny varje vecka. Det kan vara paranormal romance, deckare eller söta ungdomsböcker, det finns en viss typ av böcker som du bara läser. När du går runt på biblioteket frågar du direkt efter tips på liknande böcker och du skulle aldrig läsa något utanför din comfortzone.
Botemedel: Vad är du så rädd för? Det är omöjligt att bara tycka om en genre efter som det finns både bra och dåliga böcker i varenda genre. Gå till ditt närmaste bibliotek och plocka på dig tre böcker du aldrig skulle tänkt på innan men som ändå verkar ganska intressanta och läs! Jag slår vad om att du inte blir besviken. Tänk inte på om det är en tjock eller tunn bok eller om den är för ungdomar eller vuxna. Testa något nytt, oftast är det de böckerna som blir våra stora favoriter. De som verkligen chockade oss för att de var så bra. Håller ni inte med?
 
Utseendefixering
Symtom: Du går bara efter omslaget och bokens tjocklek. Allt som inte har ett perfekt omslag och ligger på under 300 sidor går inte att läsa. De är sega och tråkiga. Du läser aldrig baksidorna eftersom framsidan självklart säger allt om boken. Din bokhylla är extremt prydlig och välsorterad efter författerens efternamn och du låter inte någon ens röra din vackra skatter. När du läser bokbloggar läser du egentligen inte, du bara tittar på omslaget och bedömer boken efter det.
Botemedel: Det är faktiskt insidan som räknas även när det gäller böcker. Bara för att en bok är lite tjock eller ful betyder det inte att den är dålig. För visst finns din favoritbok i ganska fula upplagor också? Böcker är till för att läsas inte för att glo på (eller kanske lite glo också, haha). Testa och läsa en riktigt ful men hyllad bok och tänk efter om ditt tänkande verkligen var helt rätt.
 
Köpofreni
Symtom: Du köper otroligt mycket böcker. Via internet, fysiska bokhandlar, second hand butiker, farmor.... så länge boken sedan står i din bokhylla är du nöjd. Din bokhylla är full med allt från erotisk skräck till faktaböcker om grodor för du kommer ju läsa dem någon dag, eller hur? Den bästa tiden på året är bokrean då du köper allt butikerna har att erbjuda under en halvtimme för annars tar det ju slut! På önskelistan inför jul står sjävlklart nya böcker men det spelar egentligen ingen roll vilka. Du har läst ungefär 3% av böckerna du äger och läser sällan själv eftersom du ständigt är på jakt efter nya godbitar.
Botemedel: Varje gång du ska köpa en bok tänk: "Behöver jag verkligen den här? Kommer jag att läsa den?". Om svaret är nej så köper du den inte. Om du skulle ändra dig kan du lika gärna plocka upp den på bibblan! Man måste faktiskt inte äga alla böcker man läser även fast det kanske känns så. Köp bara böcker som du verkligen vill ha, både för din ekonomi och för miljöns skull.
 
Det var några hemska sjukdomar jag kom på just nu. Kommer du på någon annan? Är du drabbad av någon av dessa? Själv lider jag av en mild köpofreni och kanske lite klassikofobi också.
 
En trädbild bara för att.

En stad av ben blev en stad av aska

Kategori: Bokrecensioner

Titel: City of Ashes (The mortal instruments #2)
Författare: Cassandra Clare
Sidor: 411
Genre: Urban fantasy, kärlek, vänskap, spänning
 
SUPERSPOILERS FÖR ER SOM INTE LÄST FÖRSTA BOKEN I SERIEN!!!
 
Clarys liv har blivt helt upp-och nervänt. Hennes mamma ligger fortfarande på sjukhuset, hennes pappa är genomond och killen hon kanske älskar är hennes bror. Samtidigt måste hon vänja sig vid sitt nya liv som Shadowhunter och det faktum att hennes pappa stulit The mortal cup. Inget kan någonsin bli som förr..
 
Nu har jag äntligen läst ut denna underbara lilla bok. Jag har varit tvungen att läsa massa annat i skolan så därför gick läsningen lite trögt men vad gör det att dra ut på en underbar bok?
 
Jag är totalt såld på urban fantasy. Hela världen Clare har byggt upp är så oberhört intressant och faschinerande och jag vill bara leva i den! Jag vill också vara en Shadowhunter! :'( Handlingen är sjukt spännande, det är cliffhangers hit och actionfighter dit och jag vill bara läsa för evigt. Jag kan dock tycka att boken blir lite väl kaka på kaka om ni förstår vad jag menar. All action, realtionsdraman och lite mystik blir lite väl mycket ibland för på boken drygt 400 sidor händer det otroligt mycket och den kunde lika gärna vara uppdelad i två. Jag skulle gärna sett att den var lite långsammare (herregud, skerv jag just det där?) och mer "lugn" på vissa ställen, jag tror att kontrasten skulle gjort boken mer intressant. Så är jag inget jättefan för action men det funkar här, det är logisk action som har en mening. Men jag uppskattar ändå dialogerna och "känslorna" i boken mer. ^^
 
Förutom miljön är det absolut bästa med den här boken karaktärerna! Jag älskar alla! Jace, Clary, Alec, Isabelle, Simon, Maia, Magnus... bli mina kompisar! Jag älskade att man fick se mer av Magnus Bane, han är nog en av de grymmaste karaktärerna jag stött på! Clary växte i mina ögon i den här boken, jag tycker att hon på något sätt kändes mer... äkta. Nej, jag vet inte jag bara gillade henne mer än i första boken. Maia var en ny karaktär som jag verkligen tyckte om även fast hon var lite svår att få grepp om. Valentine måste vara den coolaste bad guyen ever! Så läskig men ändå så mänsklig på nåt vis. Det är svårt att förklara men han har liksom ett motiv för sin ondska och sånt gillar vi här borta!
 
Språket är realtivt enkelt och jag har absolut inga problem att hänga med. Men det som är så bra med Clare att det hela tiden är förändringar och nya saker och en grej som nämnts i början kan komma igen i slutet. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa fortsättningen på serien och se om den är lika välplanerad. Sedan måste jag ju nämna den lilla twisten i mitten ungefär. OMG! Egentligen lite överdrivet kanske men rätt kul, jag blev förvånad i alla fall. Jag måste seriöst vara immun mot spoliers för i den här serien har jag kanske fått redan på en grej? Med tanke på hur mycket jag läst så är det ju sjukt!
 
Det här är en mycket bra bok kanske inte mind blowing men serien i helhet kommer definitivt upp på lista över favoriter. Jag kan inte vänta tills jag håller tredje boken i min hand för herrejösse, vad det slutade spännande! Om serien fortsätter växa vet jag inte hur det här kommer sluta!

Jag ger upp

Kategori: Bokprat

Nu orkar jag inte mer. Historien är för tråkig. För tjock och alldeles för seg! Nej, det blir en kortis nu till svenskan så om den är seg kan jag ändå ta mig igenom den. I eftermiddag kommer recension på City of Ashes. ^^ Ha en bra dag!

Oh. My. God.

Kategori: Lånat, köpt eller fått

Aaaaaaaaaaaaaah!!!!!!!!

3 små söta

Kategori:

Jag läste en del böcker innan bloggen (omg!) och då och då kommer jag posta lite mini-recensioner som ni kan ta del av. Enyoy!
 
 
Hoppas av Åsa Anderberg Strollo
Det här är boken för dig som är trött på gulliga puttenuttiga ungdomsböcker. Den här är fruktansvärd och tyvärr väldigt sann om en tjej som "rymmer" hemifrån, åker till Stockholm och lever hemlös där. Anderberg Strollo (asså jag älskar att bara skriva författares efternamn, haha) skriver så enkelt och rent och jag sträckläste hela boken (det var nog drygt ett år sedan skulle jag säga). Den här förtjänar verkligen mer uppmärksamhet än den har fått för den är hundra gånger bättre en de där böckerna om den blyga tjejen som är hemligt förälskad i en cool kille och så får de varandra på slutet. Jag har läst alla hennes andra romaner också och enligt mig är den här klart bäst (eller är det Bryta om? Hoppas? Bryta om? Hoppas?). Jag funderar på att läsa den erotiska novellsamlingen Het bara för att hon är med hehe (och så har den fått sjukt bra kritik, vad tror ni, hehe?).
 
Den andre Will Grayson av John Green och David Levithan
Gud, vad jag älskar den här boken! Hela konceptet är väl inte direkt unikt (två killar med exakt samma namn möts) men utförandet är extraordinert! Jag älskar både John Greens (förbannar mig själv för att jag inte läst något annat av honom) och Levithans språk men just här är Levithans deprimerande Will lite starkare. En av mina absoluta favoritkaraktärer, utan tvekan. För att inte tala om Tiny Cooper, haha så sjukt skön! Nej, jag säger bara en sak: LÄS DEN!
 
I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell
En bok man sträckläser helt klart men jag är inte lika galet kär i den som alla andra. Visst man gråter, visst man kan inte sluta läsa, visst hennes språk är sjukt bra men nej, jag vet inte. Jag gillar den helt klart men inte ÄLSKAR som alla andra verkar göra. Det kan nog bero på att jag tycker att den saknar en viss trovärdighet. De är 13 år. 13 år!!! Alla 13 åringar röker inte, dricker inte och festar inte hela jävla tiden vilket de gör i den här boken. Visst, det finns väl folk som är så unga och "håller på" XD men det är väl knappast standard?! Men boken är trots allt väldigt fin och läsvärd och filmatiseringen är också bra ^^

Book haul - poesi, YA och knäppa second hand fynd

Kategori: Lånat, köpt eller fått

VARNING FÖR SJUKT LÅNGT INLÄGG!!!
Nej, nu fick det bli ett inlägg med bilder istället men jag hoppas att det är okej. ^^ Här är i alla fall böckerna jag har köpt under ett tag. Det är ganska lång tid (den "äldsta" fick jag nog för två månader sedan) så det är därför det är rätt många...
 
 
 
 
 
City of Ashes av Cassandra Clare (The mortal instruments #2)
Den här boken har ni sett, haha eftersom jag läser den just nu. Jag tjatade till den av min kära mamma och vad ska jag säga? Den är underbar! För er som inte har läst första boken - gör det! Urban fantasy, kärlek, vänskap och mycket action är en perfekt blandning för lilla mig.
 
Den dag jag blir fri av Lawen Mohtadi
En totalt random bok som jag fick av pappa när han hade varit på sitt förlag. Eftersom han typ aldrig läser annat än jobbrealaterade grejer så gav han den till mig och vem tackar nej till en gratis bok? Inte jag i alla fall. Det är en biografi om Katarina Taikon som jobbade för romers rättigheter i Sverige så den kan säkert vara intressant även fast jag inte lär läsa den på ett tag.
 
The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky
OMG!!! Jag dör!!! Inne på Pocketshop fick jag lite spunk och köpte den här (med en mormor till hands blir det lätt så, höhö) Med tanke på den hypen av den här boken så kan du inte vara annat än underbar, eller hur? Det här är boken jag ska hugga in på efter City of Ashes och sanningen är att jag har en liten hemlig plan runt om den. O.o Ni får förhoppningsvis se om några dagar... 
PS! Det här omslaget! Jag dör! Det är typ det snyggaste omslaget ever made! AHH!!!
 
Sedan var jag i Stockholm och var självklart inne på Sf-bokhandel. Det blev tre härlig böcker!
 
A game of thrones av George R.R. Martin
Fettobok gånger tusen! Den här boken är typ 800 sidor, jag skojar inte. Jag har inte sett tv-serien men jag har sett hur många som helst som hyllar den och boken så det måste väl vara bra. Om jag älskar den har jag ju typ en miljon lika feta uppföljare att se fram emot, hehe. Det enda jag är liiiite orolig över är språket. För jag orkar vekligen inte läsa en sådan tjock bok om det är svår engelska. Men det verkar inte som det, eller? Någon som har läst den?
 
Divergent av Veronica Roth
Oj, vad är detta för bok?! Den har vi aldrig sett förrut! Efter att ha läst Hungerspelen har jag länge varit sugen på dystopier men som ni såg i inlägget där nere har jag inte läst Wither ännu. Den här är ju så galet hypad just nu och den svenska översättningen kommer snart så den ska jag kasta mig över snart. Jag hade egentligen tänkt att köpa det andra omslaget (men det här var mycket billigare, haha) men ju mer jag tittar på detta desto mer gillar jag det. Det är nog svårt att se men det glänser jättesnyggt över örnarnna och texten och jag bara smälter. Nej, den här måste läsas snart!
 
Vampire Academy av Richelle Mead
Det här är en till bok jag har bloggplaner för men det lär nog ske lite längre fram. Det var en bok jag aldrig hade tänkt att köpa men så stod den där och ropade mitt namn så jag kunde inte motstå... Däremot är det här omslaget SÅ SJUKT FULT!!! Jag vill bara spy på det (eller blä, det vill jag inte)! Men jag hoppas verkligen att gilla den här boken så att jag kan följa serien. ^^
 
På Myrorna hittade jag fem böcker till ett sjukt billigt pris. Här är de tre första!
 
Innan du somnar av Linn Ullmann
Ebba, vad är det här? Vad är DET HÄR?! Varför köper du böcker du inte ens hört talas om innan?! Den var billig... Okej, den var skitbillig men ändå Ebba! Omslaget var fint... Omslaget?! Vad tänker du med kvinna?! Handlingen lät intressant... Okej, okej det var väl en okej ursäkt men ändå! SLUTA KÖP BÖCKER DU INTE HAR NÅGON ANING OM!!! Jag säger som alltid: Jag investerar för framtiden.
 
Imorgon när kriget kom av John Marsden
Tjoho! Inte det snyggaste omslaget precis men ändå. Tjoho!
 
Hur kär får man bli? av Katarina von Bredow
Ebba, du hatar sådana här böcker. Du hatar gullig kärleksromaner som man lika gärna skulle kunna läsa baklänges för att de är så förutsägbara. Men ja, det kan faktiskt var skönt att varva sin snobbläsning med lite fjantig ungdomslitteratur ibland. Eller vem vet, det här kanske är böckernas bok, konungen över all litteratur, den bästa romanen som någonsin skrivits! Kanske...
 
Det två första är second hand-fynd igen och är pappas gamla ^^
 
Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver
Den här boken blev ju filmatiserad typ förra året tror jag och den låter mycket intressant. Vad som händer i en familj när sonen skjuter ihjäl massor av människor. Jag har en liten crush på familjedraman har jag märkt just nu. Den här har jag också planer för (gud, vad jag planerar och idéear mig!) ni ska få se snart!
 
Middlesex av Jeffrey Eugenides
Ni anar inte hur glad jag blev när jag hittade den här i näst intill perfekt skick för 15 kr på Myrorna. Det är ju helt insane! Jag slet åt mig den direkt! Egentligen vet jag inte så mycket om den men den ska handla om en som både är man och kvinna (om jag fattat rätt, haha) och det kan ju bara inte bli fel. Det goda ryktet boken har gör inte det så fel heller ^^
 
Röda rummet av August Strindberg
Sedan ha vunnit nutidsorienteringen här i mitt län p.g.a frågan om Strindbergs roman så kände jag att jag var skyldig honom en läsning någon gång. Så pappa gav mig hans exemplar så ja, den ska väl läsas. Den verkar väl inte direkt bra men ja, det är väl allmänbildning antar jag.
 
Två poesiböcker som jag fick i present och det första second hand fyndet från Hjärta till Hjärta
 
Metaforer och ciggaretten efteråt av Horace Engdahl
Poesi var det här! Den här fick jag av min kära mormor och har egentligen ingen aning om vad det är men ja... hoppas det är bra. :P
 
Hallejuja liksom av Bob Hansson
Jag har testläst lite i den här och det verkar vara poesi helt i min smak. Vi får hoppas på det bästa, sjukt tunn är den i alla fall.
 
Pojken som kallades Det av Dave Pelzer
Jag har faktiskt aldrig läst en biografi (ja, jag vet) men den här har jag hört mycket gott om så när den fanns i bra skick på second hand shopen köpte jag den direkt. Den verkar vara väldigt hemsk men bra så jag ser mycket fram emot att få läsa den.
 
De tre första är också second hand fynd och den sista köpte jag lite random i en bokhandel
 
The Carrie diaries av Candance Bushnell (på svenska ifall ni undrar, haha)
Ja... intressant... verkligen.... Asså, jag vet inte varför jag köpte den här! Den bara fanns och sedan köpte jag den! I know! Men lite skönt ibland är det att ha något som inte kräver så många hjärnceller för att fatta. Den guldiga ryggen gör sig dock snygg i bokhyllan måste jag säga ^^
 
Sandor slash Ida av Sara Kadefors
Det här är en sån här bok jag har tvekat och tvekat i fall jag skulle köpa under X antal second hand rundor men nu slog jag till. Många säger ju trots allt att den är jättebra. Omslaget gillar jag med. Ska bli kul läsning, svenska ungdomsböcker är snabbslukade.
 
Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson
OMG! Ni anar inte hur glad jag blev när jag fann denna. Jag har velat läsa den här sedan första gången jag hörde talas om den (vilket iofs var för typ tre månader sen, hehe). Den verkar så sjukt bra och att Jeanette Winterson skrivit den gör inte direkt saken sämre (scrolla ner lite så hittar ni min recension på Passionen som hon har skrivit). Åh, vill läsa nuuuuu!!!!
 
Natthimmel av Sofia Nordin
Sofia Nordin är författaren bakom en av mina absoluta favoriter, Det händer nu så den här boken kan väl för allt i världen inte vara dålig? Och omslaget är så himla fint! Kääääärlek <3
 
Pust, det var alla! Ingen liten hög enligt mig! Jag vet inte hur jag ska få tid med alla dessa, jag har 45 olästa böcker i bokhyllan nu. Jag vet, det är insane! Men är det någon i denna hög ni tycker jag bör prioritera? Någon som ni läst eller bara är sugen på att se en recension på? Let me know! ^^
 
 
 
 
 

Lördagsgodis- vecka 44

Kategori:

Här har vi en ny fruktansvärt spännande kategori med namnet lördagsgodis. Varje lördag kommer jag skriva lite random saker i ett inlägg som kan vara intressant eller inte intressant... hehe, vi får se vad som händer.
 
Böcker:
 
Veckans bok:
Jag har bara några få kapitel kvar (förhoppningsvis kommer en recension upp ikväll eller imorgon ^^) och den är lika awesome som dens föregångare. Jag ska nog önska mig resten av serien i julklapp för jag behöver verkligen äga alla dessa!
 
Jag hoppas, jag hoppas....
På att min pappa köpte The maze runner när han var i England. Jag. Behöver. Den. Boken. Nu. Den verkar så sjukt spännande och annorlunda och ja, sjukt bra helt enkelt. Titta bara på den här beskrivningen:
 
When Thomas wakes up in the lift, the only thing he can remember is his first name. His memory is blank. But he’s not alone. When the lift’s doors open, Thomas finds himself surrounded by kids who welcome him to the Glade—a large, open expanse surrounded by stone walls.

Just like Thomas, the Gladers don’t know why or how they got to the Glade. All they know is that every morning the stone doors to the maze that surrounds them have opened. Every night they’ve closed tight. And every 30 days a new boy has been delivered in the lift.

Thomas was expected. But the next day, a girl is sent up—the first girl to ever arrive in the Glade. And more surprising yet is the message she delivers.

Thomas might be more important than he could ever guess. If only he could unlock the dark secrets buried within his mind
 
Gaaaah!!! Ge mig!!! NU!!!!
 
Musik:
 
Det är något fel på Youtube här borta så jag kan inte lägga in några videos :/
 
Tre nyypptäckta älsklingar:
 
Bild av The Tallest Man on Earth
The tallest man on earth
Han är så otroligt bra att det nästan är löjligt. Jag är helt förälskad! Seriöst jag kan inte sluta lyssna på honom! Favoritlåten just nu heter The Gardener. Ah, underbara musik!
 
Bild av Tomas Andersson Wij
Tomas Andersson Wij
Det är någonting med mig och svensk vispop asså. Den här mannen kan skapa musik. Herregud, vad bra han är. Just nu går låten Långa vägen hem på repeat. Blir så grymt inspirerad av bra svensk musik.
 
Bild av Imagine Dragons
Imagine Dragons
Jag menar seriöst, hur kan man inte lyssna på ett band som heter Imagine Dragon?! Deras musikstil är väl inte direkt unik men jag gillar den mycket ändå särskilt rytmerna som faktiskt är lite annorlunda. Ebba gillar!
 
Annars har väl ingen missats Mando Diaos fantastiska nya skiva med Fröding texter? Jag är kär! Perfekt i vinterkylan :)
 
Och så lite totalt random:
 
- Jag fick julkalendern från Body Shop. Tjoho!
- Ikväll är det äntligen Merlin igen! AHH!!!!!
- Jag såg Woody Allens Midnatt i Paris och kan väl inte riktigt säga att det var den bästa film jag någonsin sett men lite småkul sådär. Passar dig som gillar konsthistoria (som jag hihi), Paris (som jag fast jag aldrig varit där hihi) och romantik (inte som jag...).
- Jag var även på Halloweenfest hos min fabulösa vän Becca (www.thequestionmark.blogg.se) och vi såg den kanske inte så läskiga Tim Burton filmen Dark Shadows. Jag har sett den innan på bio och jag måste faktiskt säga att jag tycker lite bättre om den för andra gången. Eller okej i ärlighetens namn tycker jag bara om den för att Helen Bonhamn Carter är med... Men lite kul ändå, normala inte överkritiska människor tycker säkert den är jättebra! ^^
- Jag försöker få tid att göra en Book Haul. Men min familj envisas med att ständigt vara hemma -.- Suck... Men snart, snart! Jag har typ 19 böcker att visa så ja... Eller jag vet inte, det kanske funkar lika bra att visa i bilder? Någon åsikt?
- Det är snart jul!!! :D Och kom nu inte och dra med "julen börjar inte förrän på julafton". Käften, julen är hela december enligt mig. Äntligen tid att baka smaskigt julgodis, slå in överambitiösa presenter och sjunga julsånger i skolan. Woho!
 
 
En bild från förra året ^^ Idag ska jag slappa fullt ut, jag får göra svenskan imorgon, haha. Vad har ni för er? :)
 
 
 
 
 

Jag försöker ta kontroll....

Kategori: Övrigt

Olästa böcker i min bokhylla - del 1

Kategori: Bokprat

Jag har så sjukt många olästa böcker hemma just nu. Seriöst, jag har 45 stycken. 45! Jag fattar inte hur de hamnade där, verkligen inte. Men jag tänkte i alla fall gå igenom dessa böcker i ett antal inlägg så ni får se dem. Jag vill påpeka att en stor del av böckerna är second hand så ingen skada skedd, haha.
 
 
 
Liftarens guide till galaxen bok 3-5 av Douglas Adams
Jag har läst både ettan och två och tyckte verkligen om dem. Sci-fi och galen humor är en kombination som jag verkligen gillar. Jag ser mycket fram emot att få träffa Arthur och de andra igen snart även fast många säger att serien blir sämre mot slutet. Vi får se när jag hugger in på bok nummer 3, Livet, universum och allting.
 
Stolthet och fördom av Jane Austen
Den här fick jag av min snälla mormor i somras men nej, jag har inte läst den ännu. Den ska ju vara i lite samma genre som Jane Eyre (som jag älskade) så jag hoppas verkligen att den är bra även fast jag är liiiiiite rädd för den. Men ja, jag måste ju läsa den någon gång.
 
Harry Potters magiska värld av David Colbert
Den här boken har stått i min bokhylla sedan tidernas bekynnelse typ. Seriöst, varför läser jag den aldrig? Vad är problemt?! Nej, Ebba skärp dig bara läs den!
 
 Wither av Lauren Destefano
Den här köpte jag i somras och var sjukt pepp på att läsa men sedan kom annat i vägen och ja... den förblev oläst. Jag vill dock läsa den snart för den verkar vara riktigt bra annars är den kul att ha bara för de SJUKT snygga omslaget. Seriöst, jag dör av cover love haha.
Innan jag dör av Jenny Downham
Det här är en av många böcker jag köpt på second hand "bara för att den fanns". Jag är egentligen inget jättefan av böcker som liksom går ut på att vara sorgliga, jag gillar mer när det kommer spontant. Men i stort sett alla bokbloggare verkar älska denna så jag ska nog ge den en chans ändå.
Den oändliga historien av Michael Ende
Jag är seriöst rädd för den här boken. Den har stått i bokhyllan i en miljon år, jag älskar hans andra bok Momo eller kampen om tiden men jag läser den aldrig. Kanske för att min mamma (som läst den) säger att det verkligen är den OÄNDLIGA historien. Men jag vet inte, den kanske är hur bra som helst. Någon där ute som läst den?
 
Det var de sex första olästa böckerna i min bokhylla. Är det någon av dessa ni läst och vill rekommendera? Eller någon ni bara är intresserad av att se en recension på? Säg gärna till! :) Jag får se när jag skriver del 2 O.o

Månadens läsning: Oktober

Kategori: Sammanfattningar

 
Antal lästa böcker: 4
 
Titlar jag läste:
- The unbecoming of Mara Dyer av Michelle Hodkin (456 sidor, snyggt Ebba!)
- En bit av mig fattas av David Levithan (191 sidor)
- Passionen av Jeanette Winterson (202 sidor)
- Askungen syster och andra sedelärande berättelser av Joanna Rubin Dranger (seriealbum/grafisk roman ^^)
 
75 % av böckerna var på svenska
25 % var på engelska
 
Vuxenböcker/Ungdomsböcker: 2/2 (det var bra!)
 
Månandens bästa: Ingen tvekan här, Passionen! <3
 
Den här månanden gick väl realtivt bra med tanke på hur mycket jag hade att göra. Även fast fyra böcker inte är någon wow-siffra är jag nöjd. Det var en väldigt blandad läsning vilket jag gillar dock bara låneböcker (asså Ebba du måste ta tag i din gigantiska hög där hemma!). Mara Dyer var en trevlig läsning, inget mästerverk precis men jag gillade den och ska helt klart läsa fortsättningen. Levithans bok var riktigt bra och väldigt kort, precis vad jag behövde just då. Men så kom ju den underbara Passionen och jag blev kär. Seriöst, jag älskar den där boken. Det lilla seriealbumet lästes ut på en kväll men nja, det var väl inte riktigt my cup of tea om man säger så.
 
Novembers läsning: Jag ska börja november med att läsa ut City of Ashes (den är så spännande att jag dör, måste läsa nu!) och forsätta mig framåt i den evighetslånga Historien. Suck. Sedan får vi se vad som händer, om jag är riktigt duktig kanske jag läser ut Hobbiten för filmen kommer ju trots allt i december. Annars är jag grymt sugen på The perks of being a wallflower som står i bokhyllan och väntar på mig. Vi får se vad som händer, jag brukar ofta planera värsta mycket för att sedan göra något helt annat, haha. ^^