iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

Better of dead

Kategori: Filmrecensioner

Titel: Beetlejuice
Regi: Tim Burton
Manus: Michael McDowell, Larry Wilson och Warren Skaaren
Skådespelare: Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton, Winona Ryder m.fl.
År: 1988
Speltid: 1 h 32 min
Genre: Komedi, "skräck", fantasy, random
 
 
 Handling: Adam och Barbara är ett lyckligt gift par tills en dag då deras bil gör de i havet. De vaknar upp i sitt hus och tror att allt är som vanligt tills de upptäcker att de själva druknade den dagen och att de nu är döda. De kan inte ta sig ifrån sitt hus förrän om 200 år eller något sådant och de måste dela det med en irriterande familj som tagit över huset efter dem. Adam och Barbara bestämmer sig för att "spöka bort dem"
 
Den här filmen är mycket svår att beskriva för den är så sjukt konstig. Då menar jag inte lite sådär härligt konstig som många andra av Tim Burtons filmer utan verkligen JÄTTEKONSTIG. Det började lugnt och visst, den var märklig redan från början när de fick "Handboken för nyligen avlidna" men jag tyckte det var ganska kul. Den är full av massor skräckhumor som jag själv tycker är härligt men jag vet att alla inte delar den åsikten. Filmen hade sin charm men någonstans där strax efter mitten spårar allt ur TOTALT och det känns som filmen tog en helt annan vändning. I slutet satt jag bara med ett stort "wtf?!" på läpparna och jag fattade typ ingenting.
 
Jag har inget emot att filmer är extremt konstiga, jag tycker det är ganska charmigt men jag stör mig alltid på när filmer får en helt annan plot-line. Det kändes liksom inte som om saker och ting hörde ihop och det sänkte helhetsintrycket väldigt mycket för mig. Den har en viss likhet med The Rocky horror pitcure show som jag älskar, så om du gillar den utan musiken och med mer randomness så kommer du nog älska den här filmen för den är verkligen extremt konstig!
 
Jag har sett mycket av Burtons verk och det här var en av hans tidigare filmer. Man märker verkligen att det är han och den har många likheter med t.ex. Corpse bride men jag tycker att det är bra att han har dragit ner lite på vissa element i hans senare filmer.
 
Jag vet knappt vad jag ska skriva om den här för den är bara väldigt skum. Inte direkt bra och jag har definitivt sämre. Jag tror de flesta inte skulle gilla den så mycket men är du ett fan av Tim Burton och tycker den låter intressant tycker jag definitivt att du ska ge den en chans för den är trots allt väldigt charmig.
 
Betyg:
 
 
Har du sett Beetlejuice och vad tyckte du om den?

 
 Jag har funderat på det här med att lägga in betydligt fler filmrecensioner och filmsnack på bloggen. Jag tycker själv det är väldigt kul men jag undrade lite hur du tycker om det, så det skulle vara superbra om du bara klickade vad du tycker om det här nere! ;)
 
Vad tycker du om filmrecensionerna?
  
pollcode.com free polls 
 
 

One does not simply say no to a gift

Kategori: Lånat, köpt eller fått

Min kära far kom hem från Sydamerika och hade med sig lite trevligheter....
 
 
A Clash of kings (A song of ice and fire #2) av George R.R. Martin
WOOOOOOOOOOOOOHOOOOOOOOOO!!! EXCITED! EXCITED! EXCITED! Jag läste första boken för två veckor sen och verkligen AVGUDADE den. Min gulliga pappa ringde när han var på flygplatsen i Amsterdam och frågade om jag ville ha den. Jag hade inte planerat att köpa den på ett tag men one does simply say no to a git. Jag hade ju ändå tänkt att köpa den själv så det var ju perfekt! Ändå grejen är att denna bok får ettan att framstå som en liten skitunge. Den är 1009 sidor. 1009 SIDOR!!!! Det är helt SJUKT! Men ettan var så sjukt bra och jag har hört att serien bara blir bättre och bättre! Lär ta en månad minst men det är den värd! :D
 
Panflöjt
Ja... jag fick en panflöjt.... får googla eller nåt hur man spelar....
 
 

Sherlock - säsong 1

Kategori: Recensioner på tv-serier

 
Seriens namn: Sherlock
Säsong: 1
År: 2010
Antal avsnitt: 3
 
Sherlock är en tv-serie som i princip alla har sett och alla verkar älska. Jag har varit desperat att se den i säkert ett år och nu äntligen satte på första avsnittet.
 
MINA TANKAR OM...
 
Handling och koncept: Sherlock Holmes är obviously grunden för den här serien men istället för 1800-talets London eller när den nu utspelar sig så har vi vår Sherlock i nutid. I första avsnittet träffar han den gamla soldatläkaren John Watson som blir hans rumskamrat på 221B Baker street.  Sherlock är expert på att lösa mord och gåtor och  med John Watson löser de tillsammans de mest kluriga mysterierna.
 
Jag har aldrig läst Sherlock Holmes historierna men vad jag vet är ett avsnitt i serien byggt på en av orginalberättelserna. Det är riktigt spännande, mystiska och ibland lite skrämmande mord och mysterier. Som vanligt när det gäller BBC- grejer så är det mycket välgjort, välplanerat och snyggt. Även fast avsnitten snarare är som lite kortare filmer lyckas de knyta ihop trådar genom hela säsongen på ett fint sätt och de tre avsnitten håller lika hög standard.
 
Karaktärer: För mig var första säsongen av Sherlock väldigt spännande och intressant men det som för mig gör serien till en riktigt favorit är det urhärliga karaktärerna. Vi har Sherlock Holmes som illusterars av Benedict Cumberbatch (seriös världens bästa namn) och John Watson som spelas av Martin Freeman. Sherlock är väldigt arrogant, extremt smart och mycket självcentrerad men han växer verkligen under seriens gång. Trots att han fortfarande är en liten bitch så förstår man att han har mer på insidan och jag uppskattade verkligen den skildringen av hans karaktär. Martin Freeman är typ den bästa Watsonen någonsin! Han spelar så otroligt bra och hans karaktär är så omtänksam, modig och pålitlig och jag bara älskade honom. Tillsammans är Sherlock och Watson ett omaka men fruktansvärt underhållande par som lyste upp varje avsnitt. Trots att serien innehåller ganska mörka element (folk dör typ hela tiden) så är den sjukt rolig och jag skrattade högt minst 20 gånger varje avsnitt. Shippar jag Johnlock? En smula ja, haha. Seriöst efter A study in pink kände jag bara "I will go down with this ship" men sedan förändras saker och ting och nu vet jag inte riktigt var jag står. Tycker de är väldigt härliga som vänner!
 
 
Flyt, tempo och spänning: BAM! BAM! BAM! Action, spänning, mysterier! Trots att avsnitten är rätt långa blir de aldrig ens en smula uttråkande och jag älskade varje minut. Dock fattar jag aldrig (och det gäller typ alla deckaraktiga- grejer) varför mördarna alltid ska lämna så jäkla mycket spår efter sig. Okej, i Sherlock så hade det en liten anledning men ändå! Om du nu har mördat någon - är du tvungen att lämna typ massa pussel och skit efter dig? Bara jag som alltid tänker så när det gäller deckarmysterier?
 
Kostymer, smink, rekvisita och teknik: Kostymer, rekvisita och allt är perfekt. Jag älskade hur de placerade Sherlock Holmes i nutiden och de lyckades verkligen få till det snyggt. Det här är typ den enda mysteriebaserade tv-serien/filmen där huvudkaraktärerna använder tekniken som ett hjälpmedel! Sherlock googlar, Watson bloggar, de ringer, hackar sig in på databaser och så vidare. I löjligt många serier och filmer vill skaparna liksom ignorera att vi lever på 2000-talet för att det ska bli mer spännande eller något att lösa gåtan men här är det äntligen några som gör rätt! Otroligt skönt tycker jag!
 
Det enda med hela serien som jag fann otroligt irriterande är den överdrivna användningen av animerade bokstäver som flyter runt på skrämen typ hela tiden. Seriös, under första avsnitten trodde jag att det var ett skämt eller något! Visst, att skriva vad någon smsade är väl inte så hemsk men att skriva med bokstäver hur liket ser ut blir extremt fjantigt enligt mig.
 
Spänningsnivå: 1 2 3 4 5
Kärleksnivå: 1 2 3 4 5
Mysnivå: 1 2 3 4 5
Skrattnivå: 1 2 3 4 5
Awesomenessnivå: 1 2 3 4 5
 
Överlag var Sherlock en fantastisk tv-serie och jag tror att alla typer av personer kan uppskatta den eller åtminstone ge den en chans. Mamma har redan beställt säsong 2 (den finns inte på svenska Netflix dumt nog) som kommer i brevlådan om ett par dagar och jag är så taggad!
 
Total betyg:
 
 
 

3 i 1

Kategori: Bokrecensioner

Jag är fruktansvärt efter med mina bokrecensioner och jag ska försöka ta igen det så gott jag kan under de närmaste veckorna (förhoppningsvis är jag ikapp innan skolan börjar igen). Därför kan recensioner vara lite oklara efter som det var ett bra tag sedan jag läste många av böckerna.
 
Titel:  Mother, come home
Författare och tecknare: Paul Hornschemeier
Sidor: 128
Utgivningsår: 2004
Genre: Grafisk roman, mycket deprimerande
Utläst: 2 maj 2013 (jag vet, det var waaaaay baaaack)
 
Jisses! För er som tror att grafiska romaner och seriealbum bara kan handla om en söt gulliga tjej som får superkrafter eller något likande - släng dig i väggen. Eller nej, läsa den här grafiska romanen först och sen kan du slänga dig i väggen eller snarare - läs den och du kommer frivilligt slänga dig i väggen för den här boken är så JÄKLA SORGLIG! Jag har läst en del "alternativa" grafiska romaner eller vad man ska kalla det och de flesta har mest varit snygga att titta på med lite halvflummig storyline men herregud vad den här var bra. Ursnygga bilder i ganska klassiska "comic book"- style med en extremt sorlig berättelse om en pappa och en son som försöker fortsätta med livet efter att mamman har gått bort. Och guuuuuuuuuuuuuuuuuud, den är så fruktansvärt hemsk! Men jag älskar den och om du är lite inne på grafiska romaner måste du bara läsa den här.
Det räcker att jag kollar på en av bilderna från albumet för att gråta. Seriöst den mest deprimerande grafiska romanen någonsin!
 
 
Titel: Hundra procent fett
Författare och tecknare: Liv Strömquist
Sidor: 134
Utgivningsår: 2006
Genre: Seriealbum, humor
Utläst: 31 maj 2013
 
Liv Strömquist har blivit en riktigt favorit för mig och hennes härliga humoristiska och samhällskritiska seriealbum gör mig aldrig besviken. Det här är hennes debut och den var så himla bra. Jag skrattade seriöst igenom hela albumet! (sitt aldrig bland folk och läsa roliga saker, det kan bli lite pinsamt...). Som vanligt blandar hon in mycket fakta och samhällskritik och det här är min nya favorit av henne tillsammans med Ja till Liv!, som jag avgudar. Om du ännu inte har läst något av Liv Strömquist rekommenderar jag definitivt att du kollar in den här eller någon av hennes andra härliga album, för de är så himla bra! Jag har recenserat nästan alla så klicka gärna för att läsa mina recensioner.
 
Btw, världens mest underbara omslag ever, haha!
 
Annat jag har läst av författaren:
 
 
Titel: Äventyret börjar
Serie: One piece
Författare: Eiichiro Oda
Sidor: 205
Utgivningsår: 1997 (woho, mitt födelseår!)
Genre: Manga, humor, pirater, kind of övernaturligt
Utläst: 2 juni 2013
 
Tillsammans med Naruto och Dragonball skulle jag nog säga att One piece är den mest kända mangan ute. Det finns ca sjuttioelvatusenmiljarder volymer ute och när jag såg den första inne på Myrorna av alla ställen (hittar aldrig grafiska romaner och mangor på Myrorna) kunde jag inte låta bli att köpa den. One piece handlar om pirater och första volymen är egentligen bara en väldigt kort introduktion. Ärligt talat föll jag inte riktigt och jag tyckte bara den var lite halvkul och konstig (och inte konstig på ett bra sätt). Jag tror jag skulle tyckt mycket om den när jag var yngre men nu kändes den inte riktigt rätt. För en så pass lång serie känner jag inte riktigt att det är värt att lägga ner 75 miljoner timmar på att läsa alla volymer när det finnas annan manga där ute som har både färre volymer och bättre story.
 
 
 

Book haul - do they never stop?

Kategori: Lånat, köpt eller fått

 
 
       
 
Jag är tillbaka efter min lilla resa till sommarstället i Kalmar och det är fortfarande tre hela veckor kvar till sommaren börjar. Underbart! Jag fick läst en hel del och jag har även skaffat hem lite böcker (märker att jag bara postat book hauls på senaste tiden fast jag har läst massor... hehe...). Här är de!
 

Jellicoe road av Melina Marchetta
I början av juli fick jag mitt gymnaisebesked som berättade att jag kommit in på det jag ville och mormor var så gullig att hon köpte en bok till mig i present (ingen hade väl direkt trott att jag inte skulle komma in på den utbildningen men ja, jag klagar inte på presenter). Jag blev extremt överraskad och glad för jag har velat läsa den här så otroligt länge och den var både på engelska och inbunden i det här supergulliga och fina omslag. Jag har varit sugen på en riktigt bra contemporarybok ett bra tag så det ska bli grymt kul att se om jag älskar den lika mycket som alla andra.
 
 
The loners (Quarantine #1) av Lex Thomas
High five för att knappt veta någonting om boken man köper! I Kalmar gick jag givetvis in på Dillbergs som är en av mina favoritbokhandlar. Så fin och mysig och deras sci-fi och fantasyhylla är underbar! Där köpte jag två böcker och den här är den första av dem. Jag såg jessethereader på Youtube snacka lite om den och han sa att den var bra så ja, "why not?", tänkte jag och köpte den (med mammas pengar >:) ). Tror det är en slags apokalyptisk historia som utspelar sig på en skola, spännande!
 
 
The demon king (The seven realm #1) av Cinda Williams Chima
Den andra boken jag köpte på Dillbergs är en liten kul historia. Jag har nämligen varit smått besatt av den relativt nya booktubern Regan från peruseproject (kolla på henne, hon äger!) och hon har pratat en del om den här serien och har sagt att den inte är så känd men väldigt, väldigt bra. Så när jag såg den för ett helt okej pris blev jag direkt sugen och köpte den. Första delen i en episk fantasy- serie för ungdomar - sounds great to me!
 

Death note volym 1 - Boredom
Snacka om att jag blev glad när jag såg att den här fanns inne på biblan idag! Jag hoppade nästan till av glädje för jag har hört så GALET mycket bra om den här serien. Det ska tydligen vara en ganska mörk men väldigt spännande mangaserie och det låter precis som min grej. SÅ TAGGAD!
 
 
Ghost World av Daniel Clowes
Inne på biblan hittade jag även den här! Ingen i den svenska bokbloggssfären kan väl ha undgått att Tessan från Tessans bokblogg avgudar det här seriealbumet och jag har varit väldigt sugen på att kolla in det här, särskilt eftersom alla andra säger att det är jätteskumt, haha. Ska bli kul att bilda min egen uppfattning!
 
 
 
otroligt snygg
Matilda av Roald Dahl
Jag glömde att inkludera den här när jag fotade förut men på grund av min klantiga mamma så fick jag den här. Jag hade tänkt att ge Matilda-boken och filmen till min lillasyster i födelsedagspresent men mamma beställde boken på engelska... suck... Men aja, kul för mig för nu kan jag läsa om den på engelska. Jag var lite smått besatt av Roald Dahls böcker när jag var liten och läste nästan alla som fanns på svenska och Matilda var en av favoriterna. Supersöt! ♥
 
 
Det var allt jag hade att bjuda på för den här gången. Berätta gärna om ni har läst någon av dessa böcker och vad ni tyckte om de! Ha det gött!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

JAG GJORDE DET!!!

Kategori: Bokprat

JAG HAR LÄST UT A GAME OF THRONES!!!!!

GIGANTISK book haul - del 2

Kategori: Lånat, köpt eller fått

Här har ni den andra och sista delen av min GIGANTISKA book haul. Denna gången visar jag alla böcker jag köpte i England i en annan väldigt  lång video. Enjoy!
 
 
 
Läs något av det här och vad tyckte ni i så fall? Ha en toppenbra fredag! :)
 

On the road again

Kategori: Bokprat

Så då var det dags att fara och flänga igen. Den här gången blir det en halv vecka på ett litet vandrarhem eller nåt i Kalmar för att senare ta den årliga trippen till sommarstället som släkten delar utanför Kalmar i en vecka. Så ni som kan matte förstår att jag ska vara borta i en och en halv vecka och jag kommer hem på nästa söndag. Jag har tidsinställt andra delen i min book haul och jag kanske skriver något från mobilen men nu vet ni i alla fall varför det är lite tyst här ett tag.

Ni är säkert galet sugna på att se vilka böcker jag ska ha med mig till Kalmar! Inte? Nehe, men nu får ni se dem ändå! Det är lite väl ambitöst många böcker och jag lär nog inte läsa ut alla men bättre för många än för få!

The books:

A game of thrones
Nu är jag ungefär halvvägs in och jisses vad bra den är. Den kommer definitivt bli utläst under resan och då ska jag fira med champagne och praliner (eller ja, snarare festis och några omogna hallon...)

Divergent
Japp, japp, japp. Jag ska äntligen ÄNTLIGEN läsa universums mest hypade ungdomsbok. Excited? Som fan och jag tror jag kommer att flyga igenom
den och förhoppningsvis bli lika kär som resten av er!

1984
Vad är sommaren utan en klassiker? Förra året läste jag Jane Eyre och älskade den till döds och jag tror 1984 kan vara minst lika fantastisk!

De två tornen
För två år sedan läste jag första boken under min Kalmar-vistelse så nu tycker jag minsann att det är dags att plocka upp nummer två, särskilt då ettan var så bra! Episk fantasy är sommarläsning för mig!

Storm över Frankrike
Sist men inte minst har vi en bok till min bokcirkel. Vi gör en lite "systrar i jeans" och skickar runt böcker från olika genres till varandra tillsammans med vårt omdöme och lite om vad vi har hittat på. Det här är boken som representerar den historiska romanen och även fast det kanske inte riktigt passar in på temat så är jag riktigt taggad. Det var ett tag sen jag läste något liknade så det ska bli riktigt spännande!

Ha det så bra nu så ses vi snart! :)

GIGANTISK book haul - del 1

Kategori: Lånat, köpt eller fått

Sååå... under tiden som jag var frånvarande från min kära dator gjorde olika saker att jag skaffade på mig en väldigt stor hög nya böcker. Se videon för att se vad jag köpte, del två kommer förhoppningsvis upp snart! :)
 
 
 
 Hehe, jag har verkligen universums sämsta kvalité på de här videosarna...  

We'll always have Paris

Kategori: Filmrecensioner

 Casablanca är en av de riktigt stora filmklassikerna som  man "måste" ha sett innan man dör. Själv såg jag den för första gången för några dagar sedan hos min kära mormor med höga förväntningar. Och jag blev verkligen inte besviken...
 
 
Titel: Casablanca
Regi: Michael Curtiz
Manus: Julius J Epstein, Philip G. Epstein och Howard Koch med lite andra människor
Skådespelare: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid m.fl.
År: 1942
Speltid: 1 h 42 min
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Handling: Casablanca utspelar sig i Casablanca (say what?!) under ungefär samma tid som den kom ut. Andra världskriget är i brinnande läge och vår berättelse handlar om Rick Blaine som äger en fin bar i Casablanca. Han vill helst av allt hålla sig ute från kriget så gott som han kan. Men problemen uppstår när han träffar sin gamla kärlek Ilsa Lund som är gift med den politiskt aktiva Victor Laszio som är mycket eftertraktad av nazisterna.
 
Filmen är spännande från första minuten och det tog ett tag innan jag fattade vad den egentligen handlade om. Men när man väl börjat få lite kläm på vem som är vem och vilka relationer de har till varandra gick de utmärkt att hänga med i handlingen. Jag uppskattar verkligen filmer när man inte riktigt förstår poängen med den förrän i allra sista minuten då filmen är slut. Casablanca har en fenomenal uppbyggnad. Man får veta mer och mer om Rick och Ilsas förflutna samtidigt som dramat byggs upp i området.
 
På bara 1 timme och 42 minuter hinner man känna nästinill alla känslor en människa kan känna. Det är romantik, spänning, sorgligheter, vemod, ilska, frihetskänsla och till och med lite humor. Den blir aldrig tråkig trots att den har några år på nacken och den har någon slags tidlöshet över sig som så få fiktiva verk lyckas med. Något som jag blev positivt överraskad över är att den är lite "konstig". De flesta riktigt stora filmklassiker jag har sett brukar ha en ganska simpel handling som talar till en stor publik och det har väl i och för sig den här filmen med men det finns en djup och lite vedmodig känsla som sällan finner sig i publikfavoriterna. Det är i alla fall vad jag har upptäckt. Mycket hänger på slutet som är ganska oväntat och ovanligt men helt i min smak!
 
 
 
Karaktärer och skådespelarinsatser: Rick Blaine är en helt fantastisk karaktär! Man vet aldrig riktigt vart man har honom men det är det som gör honom så intressant. Han försöker hålla sig undan från allt som har med krig att göra men det blir allt svårare för honom under filmens gång. Han ger inte ett så väldigt sympatisk intryck i början men växer så mycket som karaktär ju mer man lär känna honom. Jag älskade verkligen hans karaktär och jag tror att jag kommer behöva se filmen flera gånger för att verkligen förstå mig på honom.
 
Ilsa var lite knepig men ändå väldigt lätt att sympatisera med och jag kunde definitivt förstå henne utifrån hennes situation. Hon gick igenom tuffa saker och det var väldigt intressant att se kontrasten mellan hennes lite osäkra och försiktiga karaktär till hennes man Victors extremt frispråkiga och färgstarka karaktär. Jag tycker det är väldigt coolt att den här filmen är så pass anti-nazistisk när den kom 1942, mitt under alltihop. Amerikansk i och för sig men det var ändå rätt häftigt att de gjorde det och att den blev en sådan succé.
 
Skådespelarna var helt perfekta och varenda roll fick utrymme med hjälp av dem. Jag har faktiskt aldrig sett något med Ingrid Bergman innan så det var väldigt intressant och jag förstår verkligen varför hon blev så älskad. Hon är full av energi och förmedlar känslorna perfekt. Och hon var verkligen sjukt vacker på den tiden!
 
 
Tekniska saker: Jag har en crush på svart-vita filmer bara för att de är så vackra och ja, vad mer kan man säga. Vackert, snyggt och sparsamt. Eftersom de inte finns så mycket action eller sånt så känns den inte så gammal som den faktiskt är som vissa mer actionfyllda filmer kan göra när de fått några år på nacken. Skulle man filmat den här filmen nu skulle det inte sett totalt annorlunda ut.
 
En grej som Casablanca är känd för förutom allt jag redan har nämt är Humphrey Bogarts lilla rock som gjorde Burberry-rocken trendig och idag är det ett av världens mest kända och klassiska plagg och vill man ha en äkta får man se till att ha mycket pengar i plånboken. Överlag innehåller filmen extremt snygga kläder t.ex. Ingrid Bergmans outfit där uppe. Gah, jag svimmar så snyggt!
 
Betyg: Jag blev totalt tagen av den här filmen och älskade varenda minut av den. Jag tror att det här kommer vara en film som jag ser om flera gånger och jag tror folk i alla åldrar kommer att kunna njuta av den i en lång tid framöver för det är en helt fantastisk. Det är inte ofta jag ger betyget 5/5 till en film men Casablanca är helt klart värd det! En ny favorit hos mig och jag tycker att alla borde ge den en chans!
 
 
 

Filmrecensioner A-Ö

Kategori: Filmrecensioner A-Ö

Jag hade tänkt att börja skriva fler filmrecensioner och även på såna filmer som inte är filmatiseringar av böcker så därför tänkte jag göra en likadan lista som jag har för alla mina bokrecensioner till filmrecensioner. Hitills är det inte så många men förhoppningsvis kommer det fyllas på med tiden :) Jag har även några få recensioner på tv-serie säsonger här, borde göra de oftare! Filmerna är sorterade efter titels namn enligt alfabetisk ordning så det ska bli lätt att hitta (och de titlar om börjar med The är sorterade på T) ♥= jag älskar, filmer och tv-serier som har fått 4.5 och 5 i betyg


  Ja, ganska få än så länge men det kommer! Ska försöka recensera så många filmer och tv-serie som möjligt för det är enligt mig väldigt skojigt att läsa :)

Stress och press - när läsningen blir ett tvång

Kategori: Tankar

När man spenderar stor del av sin fritid med att skriva långa och genomtänkta recensioner på böcker man har läst är det ett tecken på att det är något man verkligen brinner för. För många är tanken om att göra något sådant "för skoj skull" helt otänkbar. Jag älskar att läsa och jag älskar att uttrycka mig och att skriva recensioner på böcker, filmer och annat är ett rent nöje för mig, precis som för de flesta av er andra också. Men det har sina nackdelar också. På min blogg är jag ungefär 0% professionell. Jag har ingen struktur på vad jag skriver, jag läser alla typer av böcker och vet oftast inte alls vad det är jag kommer att skriva förrän inlägget är postat. Men ändå finns den där gnagande lilla rösten i huvudet som vill ha mer. "Men herregud Ebba, tre böcker i september, det är ju ingenting!". Jag tänker ofta att borde läsa istället fastän det jag egentligen mest vill just då är att ligga i soffan och titta på någon spännande tv-serie.
 
Eftersom jag, en 0% professionell svensk 16-åring känner läspress ibland kan jag bara tänka hur de är för andra. Jag når inte ut till särskilt många personer och jag har aldrig saker jag "måste" läsa, om man bortser från skolan. Ärligt talat förstår jag inte hur vissa klarar av att alltid behöva läsa massor av recensionsexemplar, förhandsexemplar och allt vad det heter. Även fast jag känner en viss press att läsa vissa böcker väljer jag aldrig saker jag inte tror att jag skulle tycka om. Många säger att de vill jobba med böcker i framtiden men jag skulle aldrig klara av det för det skulle klara av det. När något blir ett måste förlorar det på ett sätt det roliga och spännande i det och kvar blir man bara med massor av stress.
 
Så man blir pressad och stressad att läsa mycket, bland bokbloggar. En annan sak som jag tror kväver läsglädjen för många är tanken om att man "måste" läsa vissa böcker och den tror jag alla entusiastiska läsare känner då och då. Det kan röra sig om att läsa världens 30 mest älskade klassiker, alla böcker i en skitlång serie trots att de två första var lite halvbra eller alla de där superhajpade böckerna. Det är ganska sjukt egentligen, varför ska man spendera flera timmar på något man inte ens tycker är kul eller bra? Klassiker är nog de vanligaste att känna press över och självklart är de bra att läsa. De har ofta format kulturen, varit banbrytande (jag har alltid tänkt att det heter barnbrytande men det låter ju lite väl groteskt...) och älskat av så otroligt många människor. Men klassiker är precis som vilka typer av böcker som helst, vissa älskar man och vissa hatar man. Vissa böcker överraskad men jag tycker det är ganska dumt att försöka läsa en 1500 sidor lång bok som inte ens är bra bara för att man känner att man är tvungen att göra det. Men ändå är det precis så jag gör. Varenda dag.
 
 
En bok som jag däremot verkligen, verkligen vill läsa
Pressen finns där.
Läs mer! Läs bättre litteratur! Läs oftare! Och fy fan Ebba, lägg ner den där rymdskiten och plocka upp lite riktigt litteratur!
Det är inte något krav från någon annan.
Bara jag.
Och jag vill inte att det ska vara så så jag gjorde en liten lista på vad jag borde göra istället för att tänka på att jag borde avsluta min nuvarande bok innan onsdag.
 
 
1. Läsa ett antal mellan 0-999 böcker per månad
Ärligt talat: det spelar ingen roll om jag totalt skiter i läsningen i 3 månader. Jag ska läsa när jag själv känner för det och är det så att jag heller sitter och glor i taket i tre timmar så må det så bli!
 
2. Läsa ALLT!
Mitt läslejon innan mig mår som allra bäst om hon får läsa alla sorters böcker. Klassiker, spänning, fantasy, vardagsskildringar... Ingen bok är för snobbig eller för pinsam för att läsa!
 
3. Sluta göra TBR's
TBR= to be read och jag hatar det av hela mitt hjärta! Jag har i flera månader tänkt ut ungefär vad jag ska läsa och ofta blir det väldigt bra blandningar men jag vill vara spontan i min läsning! Känner jag för att plocka upp tre ryska klassiker efter varandra ska jag göra det precis som om jag känner för att spendera två månader med att läsa om alla Harry Potter- böckerna. Jag vill bli vild och galen i min läsning och nu kan ingen kan stoppa mig!

Lite konstigt inlägg, hehe, jag är lite rostig efter att ha varit borta ett tag på det här men diskussionsinlägg (sen när är dina diskussionsinlägg struktuerade Ebba?). Men jag tror ni fattade poängen även fast jag uttrycker mig lite flummigt ibland, haha.
 
♥ Känner du press att läsa ett visst antal böcker eller vissa särskilda böcker?
♥ Har bokbloggandet förändrat din syn på läsningen?
 
Släng gärna in en kommentar för jag är nyfiken på hur ni ser på saken!
 
 

Månadens sammanfattning: Maj och juni 2013

Kategori: Sammanfattningar

Maj var så länge sen så här kommer lite snabbt om vad jag läste och såg!
 
Läst i maj 2013:
 
 
Antal lästa böcker: 5 stycken
 
Böcker på svenska: 2
Böcker på engelska: 3
 
Fristående böcker: 2
Böcker i en serie: 3
Påbörjade serier: Utvandrarna
Avslutade serier: -
 
Antal seriealbum/mangaböcker/grafiska romaner: 2
Vuxenromaner/Ungdomsromaner: 1/2
 
Klassiker: 1
Facklitterära böcker: 0
 
Titlar jag läste: (för recensioner gå till kategorin "Recensioner A-Ö" så finns det länkar)
Scarlet (The Lunar Chronicles #2) - Marissa Meyer
Mother come home - Paul Hornschemier [RECENSION KOMMER]
Utvandrarna (Utvandrarna #1) - Vilhelm Moberg
The scorch trials (The maze runner #2) - James Dashner [RECENSION KOMMER]
Hundra procent fett - Liv Strömquist [RECENSION KOMMER]
 
Två uppföljare och en fet klassiker, jag är helt klart nöjd!
 
 
Filmer:
En oväntaad vänskap [4/5]
Searching for sugar man [5/5] SÅ JÄKLA BRA!!!
La vie en rose [4.5/5]
Franska nerver [2/5]
The great Gatsby [3.5/5]
Ocean's eleven [2.5/5]
 
JUNI:
 
 
 
Antal lästa böcker: 11 stycken
 
Böcker på svenska: 4
Böcker på engelska: 7
 
Fristående böcker (räknar Hogwarts library- böckerna här): 6
Böcker i en serie: 5
Påbörjade serier: 0. Woho, duktig flicka!
Avslutade serier: The maze runner
 
Antal seriealbum/mangaböcker/grafiska romaner: 1 manga
 
Klassiker: 1 - woho! Tror min klassikerutmaning är klar nu om jag inte tänker fel!
Facklitterära böcker: 1 - woho!
 
Juni var en grym månad för mig och jag läste så många bra böcker! Har ni läst någon av dessa och vad tyckte ni? :)
 
 
 
 

I'M BACK!!!

Kategori: Personligt

 
Wooooohooo!!! Ebba är tillbaka, som vi har längtat! Äntligen, äntligen, äntligen! Våra liv har äntigen fått mening igen! Tjooooohooo!!! Okej, okej inte överdriva nu lille vän men det är sant - jag är tillbaka och nu fan menar jag det! Jag hade trott att min dator skulle fixa sig lite av sig själv men nej, det hände inte men nu har den varit inne hos några proffs så nu är allt fixat och klart! Äntligen kommer jag kunna skriva inlägg som vanligt igen och jag har så mycket kul att skriva om! För ca två veckor sedan var jag i England tillsammans med min kära vän och det var vansinnigt underbart. Shopping, några museébesök, mysiga luncher och prommender i London kunde knappast bli fel.
 
Le Big Ben
 
I alla fall - jag har en jädrans massor att fixa och jag skulle med gläjde veta vad ni är mest sugna på och vad jag har missat. Har ni taggat mig i något som jag inte vet om? Vill ni veta lite mer i detalj vad jag gjorde i London? Lite filmrecensioner kanske? (för jag har sett en del bra filmer!). Vad som helst! Här är i alla fall en lista på det jag hade tänkt att göra!
 
Bokrecensioner
Eftersom jag recenserar alla böcker jag läser behöver jag skriva om:
 
- Mother, come home av Paul Hornschemeier. En rörande grafisk roman
- The Scorch trials av James Dashner. Andra delen i den spännande Maze runner- trilogin
- The death cure av James Dasnher. Sista delen i Maze runner- trilogin
- The kill order av James Dashner. En prequel till The maze runner
- Hundra procent fett av Liv Strömquist. Underhållande samhällskritiskt seriealbum
- Fantastic beasts and where to find them av J.K. Rowling. Om olika små varelser i Harry Potters värld
- Quidditch through the ages av J.K. Rowling. En bok om historien om Quidditch...
- The tales of Beedle the bard av J.K. Rowling. Ni vet nog vad det är...
- Första delen i One piece av Eiichiro Oda. Manga!
- Ready player one av Ernest Cline. SKITBRA, SKITCOOL OCH SKITGRYM sci-fi bok som ALLA borde läsa!
- Elsa Billgrens vintage av Elsa Billgren. En bok om gamla kläder...
- City of Glass av Cassandra Clare. Tredje delen i The mortal instruments
- Baron Münchhausens märkvärdiga äventyr till lands och vatten. Mycket skum klassiker...
- Mörkret av Angie Sage. Sjätte delen i Septimus Heap serien
 
Okej... det är en del recensioner men jag kanske slår ihop några för alla kommer jag knappt ihåg. Vi får se men som sagt, säg till om det är någon ni är extra sugna på att höra mina tankar om!
 
Taggar
Sommar-taggen eller något sånt
Mash (filmade videon idag, totalt oförbered och jag låter lite som att jag kör på kaffe+knark dieten eller nåt men jaja, bättre det än att somna under videon!)
 
Någon om har taggat mig i något annat?
 
Roliga random saker
2 GIGANTISKA book hauls (filmade, ska bara redigera sen ska det upp! Jag har SJUKT mycket nya böcker)
Sammanfattning för maj och juni (ska ev. filma junis om jag får tid vi får se! Förhoppningsvis kommer de upp imorgon!)
 
Sedan har jag massor spännande diskussionsidéer och annat mysigt som kommer upp när jag känner för det, precis som vanligt. Tack för att ni inte övergav mig även fast jag var död i typ två månader men nu är jag tillbaka och inget kan stoppa mig! (BABABABAM!)
 
 
Tillfällig läsning: A game of thrones av George R.R. Martin. Jag är ca 230 sidor in i denna jätte men så JÄKLA bra den är! Wow, jag älskar den!
Tillfällig känsla: Lycka för min dator är tillbaka! Det är lycka när den är som bäst, hahaha!
Tillfällig obession: Youtube. Ni anar inte hur mycket jag har kollat på Youtube på den senaste tiden. Booktubers för det mesta men även andra roliga människor. Borde kanske göra något inlägg när jag rekommenderar mina favoriter?
Tillfällig syssla: Väntar på att min brorsa ska sticka till sin träning så jag kan filma en till flummig video. Ikväll är vi ensamma hemma vilket är lika med lyxig middag och de två sista avsnitten av Doctor Who på säsong 6. Spännande, spännade! Har tyckt säsong 6 har varit lite sådär men nu i slutet har det bättrat på sig och jag ser framemot att se hur trådarna knyts ihop!
 
 
PUSS OCH KRAM ALLIHOPA! DET ÄR SÅ HÄRLIGT ATT VARA TILLBAKA! ♥