iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

Happy Halloween!

Kategori: Personligt

Nu är jag redo för Halloweenfest hos min kära vän. I år fick det bli en fransk mimare typ, hehe ville ha något lite annorlunda. Haha, älskar att klä ut mig, alla fester borde vara maskerader! Hur firar ni ikväll? ^^

Askungen, Askungen, Askungen, Askungen....

Kategori: Bokrecensioner

Titel: Askungens syster och andra sedelärande berättelser
Författare: Joanna Rubin Dranger (fett coolt namn!)
Sidor: - (stod inte och jag är inte dirket den som räknar, haha)
Genre: Grafisk roman/seriealbum (typ en kombo), fairytale retelling (typ lite), feminism, humor
 
Det här faktiskt det första seriealbumet/grafiska romanen jag läser ut. Det är en samling olika små serier och jag kan väl säga att nästan alla är baserade på Askungen. Askungen hit och Askungen dit, nej, jag tröttnar tyvärr. Budskapen var så övertydliga att jag ibland bara satt och suckade och önskade att något kul skulle hända men nej. Eller jo, lite små fniss var det väl ändå ibland men jag hade hoppats på mer, det är helt klart.
 
Tecknarstilen är jättesnygg enligt mig, jag är väldigt förtjust i bilder som är odetaljerade och "hårda" (haha, lite svårt att beskriva). Kolla på bilden så kanske ni fattar:
Men tyvärr så brister handlingen. Det är för tråkigt, för övertydligt och ALLDELES FÖR MYCKET ASKUNGEN! Det är seriöst tre av kanske fem historier som handlar om Askungen på något sätt! Joanna Rubin Dranger är definitivt en bra tecknare men nej, det här albumet föll mig inte riktigt i smaken. Det var dock kul med något tecknat och snabbläst och jag ska helt klart läsa andra seriealbum/grafiska romaner i framtiden (om det är någon som läst den här, vad är det för något? haha). Förhoppningsvis hittar jag något som jag verkligen gillar, någon som har några tips? ^^
 

Jag berättar sagor. Tro mig.

Kategori: Bokrecensioner

(hittade inte rätt omslag men ja...)
Titel: Passionen
Författare: Jeanette Winterson
Sidor: 224
Genre: Vuxenböcker, kärlek, udda, historia
(och ja, jag lyckas visst få en dator, haha)
 
Beskrivning från Boktipset (japp jag är lat):
Mitt i den ryska vintern möts Napoleons unge kycklingkock Henri och den venetianska croupiern Villanelle. Tillsammans flyr de kriget för drömmarnas stad Venedig. Henri är en pojke med ett alldeles för stort hjärta och han förälskar sig handlöst i den märkliga Villanelle, som i sin tur har fått sitt hjärta stulet och undangömt i en glasburk i en garderob. Gränsen mellan saga och verklighet är utsuddad och passion i olika former genomsyrar berättelsen.
 
Herre min skapare, jag är kär! Vissa böcker har en effekt på mig som gör att hela min litterära värld förändras och vidgas. Det här är en sån bok. En som får en att börja sjunga: "Where have you been all my life?" mellan sidorna. Okej, jag kanske överdriver lite men den här boken fick mig att upptäcka något jag aldrig kännt förut i litterturen. Vad det är? Jag vet inte riktigt men det är något med Winterson som får mig bli helt galen!
 
Okej, lugna ner dig Ebba. Nu tar vi det här från början. Handlingen är inte så innehållsrik. Sanningen är att det inte händer så mycket i hela boken. Det är mycket beskrivet och en actiongrad på typ noll men det är alldeles... alldeles underbart! Ändå är handlingen fantastisk! Den är så perfekt och jag älskar den "omöjliga kärleken" för den här gången är den verkligen verkligen omöjlig och det slutar totalt oväntat (jag vill inte spoila, men gud, vilket underbart slut!). Villanelle är typ den coolaste karaktären någonsin. Jag menar en kvinna på den tiden (eller ja, den är ju påhittad men ändå) som klär ut sig till man, spelar kortspel och hånglar med överklassdamer, hur kan man inte älska henne? Henri är också riktigt välbeskriven och han är så speciell. Jag har aldrig stött på någon liknande karaktär vilket är ett stort plus.
 
Men bokens absolut bästa del är självklart: SPRÅKET!!! Herrejösses, det är så fint, poetiskt, djupt, beskrivet och ack så underbart. Jeanette Winterson vet sannerligen hur man skriver och jag skulle kunna plocka en miljon citat från den och bara kasta över er. De återuppkommande meningarna (som den i rubriken där uppe) höjer boken något enormt och... jag vet inte vad jag ska säga. Passionen är en av de bästa böcker jag någonsin läst och jag ska definitivt läsa mer av Winterson.
 
Trots att jag nu hyllat den här boken till höjderna så måste jag påpeka: Den här boken passar inte alla (tyvärr). Den är djup, konstig och med mycket tänkande i så jag skulle inte rekommendera den till dig som gillar lättsamma ungdomsböcker eller chick-lit. Men för dig som är som jag och älskar annorlunda böcker med ett fantastisk språk så säger jag bara: LÄS!!!
 
 
 

Gaaah!!!

Kategori: Övrigt

Har precis varit inne på Hjärta till Hjärta och shoppat några böcker (jag är hopplös). Jag hittade särskilt en som jag typ skrek av lyckan när jag såg. Ni får se i min lilla book haul som jag förmodligen ska filma på torsdag (om jag lyckas bli ensam hemma alltså).

Annars så är det lite svårt att skriva det jag vill idag (p.g.a. bristen på dator, haha) men imorgon lovar jag att det kommer massa sköjiga grejer. ^^ Ha det bra!

Just nu

Kategori: Övrigt

Just nu läser jag den underbara boken City of Ashes av Cassandra Clare och är i mitten där twisten avslöjats (ni som har läst den fattar). Det hade jag aldrig kunnat gissa! Jag håller även på med Historien av Elsa Morante vilket går sååååå seeeegt! Men jag läser den för skolan så det ska minsann gå (är på sida 200 av 650 -.-' suck...). Igår kollade jag på mitt kära favoritprogram Babel (Japp, jag är nördig) och blev grymt intresserad av att läsa något av John Irving. Någon som har läst?

Ikväll blir det finmiddag med mormor
och morfar (det är därför jag försöker blogga från mobilen, går sådär haha) och imorgon åker vi in till stan för att gå på second hand och kolla efter... wait for it... böcker! Ja, jag är lite knäpp. Jag tror jag kommer göra en liten book haul senare i veckan med alla böcker jag köpt/fått den senaste tiden (det är en del, haha!) bara för att jag själv tycker det är så sjukt kul att kolla på. ^^ Hoppas ni har en bra kväll!

Dagen då allt förändrades

Kategori: Bokrecensioner

Titel: En bit av mig fattas
Författare: David Levithan
Sidor: 191
Genre: Vänskap, historia (eller ja, historia och historia men nu räknas den som det!), ungdomsbok
 
Det är en alldeles vanlig morgon för tre tonåringar i New York. Claire är i skolan, Jasper ligger och sover och Peter skolkar. Men det är ingen vanlig dag. Det är den 11 september 2001.
 
Oj vilken utförlig beskrivning av den här boken *ironi*! Nej men det var ett tag sedan jag läste ut den här boken så minnet är inte jättefärskt. Anledningen till att jag plockade upp den här boken på bibblan var inte så konstig. Jag älskar David Levithan som författare och jag älskar att läsa om historiska händelser. Det har konstigt nog inte kommit så många 9/11 skildringar (i alla fall inte översatta) så den här boken kändes som ett måste och jag ångrar inte att jag tog upp den.
 
Handlingen är så simpel men så vacker på något vis. Det händer egentligen inte jättemycket på de få sidorna utan man får istället följa de tre huvudkaraktärernas tankar och känslor vilket jag alltid uppskattar. Den handlar även mycket om vänskap och en liten gnutta kärlek på äkta Levithan vis vilket jag älskar. Han är seriöst ett geni! Språket är helt underbart och jag njuter av att bläddra mellan sidorna. Men (för det finns faktiskt ett men!), jag skulle gärna sett att boken var lite längre för det blev så himla ruschat på slutet. Men det är en perfekt bok för dig som vill ha något kort men ändå känslosamt.
 
Jag älskar karaktärerna (särsklit Jasper, hur underbar som helst!) och de känns väldigt realistiska. Jag gillar också hur Levithan inte stödjer "the revenge" mot Afghanistan om ni fattar vad jag menar som många amerikaner ofta gör. Jag personligen tycker det är skitidiotiskt att förklara krig mot ett helt land bara för vad en liten grupp människor har gjort men det är ju bara min åskit (och tydligen Levithans också).
 
Som vanligt namedroppas massor av band och artister (vilket språk jag har, haha) och han väver snyggt in den nästan obligatoriska HBTQ- delen på sitt vanliga vis. Så om du gillar Levithan (eller annars också) så tycker jag definitivt att du ska plocka upp den här boken även fast jag gillar Ibland bara måste man och Den andre Will Grayson (som han skrivit ihop med John Green) ännu lite bättre. Eller ja, läs allihop! Jag ser framemot att läsa ännu mer av honom för han tillhör helt klart gruppen med mina favoritförfattare.
 
 
 

Vad var det som hände egentligen?

Kategori: Bokrecensioner

Titel: The unbecoming of Mara Dyer
Författare: Michelle Hodkin
Sidor: 456
 
När Mara Dyer vaknar upp på sjukhuset minns hon ingenting om vad som har hänt. Hennes bästa vän och hennes pojkvän är båda döda och hon har ingen aning om varför. Varför klarade hon sig? Mara och hennes familj flyttar till en ny stad men inget kan någonsin bli som förr. För vad händer när man börjar se saker som ingen annan ser? Och mitt i all röra blir kär?
 
Jag hade verkligen inte planerat att läsa The unbecoming of Mara Dyer men så stod den där på Stadsbiblioteket och skrek: Läs mig! Läs mig! Vad kunde jag göra liksom? Boken har trots allt blivit hyllad av hur många bokbloggare som helst.
 
Hela konceptet är hur coolt som helst. Man visste aldrig riktigt vad som hände i Maras huvud och vad som var på riktigt vilket jag älskade. Hela den psykologiska delen var definitivt det bästa med boken. Hela första delen satt jag fastklistrad framför boken men sedan tycker jag tyvärr att den tappar lite. Jag hatade tjafset mellan Mara och Anna, vad var grejen med det liksom? Är folk verkligen sådär korkade? Det kändes bara som en väldigt dålig high school- film. Kärleksbiten var också liiiiite för mycket för min smak, den tog över alldeles för mycket under den senare delen av boken och suckade högt för mig själv ibland för att det var så larvigt.
 
Karaktärerna är faktiskt riktigt bra dock! Jag älskar att Mara är så sur hela tiden och egentligen ganska otrevlig men jag fattar inte varför det ska vara så "åh, förbjuden kärlek!". Bara för att nån har ett "dåligt rykte" är det väl inte så att jorden gå under? Eller? Noah gillade jag också mycket, tyckte dock att han blev lite väl perfekt på slutet. Det var mycket roligare i början, haha. Men min favoritkaraktär var ändå Jamie (eller hette han ens så, haha?). Så himla gullig, jag hoppas att man får se mer av honom i nästa bok!
 
Kort sagt: Den här boken är definitivt läsvärd och bra men ingen favorit precis. Jag rekommenderar den till dig som gillar mystik och typiska YA- böcker för det här är en snygg blandnig. Om jag hittar uppföljaren på bibblan ska jag garanterat läsa den för den slutade i en riktig cliffhanger.
 
PS! Älskar omslaget, tycker det är sjukt coolt! ^^
 

Vem är jag?

Kategori: Personligt

VARNING FÖR LÅNGT INLÄGG, HAHA!
Jag är en drömmande, smågalen, feministisk, kulturnördande tjej på 15 år som oftast ändå mår rätt så bra.
 
Mitt läsintresse kom rätt sent men när jag väl började var jag besatt. Nu förtiden kan jag gå runt och drömma om böcker jag ska läsa under lektionerna och studsa runt på rosa moln när jag håller en ny bok i min hand. Jag har egentligen inte tillräckligt med lästid för att ha en bokblogg men jag kommer blanda med en massa annat för att hålla bloggen relativt uppdaterad. Problemt med min läsning är att jag vill läsa ALLT! Jag läser allt jag kommer över och är inte rädd för att kasta mig över en utmaning. Men även fast jag läser allt så föredrar jag ändå djupa tragiska och gärna poetiska böcker (till skillnad från andra normala 15-åringar, haha) vilket gör att jag HATAR (eller okej kanske inte hatar men... helst undviker) chic-lit och sliskig feel-good. Men självklart finns det även böcker där som har förvånat mig. Några av mina favoritböcker är Flyga drake (Khaled Hosseini), Sofies värld (Jostein Gaarder), Momo eller kampen om tiden (Micheal Ende), Det händer nu (Sofia Nordin), Engelsfors-triologin (Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, can't wait for Nyckeln!!!), Passionen (Jeanette Winterson), Simon och ekarna (Marianne Fredriksson) Ibland bara måste man (David Levithan), Jane Eyre (Charlotte Brontë) och självklart vår allas vän Harry Potter! Jag har säkert glömt tusen men det här alla jag kom på för stunden, haha.
 
My heroes! (bild från Google)
 
Jag älskar film men problemt är att jag kan var så sjukt kritisk ibland att det nästan är löjligt. Jag hatar nästan alla romantiska komedier (eller ja, komedier i allmänhet, haha), actionfilmer (men är de smarta är jag nöjd) och animerad familjeskit. Ja, tyvärr. Jag är dock mycket förtjust i musikaler (passar inte i min min image men vad gör man, haha?), djupa tragiska feel-bad filmer och stor del av vårt svenska utbud. Men en bra film är en bra film oavsett genre ;) Mina favoriter är Winter's bone, Hair, Hairspray, Ever after (jag vet inte varför, jag gillar den bara), Fisher's king, Simon och ekarna, Apflickorna, Nycklen till frihet, Amadeus och självklart min absoluta favoritfilm, alla kategorier FUCKING ÅMÅL! <3
Bästa Jennifer Lawrence i Winter's bone! Se den! <3
 
När det kommer till musik lyssnar jag på ALLT. Indie, skrikrock, folk, klassiska pop och rock låtar, elektronika (det är typ världens snyggaste ord!), det mesta från 80-talet, discomusik från senare 70-tal och ja... allt där i mellan! Det blir dock mycket svenskt, jag tycker många svenska artister har en känsla som många andra saknar. Så skriver jag egen musik också men det är en annan femma ^^ Några band och aritister i mitt hjärta:
The Sounds, P!nk, The Hives, Säkert!, Hello Saferide, Melissa Horn, Gypsy and the Cat, Jacob Hellman, Daft Punk, First aid kit, Mumford and Sons, Laleh, Dektektivbyrån, Marina and the Diamonds, Kent, Miss Li, Salem al Fakir och Movits! Jag har säkert glömt massor men det var några som jag lyssnar mycket på.
 
 
Jag själv då? Jag gillar att skriva låtar (går i musikklass ^^), dansa (street dance och balett) och hänga med i samhällets utveckling (vann DN:s nutidsorientering i mitt län om jag får skryta lite, wiii!!!). Cred till er som orkade läsa allt, haha! Hoppas ni finner denna lilla blogg måttligt intressant, ha en bra dag!
 

VA?! Vad gör ja nu?!

Kategori: Personligt

Hej allihopa! Nu har alltså även jag tagit steget och skapat min egen blogg. Det här kommer främst av allt vara en bokblogg men även en plats för film, musik och annat trevligt här i världen. Jag läser väl egentligen inte riktigt tillräckligt mycket för att ha en bokblogg men det har varit min lilla hemliga dröm ett tag nu så nu kör vi! Hoppas jag lyckas hålla på längre än en vecka i alla fall, haha.
En random svampbild bara för att, haha!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Övrigt

Mitt första inlägg.