iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

Kära författare där ute!

Kategori: Bokprat

Som läsare letare jag ständigt efter nya koncept och idéer som författare hittar på. I vuxenlitteraturen kan man hitta det mesta men vissa ämnen tycker jag att allt för få tar upp. Det är ju precis in den här åldern man behöver läsa om annat än den perfekta kärlekshistorien. Jag hade därför tänkt att sammanställa en liten lista på saker fler borde ta upp eller som jag helt enkelt är intresserad av. Jag slänger in lite awesome bilder för att det inte ska bli för deppigt, haha!
 
 
1. Självplågeri
Det må låta hemsk men det är något som det lider stor brist i ungdomslitteraturen. Det är så otroligt många ungdomar som faktiskt gör det på olika sätt även fast det kanske inte märks. Därför skulle jag se att några fler författare faktiskt vågade skiljdra de och inte vara rädda för att det ska låta äckligt eller så för det är det ju. Även få med att det inte är något man gör för uppmärksamhetens skull utan de ungdomar som skär sig (eller liknande) har allvarliga problem.
 
 
2. Transsexualitet
 Det finns säkert någonstans där ute men det borde släppas fler både för att få folk att känna igen sig och för att få andra att förstå. Även böcker där åtminnstone NÅGON karaktär är transsexuell kunde vara trevligt.
 
3. Knark (hehe, de här bilderna till ämnena är lite kul)
Japp, knark. Skriv om unga narkomaner författare! 99 % av alla ungdomsböcker innehåller någon form av alkohol eller tobak men det är få som skildar droger och särskilt när de är beroende, något som faktiskt drabbar många unga. Så skriv på författare där ute!
 
 
4. Homo- och bisexuallitet
Ja, jag vet det är inte brist på ungdomsböcker som har homosexuella förhållande men enligt mig kommer det ändå för få. Särskilt med osterotypiska karaktärer, speciellt för alla som är "emot" homosexuallitet så att de faktiskt ser att det inte alltid är så tydligt och att man inte kan dra alla över en kam. Det behöver bli mer neutralt, att man faktiskt inte klassar HBTQ som en genre och lägga in det i alla typer av böcker (Cassandra Clare är grym!). För erkänn att många böcker skulle bli betydligt mer intressanta då?
 
 
 5. Obotliga sjukdomar
De är alldeles för få böcker som skildrar ungdomar med sjukdomar där det faktiskt inte finns något hopp. Det måste inte vara så allvarliga, de behöver bara finnas där. Som en krydda till karaktären och handlingen som gör boken så mycket mer intressant. Så skulle det vara coolt om någon författare även skrev om allvarliga psykiska sjukdomar på riktigt, inte bara om en psycomördare.
 
Det var några saker jag tycker författarna där ute borde ta tag i. Håller ni med? Vad tycker ni behövs i ungdomslitteraturen eller finns det redan tillräckligt?
 
 
 

Kommentarer

  • Rebecca :) säger:

    Det finns aldrig för mycket men "intressanta" ämnen vore homofobi och självmord (det finns säkert massor men ändå):)

    Svar: Självmord finns det rätt många som skildrar men håller med om att det borde finnas fler! Har själv en cool bokidé med lite det temat faktiskt ;)
    Ebba

    2012-11-23 | 17:37:18
    Bloggadress: http://thequestionmark.blogg.se

Kommentera inlägget här: