iceandfire.blogg.se

Burned and frozen.

Första hjälpen mot de värsta (bok)sjukdomarna som finns

Kategori: Bokprat

 
Klassikofobi
Symtom: Du är vettskrämd för alla böcker som går under genren klassiker. Helst vill du inte läsa något över huvud taget som är skrivet före år 2000. Du ryser varenda gång någon nämner böcker som Stolthet och fördom, Jane Eyre eller Jorden runt på 80 dagar för klassiker är sega, tjocka och tråkiga!
Botemedel: Testa! Hur kan du veta att klassiker är så hemska om du aldrig provat att läsa någon?! Du måste lära dig att klassiker egentligen inte är en genre och det finns klassiker för alla tycken och smaker. Romantik, spänning, skräck eller historia? Det är bara att välja och vraka! Det kan dock vara en fördel att INTE läsa klassiker på orginalspråket eftersom nyöversättningarna ofta kan vara lättare att förstå men det varierar väldigt mycket från bok till bok. Något som också varierar är kvalitén, vissa är extermt sega och tråkiga medan andra kan vara hur bra som helst. Ta tag i en klassiker nu och inte imorgon!
 
Läsvacka
Symtom: Vi har alla varit där. Den tiden när vi inte ens kan kolla på en bok utan att må illa och inte ens en liten Kalle Anka- pocket kan få oss på gott humör. Det kan hålla på i allt från 2 dagar till ett halvår.
Botemedel: Satsa på ett säkert kort. Första Harry Potter boken tillsammans med en kopp varm choklad och din lurviga katt? Annars är seriealbum en bra grej att satsa på, snabblästa och oftast mycket underhållande. Om du är riktigt desperat kan det dock krävas tuffare metoder. En riktigt tuff läsvacka kan kräva att du köper/lånar hem lite nya spännande böcker du länge varit intresserad av för att se den där vackra ryggen i stå i bokhyllan och skrika ditt namn är svårt utan att plocka upp den.
 
Bekvämomani
Symtom: Du läser samma sak hela tiden. Dina kompisar tror att du hela tiden läser om samma bok hela tiden när du egentligen har en ny varje vecka. Det kan vara paranormal romance, deckare eller söta ungdomsböcker, det finns en viss typ av böcker som du bara läser. När du går runt på biblioteket frågar du direkt efter tips på liknande böcker och du skulle aldrig läsa något utanför din comfortzone.
Botemedel: Vad är du så rädd för? Det är omöjligt att bara tycka om en genre efter som det finns både bra och dåliga böcker i varenda genre. Gå till ditt närmaste bibliotek och plocka på dig tre böcker du aldrig skulle tänkt på innan men som ändå verkar ganska intressanta och läs! Jag slår vad om att du inte blir besviken. Tänk inte på om det är en tjock eller tunn bok eller om den är för ungdomar eller vuxna. Testa något nytt, oftast är det de böckerna som blir våra stora favoriter. De som verkligen chockade oss för att de var så bra. Håller ni inte med?
 
Utseendefixering
Symtom: Du går bara efter omslaget och bokens tjocklek. Allt som inte har ett perfekt omslag och ligger på under 300 sidor går inte att läsa. De är sega och tråkiga. Du läser aldrig baksidorna eftersom framsidan självklart säger allt om boken. Din bokhylla är extremt prydlig och välsorterad efter författerens efternamn och du låter inte någon ens röra din vackra skatter. När du läser bokbloggar läser du egentligen inte, du bara tittar på omslaget och bedömer boken efter det.
Botemedel: Det är faktiskt insidan som räknas även när det gäller böcker. Bara för att en bok är lite tjock eller ful betyder det inte att den är dålig. För visst finns din favoritbok i ganska fula upplagor också? Böcker är till för att läsas inte för att glo på (eller kanske lite glo också, haha). Testa och läsa en riktigt ful men hyllad bok och tänk efter om ditt tänkande verkligen var helt rätt.
 
Köpofreni
Symtom: Du köper otroligt mycket böcker. Via internet, fysiska bokhandlar, second hand butiker, farmor.... så länge boken sedan står i din bokhylla är du nöjd. Din bokhylla är full med allt från erotisk skräck till faktaböcker om grodor för du kommer ju läsa dem någon dag, eller hur? Den bästa tiden på året är bokrean då du köper allt butikerna har att erbjuda under en halvtimme för annars tar det ju slut! På önskelistan inför jul står sjävlklart nya böcker men det spelar egentligen ingen roll vilka. Du har läst ungefär 3% av böckerna du äger och läser sällan själv eftersom du ständigt är på jakt efter nya godbitar.
Botemedel: Varje gång du ska köpa en bok tänk: "Behöver jag verkligen den här? Kommer jag att läsa den?". Om svaret är nej så köper du den inte. Om du skulle ändra dig kan du lika gärna plocka upp den på bibblan! Man måste faktiskt inte äga alla böcker man läser även fast det kanske känns så. Köp bara böcker som du verkligen vill ha, både för din ekonomi och för miljöns skull.
 
Det var några hemska sjukdomar jag kom på just nu. Kommer du på någon annan? Är du drabbad av någon av dessa? Själv lider jag av en mild köpofreni och kanske lite klassikofobi också.
 
En trädbild bara för att.

Kommentarer

  • Rebecca :) säger:

    Köpefreni, klassikofobi och kanske lite utséendefixering då och då :P

    Svar: Haha ;)
    Ebba

    2012-11-10 | 15:35:57
    Bloggadress: http://thequestionmark.blogg.se
  • Man säger:

    Intressant inlägg med en del symptom/sjukdomar som jag kan känna igen mig själv i, haha. Men som sagt - intressant, och framför allt roande läsning! :-)

    2012-11-11 | 19:04:47
    Bloggadress: http://bokskadad.blogg.se
  • Ebba säger:

    Härligt inlägg! Usch för dessa hemska sjukdomar xD

    2012-11-12 | 20:45:01
    Bloggadress: http://vitgulstrumpa.blogspot.com
  • Miriam - Schitzo-Cookie säger:

    Men vilken underbart roligt och bra inlägg ^^

    Svar: Tack så mycket! ^^
    Ebba

    2012-12-25 | 10:23:09
    Bloggadress: http://schitzo-cookie.blogspot.se/

Kommentera inlägget här: